Het is een actueel thema: de gemiddelde studieschuld bij studenten loopt de afgelopen jaren steeds verder op. Uit gegevens van de DUO - IB-groep blijkt dat studenten steeds makkelijker (en vooral steeds meer) lenen. Een veelgehoorde reden: "...om een beetje relaxed (!) door de studietijd heen te komen. Sparen..?" Bedroeg de gemiddelde studieschuld jaren geleden nog iets minder dan 11.000 euro, en nu is dit ruim ruim 12.500. Een toename van meer dan 13%!
Deze (toch wel zorgelijke) ontwikkeling was mede de aanleiding voor het Nibud om de kennis onder studenten over geld, sparen en lenen eens grondig onder de loep te nemen. De resultaten van het onderzoek werden gepresenteerd. En wat de aanleiding al deed vermoeden werd in de resultaten bevestigd: Studenten hebben vaak geen idee, als het gaat om geld lenen én managen tijdens hun studie! Zo weet 40% van de studenten die bij het IB geld leent niet hoeveel rente zij hierover moeten betalen. Over de aflossingstermijn wordt evenmin nagedacht. Sterker nog: ruim 30% van de studenten met een studielening had vooraf nooit onderzocht of ze de lening überhaupt ooit terug konden betalen. Een uitkomst die overigens naadloos aan lijkt te sluiten op een recent onderzoek naar de ontwikkeling van het vermogen om te plannen bij tieners en twintigers. Onderzoeker Tamara Madern van het Nibud zegt naar aanleiding van het onderzoek onder mbo'ers: "Studenten lenen makkelijke en denken niet na over de consequenties."
Omdat mbo-studenten binnen het totaal aantal studenten in Nederland een relatief grote groep vormen, heeft het Nibud hen als een aparte groep onderzocht op hun leen- en spaargedrag.
Van alle deelnemende mbo-studenten bleek 12% niet over spaargeld te beschikken. Deze groep gaf aan zelf niet te sparen en daarbij werd er voor hen ook door anderen niet gespaard. 5% van de ondervraagde mbo'ers spaarden op het moment van het onderzoek zelf weliswaar niet maar voor hen werd toch een spaarpotje opgebouwd door ouders, grootouders of anderen. 83% van de respondenten spaart zelf. Uit het onderzoek blijkt dat er onder mbo'ers qua spaargedrag geen duidelijk verschil is naar leeftijd, opleidingstype of geslacht. Wel is naar voren gekomen dat thuiswonende studenten vaker zelf sparen dan hun uitwonende studiegenoten, respectievelijk 87% tegenover 73%. Over het algemeen hebben 20% van de mbo-studenten ouders die voor hen sparen. Daarbij blijken ouders van BBL studenten minder vaak voor hun kinderen te sparen (10%) dan ouders van BOL studenten (24%). Net als bij de hbo- en wo-studenten sparen oudere mbo'ers minder vaak dan jongere studenten. Ook de ouders die sparen voor hun kind volgen qua spaargedrag deze trend. Uitgedrukt in cijfers: bij mbo-studenten in de leeftijd 16-17 jaar spaart 6% niets terwijl dit pecentage bij mbo'ers van 22 is opgelopen tot 20%.
NB: Het percentage mbo-studenten dat zegt niet te sparen is met 3% toegenomen.
Van alle sparende mbo-studenten
NB: op de vraag "spaar je zelf of sparen anderen voor jou?", evenals op de vraag "hoe spaar je of hoe wordt er voor je gespaard?" konden de respondenten meerdere antwoorden geven.
