In een timmerfabriek maken timmerlieden onderdelen voor bijvoorbeeld trappen en ramen. Montagemedewerkers zetten die vervolgens in elkaar. Het is nauwkeurig werk, want een raam moet altijd passen, zonder dat het klemt of er kieren blijven bestaan. Je leert werken met materialen als kunststof en hout en met allerlei gereedschappen: boormachines, lijmpistolen, schroevendraaiers en nietmachines. Je leert met behulp van technische tekeningen. Je werkt meestal in een team en hebt daar een belangrijke taak: je bent voorman en let op het werk van minder ervaren medewerkers. Je let op de veiligheid en kwaliteit van het werk. De moeilijkere klussen komen altijd bij jou terecht. Je kunt aan de slag in een timmerfabriek.
Juist in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken en hoe leuk het vak is in de houttechniek. Tijdens de montageopleiding voor hout maak je daarom kennis met de praktijk. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een timmerbedrijf, werkplaats of timmerman. Je kansen om een stage te vinden tijdens de houttechniekopleiding zijn ruim voldoende. Als je vroeg genoeg begint met zoeken in de houtbranche maak je de grootste kans op een leuke plek.
Na de mbo opleiding liggen de vacatures aan je voeten. De meest recente cijfers laten zien dat je kansen in heel Nederland prima zijn! Werkloos zul je dus niet snel zijn met een diploma in je hand. Heb je interesse in deze opleiding, kijk dan ook op de pagina over de baankansen montagemedewerker houttechniek.
Om met deze houttechniekopleiding niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Check wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever bij een timmerbedrijf, werkplaats of timmerman.
Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3 voor het monteren van houtproducten, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Kies binnen deze opleiding bijvoorbeeld voor leuke keuzedelen als Digitale vaardigheden, Experimenteren met materialen en technieken, Industrieel spuiten timmerwerk, Procesoptimalisatie industrieel produceren met hout, Bijzondere eind- en langsprofielen maken met conventionele houtbewerkingsmachines, Montage houten elementen op de bouwplaats, Inleiding personeelsmanagement, Programmeren online aansturing bewerkingscentrum of wat dacht je van Voorbereiding werkvoorbereider industrieel produceren met hout.
Na de opleiding Allround montagemedewerker houttechniek kun je solliciteren bij timmerbedrijven, werkplaatsen of timmermannen naar verschillende banen. Denk bijvoorbeeld aan:
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25585
Oude naam kwalificatiedossier: Montagemedewerker timmerindustrie
Vervallen opleiding: Allround houtskeletbouwer, Allround montagemedewerker gevelelementen, Allround montagemedewerker industrieel produceren met hout
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Industrieel produceren met hout 3
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Start jij in september met een opleiding in de houtbewerking, stoffering, inrichting of het onderhoud aan een publieke mbo school? Dan dien jij je voor 1 april in te schrijven.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn voor de onderhoud- of houtbewerking-opleidingen? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
De overheid ondersteunt je als je een opleiding in de houtbranche, schoonmaak of afbouw wilt volgen. Er is een grote kans dat je studiefinanciering op het mbo kunt aanvragen.