Bakkers maken brood, maar bijvoorbeeld ook koekjes en zelfs taart en gebak. Tijdens de opleiding leer je alle ingrediënten kennen: bloem, roomboter, suiker, eieren en nog veel meer. Je moet ze later kunnen inkopen en kunnen bepalen hoeveel je van alles nodig hebt. Je leert werken met de verschillende apparaten in een moderne bakkerij, zoals ovens en kneedmachines. Je leert zelfstandig werken, maar ook planningen maken en in teamverband werken. Omdat mensen jouw spullen gaan opeten moet alles heel schoon en hygiënisch gebeuren. Je kunt aan de slag bij brood- en banketbakkers, in broodfabrieken en zelfs bij sommige restaurants, die veel aandacht aan brood en banket besteden.
Je maakt zelfstandig verschillende deegsoorten voor zacht ongevuld en gevuld kleinbrood en verwerkt deze tot diverse producten. Verder maak je verschillende deegsoorten voor krokant kleinbrood, die je ook weer verwerkt tot producten. Het verwerken van half-fabricaten tot diverse zoete en hartige producten behoort ook tot je werkzaamheden. Naast het maken van deegsoorten, maak je ook zelfstandig beslagsoorten. Deze verwerk je dan tot producten als vruchtencake, eierkoeken, gangmakers, soezen en gebakjes. Je kunt als brood- en banketbakker werk vinden bij een (ambachtelijke of industriële) brood- en banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten. Als brood- en banketbakker werk je in de bakkerij zelf, voornamelijk achter de schermen dus. Brood, gebak, koek en andere lekkernijen; jij bakt het! Dit doe je volgens vaste recepturen. Je bereidt de werkzaamheden zelf voor, waarbij je de ingrediënten verzamelt en verwerkt, maar ook je werkzaamheden zelf plant. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Daarna verpak je de producten en zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor transport of in de bakkerij zelf kunnen worden gepresenteerd. Tot slot onderhoud je ook je werkruimte en de machines. Je voert je werk zelfstandig uit in opdracht van je leidinggevende. Daarbij werk je veel samen met collega's, waarbij je het werk staand uitvoert. Brood- en banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur 's ochtends begint met je werk. Als bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden.
Je kunt, onder begeleiding, efficiënt de noodzakelijke technieken uitvoeren die nodig zijn om banketproducten te maken en kent de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van de meest voorkomende grondstoffen. Je hebt inzicht in elke fase van het productieproces en kent de tussenproducten. Je voldoet aan de eisen die aan je worden gesteld voor productie, veiligheid, productiviteit en hygiëne. Als banketbakker kun je aan de slag in een (ambachtelijke) banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten. Je werkt in de bakkerij zelf, voornamelijk achter de schermen dus. Gebak, koek en andere lekkernijen; jij bakt het! Dit doe je volgens vaste recepturen. In sommige gevallen mag je de vorm, kleur of de smaak van het banketproduct wel aanpassen. Hierbij is het wel erg belangrijk dat je de kwaliteit van het product niet uit het oog verliest. Je bereidt de werkzaamheden zelf voor, waarbij je de ingrediënten verzamelt en verwerkt, maar ook je werkzaamheden zelf plant. Je gaat aan de slag met onder andere het decoreren, snijden, modelleren en uiteindelijk de afwerking of het bakken van de producten. Daarna verpak je de producten en zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor transport of in de bakkerij zelf kunnen worden gepresenteerd. Tot slot onderhoud je ook je werkruimte en de machines.
Je voert je werk zelfstandig uit in opdracht van je leidinggevende. Daarbij werk je veel samen met collega's, waarbij je het werk staand uitvoert. Banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur 's ochtends begint met je werk. Als bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden.
Tijdens de opleiding assistent bakker maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een broodbakbedrijf of in een bakkerij. Voor deze opleiding lopen je kansen op een stageplek volgens het SBB uiteen: van voldoende tot prima. Maar sowieso zijn er genoeg stageplekken voor de uitvoerende bakkers. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een bakker waar jij stage kunt lopen wanneer de je bol-opleiding doet.
Werk vinden als uitvoerend bakker of assistent bakker is niet moeilijk, je kansen zijn overal prima. Er zijn genoeg vacatures na deze bakkersopleiding. Als je hierna nog een niveau 3 opleiding gaat doen, dan vergroot jij je kansen op een baan als bakker.
Heb jij interesse in deze bakkersopleiding op niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Bekijk tijdig of je met deze opleiding mag beginnen en kom niet voor onaangename verrassingen te staan. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig.
Binnen deze niveau-2 bakkersopleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in een bepaald onderwerp en maak je kennis met je toekomstige beroep in de broodbranche. De mbo instelling heeft samen met bakkerbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen, waardoor je opleiding beter aansluit op een baan. Je kunt bij deze brood opleiding denken aan keuzedelen als Ambachtelijke ijsbereiding, Streekproducten, Bereidt gerechten, Verdieping bakkerijgrondstoffen of wat dacht je van het keuzedeel Voedingsleer.
Als je klaar bent met deze mbo assistent bakkersopleiding, dan mag je gaan werken in een bakkerij. Zie jij jezelf al werken als:
Marianne de Pater
Voor een Poolse cursist in mijn Nt2 klas, zoek ik vaktaal over de banketbakkerij, omdat zij deze opleiding in de toekomst zou willen doen. Ze wil alvast woorden oefenen. Hebben jullie een tip of materiaal hiervoor?
A
Ik wil informatie voor bakker
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 295,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25721
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 7,00 per uur
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.