Ook bij deze vraag mochten de deelnemende mbo-studenten meerdere antwoorden geven. Dit leidde tot een gevarieerd beeld. Een groot deel van de ondervraagde mbo'ers (44%) gaf aan geld te willen sparen om later een huis of een nieuwe inrichting voor het toekomstige huis te kunnen kopen. Verder
Voor veel scholieren zijn laptops onmisbaar en soms zelfs verplicht vanuit school. Naast de noodzakelijke schoolboeken kan dit echter een grote kostenpost zijn: zeker voor de mensen met een kleinere portemonnee. Gelukkig bieden gemeenten daarom speciale subsidies en financiële tegemoetkomingen voor gezinnen met een laag inkomen. Per gemeente blijken er echter wel grote verschillen te bestaan in de hoogte van een laptop-vergoeding.
Mbo-studenten die sparen leggen gemiddeld zo'n 139 euro per maand opzij. Hoewel het percentage mannelijke en vrouwelijke mbo-studenten dat spaart nagenoeg gelijk is (respectievelijk 84% tegenover 83%), blijken mannen maandelijks wel het meeste te sparen. Waar vrouwen gemiddeld 113 euro per maand in de spaarpot stoppen, komen de spaarzame heren in dit onderzoek uit op een gemiddelde van 164 euro. Opvallend is verder dat BBL-studenten aanzienlijk meer sparen, gemiddeld 243 euro per maand, dan BOL-studenten die vaak niet verder komen dan 97 euro per maand. BOL-studenten sparen daarentegen vaker dan BBL'ers, namelijk 85% versus 49%.
Ondanks de eerder besproken spaardrift onder mbo'ers blijkt dat één op de vijf mbo-studenten vindt dat hij of zij er financieel niet goed voor staat. Onder uitwonenden is dit percentage zelfs 25%! Daarbij geeft 42% van de vrouwelijke respondenten aan niet goed rond te kunnen komen, tegenover 52% van de ondervraagde mannen. Overigens blijkt dat mbo-studenten die aangeven regelmatig een stuk van de maand overhouden, toch vaak wel sparen. Van alle jongeren binnen deze groep geeft meer dan 50% aan toch nog maandelijks geld opzij te zetten. NB: onder mbo'ers die nooit geld tekort komen spaart 96%.
Deze vraag werd gesteld aan alle studenten die aangegeven hadden regelmatig moeite te hebben om uit te komen met hun maandelijkse inkomen. Hieruit bleek dat:
Tevens blijken thuiswonende studenten vaker van hun ouders te lenen dan uitwonende studenten. Daar tegenover spreken thuiswonenden minder snel hun spaargeld aan als de maand te lang duurt. Een andere conclusie die het Nibud uit dit onderzoek kon trekken was dat BOL-studenten er minder vaak voor kiezen om rood te staan bij de bank dan BBL-studenten (11% tegenover 25%).
In dit onderzoek heeft het Nibud tevens gevraag aan de deelnemende mbo'ers of ze in dat afgelopen jaar wel eens informatie nodig hebben gehad over geldzaken. Dit bleek bij 31% van de respondenten het geval te zijn. Van alle mbo-studenten die in dat jaar ook daadwerkelijk op zoek zijn gegaan naar informatie zegt 62% hiervoor met zijn of haar ouders gesproken te hebben. Verder zocht
Aansluitend op de vorige vraag heeft het Nibud ook gevraagd over welke onderwerpen deze jongeren graag meer zouden willen weten. Als antwoord gaf 42% van de thuiswonende mbo'ers aan graag meer te willen weten over de kosten van zelfstandig wonen. Hoewel dit percentage bij uitwonenden studenten uiteraard een stuk lager ligt (zij beschikken immers al over de nodige praktijkervaring), wil toch nog 19% van hen meer informatie over de kosten van zelfstandig wonen. Als het gaat om informatie over het oplossen van schulden, wil 8% van de thuiswonende en 12% van de uitwonende mbo-studenten graag meer weten. 20% van de studenten wil graag meer informatie over sparen. Met betrekking tot andere financiële onderwerpen liggen de verhoudingen als volgt:
Terug naar de homepage
danny
In mijn persoonlijke ervaring is mbo 4 uitwonend financieel gezien bijna onmogelijk.
Enige manier om het financieel rond te krijgen als je een beetje serieuze opleiding volgt is 4 jaar 70 uur per week non-stop.
nee bedankt.
P.W. de Jager
Helaas heb ik moeten constateren dat de kosten voor studie en levensonderhoud vrij hoog zijn (vooral als je uitwonend bent) en dat een behoorlijke bijbaan nooit alle kosten kan dekken. Nu doe ik een financiele opleiding en ben behoorlijk zuinig, maar ga niet de suggestie wekken dat studenten baden in financiele luxe en kunnen sparen.
Tim
Beste mbo start.
Ik heb eigenlijk een vraag voor jullie. Aangezien ik met schulden zit en ik graag weer naar school zou willen gaan. Maar ik zou graag willen weten wat hier de mogelijkheden voor zijn. Is het mogelijk om mijn schuld te laten bevriezen in de periode dat ik naar school ga. Is er een schuldtraject te volgen als ik geld van duo ontvang.
Met vriendelijke groeten,
Tim
21-11-2024 van 19:00 tot 21:00
Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Rotterdam: donderdag 21 november: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/
21-11-2024 van 10:00 tot 16:00
Maak kennis met Tio en haar opleidingen tijdens een proefstudeerdag. Je volgt samen met andere proefstudeerders een aantal lessen uit het eerste studiejaar. Kom naar de proefstudeerdag in Hengelo en Rotterdam op donderdag 21 november 2024.
21-11-2024 van 15:30 tot 20:30
Twijfel jij nog welke studie het beste bij jou past? Laat je op goede ideeën brengen tijdens de open dag op het mbo van 21 november. Studenten en leraren vertellen je dan alles over hun opleiding.
22-11-2024 van 10:00 tot 16:00
Maak kennis met Tio en haar opleidingen tijdens een proefstudeerdag. Je volgt samen met andere proefstudeerders een aantal lessen uit het eerste studiejaar. Kom naar de proefstudeerdag in Amsterdam op vrijdag 22 november 2024.
23-11-2024 van 11:30 tot 17:00
Wil jij weten hoe studeren bij NTI werkt? Wacht niet op een open dag, maar bekijk onze digitale rondleiding wanneer het jou uitkomt. Op www.nti.nl/over-nti/online-open-dag/ loop je mee met docent Sander en luister je naar studentervaringen!
Voordat je je oriënteert op een mbo opleiding, is goed om eerst te bepalen welke beroep bij jou past. Wij hebben samen met Jobpersonality een beroepskeuzetest ontwikkeld op basis van plaatjes. Deze mbo beroepentest is helemaal gratis en binnen een paar minuten in te vullen.
Het is niet verstandig om zonder diploma het mbo te verlaten, doordat de gekozen opleiding eigenlijk niet bij jou past. Je verliest er jaren mee en komt lastiger aan werk. Daarom hebben wij een studiekeuze plan voor het mbo opgesteld.
Voor de meeste jongeren op de middelbare school is het kiezen van een opleiding een groot vraagteken. Om leerlingen te helpen bij het maken van die verschillende keuzes, organiseren middelbare scholen LOB-lessen. Hier geven wij handvatten voor LOB lessen.
Is je kind bijna klaar met het vmbo of de havo en op zoek naar een geschikte mbo-opleiding? Lees hier hoe jij je kind kunt helpen met het kiezen.
Ga jij in september beginnen met een mbo opleiding? Let op, want de regels op het mbo zijn veranderd. Als je in september begint, dan moet jij je uiterlijk op 1 april aanmelden voor een publieke mbo school. Als je niet op tijd bent met inschrijven, dan kunnen ze jou zelfs weigeren.
Hoe kan je een opleiding vinden? Richt je eerst op wat leuk is en zoek daar een opleiding bij. Kies niet eerst een school, want nergens worden alle mbo opleidingen aangeboden! De school zoek je pas als jij een leuke mbo opleiding hebt gevonden.
MBO opleidingen kun je volgen in vele soorten en maten. Een studiekeuze maken kan daarom erg lastig zijn. Op deze pagina kun je veel studieinformatie vinden. Het kan jou helpen om meer inzicht in het mbo onderwijs te krijgen.
Zit je nu op het vmbo, de mavo of de havo? En ben je op zoek naar een mbo-opleiding die bij je past? Er zijn vier niveaus in het mbo: de entreeopleiding, de basisberoepsopleiding, de vakopleiding en de middenkaderopleiding.
Wanneer je een tweetalige mbo opleiding volgt krijg je sommige vakken in een vreemde taal. In de meeste gevallen is dat Engels, maar dat kan ook in het Duits zijn. Bij de tweetalige opleidingen krijg je voor minimaal 50% les in een andere taal.
Wil je doorgroeien in je baan? Of wil je in een andere sector aan de slag en zoek je nu een mbo-opleiding die je naast je werk kan doen? Speciaal voor werkenden zijn er mbo-opleidingen die gemakkelijk te combineren zijn met een baan.
BBL staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg en een BOL opleiding kent een Beroeps Opleidende Leerweg. Een BBL'er heeft werk en gaat vaak een dag in de week naar school. BOL studenten gaan full-time les en gaan op stage. Lees verder over BBL en BOL.
Zit jij in de tweede klas van het vmbo? Dan moet je binnenkort een profiel kiezen. Weet je al voor welke je gaat? Denk hier goed over na. Want je profielkeuze kan invloed hebben op welke mbo-opleidingen je na je eindexamen mag doen.
Heb je een fysieke of sociale beperking? Of heb je last van een psychische aandoening of chronische ziekte? Lees hier hoe je kunt studeren met een beperking.
Wil je een mbo-opleiding doen? Dan moet je je meestal voor 1 april inschrijven. Maar wat als je daarna toch een andere mbo-studie wil volgen? Of liever gaat studeren op een andere school?
BSA is de afkorting van bindend studieadvies. Je mbo-school laat jou hiermee weten of je over mag gaan naar de volgende klas. Maar het kan ook zijn dat de school vindt dat het niveau van de mbo-studie te hoog is voor jou. Lees hier verder over de BSA op het mbo.
Als je een mbo-opleiding volgt, maak je toetsen voor allerlei vakken. Veel daarvan zijn vakken die horen bij jouw studie. Maar je moet ook algemene toetsen doen, zoals taalexamens.
Heb je interesse in een mbo opleiding, maar weet je niet of je mag beginnen? Lees hier wanneer een mbo-school je mag weigeren.
Wil of ga je binnenkort een mbo-opleiding doen? Grote kans dat je gaat studeren aan een roc. Maar wat is een roc? En waar kan je nog meer een mbo-opleiding doen?
In Nederland kan je voor je opleiding terecht bij verschillende soorten mbo-scholen. De meeste studenten kiezen voor een opleiding aan een roc, maar studeren aan een beroepscollege is ook populair.
Wil jij na het vmbo of de havo een mbo-opleiding volgen? Dat doe je op een school voor middelbaar beroepsonderwijs, afgekort tot mbo. Wat is een roc precies en wat is het verschil tussen het mbo en roc?
Tijdens een mbo-opleiding moet je veel praktijkervaring opdoen. Dat doe je via een stage of leerbaan bij een leerbedrijf. Wat is een leerbedrijf precies?
Zoek jij een geschikte mbo-opleiding? Bekijk dan goed wat de toelatingseisen zijn. Hier kun je ze van alle niveaus vinden.
Als je een mbo-opleiding wilt doen, moet je een vmbo-diploma hebben of een overgangsbewijs naar het vierde leerjaar havo of vwo. Maar kun je ook zonder diploma vanuit het buitenland naar het mbo?
Helaas is het volgen van een mbo opleiding niet gratis. Het niveau, je leeftijd, de leerweg en de schoolkosten bepalen wat jij uiteindelijk moet betalen. De overheid betaalt vaak mee aan je opleiding. Bekijk hier wat de kosten zijn van de mbo opleiding die je wilt volgen.
Ga jij een mbo-opleiding doen? Dan krijg je te maken met keuzedelen. Maar wat zijn keuzedelen eigenlijk?
Ga je binnenkort een mbo-opleiding volgen? Dan krijg je mogelijk studiefinanciering. Hoeveel en of je het krijgt, hangt af van een aantal zaken. Bekijk hier of je studiefinanciering op het mbo ontvangt.
Wat nu? Er zijn allerlei redenen waarom iemand de middelbare school niet afmaakt. Door ziekte of problemen thuis of op school. Kun je zonder diploma naar het mbo?
Overweeg je om te beginnen aan een mbo-opleiding? In deze blog ontdek je hoe je de overstap kunt maken van het vmbo naar het mbo.
Voor veel havisten is het een logische stap: na de havo naar het hbo. Wat zijn de mogelijkheden on vanaf de havo naar het mbo te gaan?
Wil je stoppen met je een mbo-opleiding? Welke gevolgen heeft het stoppen met een mbo opleiding?
Ben jij van plan om een mbo opleiding te doen of zit jij al op het mbo? Als het goed is, staat deze opleiding in het Crebo-register. Nog nooit van het Crebo gehoord? Je bent niet de enige. Lees toch even verder, want het is wel belangrijk om te weten wat het is.
ROC scholen (Regionale Opleidingen Centra) bieden mbo opleidingen aan in de zorg & welzijn, economie, sociale beroepen en techniek. Op een beroepscollege kun je specifieke mbo opleidingen voor een bepaald beroep of voor een sector vinden.
Ben je erg gemotiveerd om je mbo-diploma te halen? Dan kun je bij sommige scholen kiezen om je mbo opleiding versneld af te ronden. Vraag naar de mogelijkheden aan de school waar jij de opleiding wilt gaan volgen.
Naast een 'gewone' roc of beroepscollege kun je ook kiezen voor een particuliere instelling. Maar wat zijn de verschillen tussen een reguliere en particuliere mbo-opleiding?
Studeren kost geld. Je betaalt niet alleen lesgeld voor je mbo-opleiding, maar moet ook boeken en andere leermaterialen kopen. Veel mbo-studenten kunnen daar wel wat hulp bij gebruiken. Welke mogelijkheden bestaan er voor financiële ondersteuning op het mbo?
Er is een hoop veranderd in het mbo. Vanaf 1 augustus 2016 moesten mbo scholen nieuwe dossiers invoeren. Maar nog altijd kom je oude namen tegen. Studiekiezers baseren hun keuze dus soms op incorrecte informatie. Meer over de kwalificatiedossiers.
Moet je nu juist gaan werken of toch één van de mbo opleidingen gaan volgen in een onzekere tijd met de oorlog en een dreigende economische crisis? Wat moet je doen in een crisis?
Ook al zijn er nu geen studenten meer die te maken hebben met de oude structuur, leggen wij nog wel het verschil uit tussen de 'nieuwe en oude stijl opleidingen'.
Een stage vinden is meestal niet makkelijk. En dan wil je vast ook nog een leuke stageplek. Maar hoe vind je die? En waar let je op tijdens je zoektocht naar een mbo-stage?
Het is een actueel thema: de gemiddelde studieschuld bij studenten loopt de afgelopen jaren steeds verder op. Uit gegevens van DUO blijkt dat studenten steeds makkelijker (en steeds meer) lenen. Lees verder over het onderzoek van het Nibud over geld lenen en sparen.
Ben jij bijna klaar met je mbo-opleiding en kun je niet wachten om aan het werk te gaan? Naast wat je allemaal leert tijdens je opleiding, is je rijbewijs halen een slimme zet.