Hoe kun je een plank dunner maken met een verdiktebank? Waarmee kun je een haakse hoek maken? En hoe bevestig je de tasligger, ankerbalk, hanenbalk en schoor in een dakconstructie? Op dit soort vragen kun je na het volgen van de opleiding Machineoperator houttechniek een antwoord geven. In de timmerindustrie werkt men steeds vaker met machines en hierdoor is er vraag naar mensen die de houtbewerkingsmachines kunnen bedienen. Tijdens de opleiding Machineoperator houttechniek leer je werken met machines waarmee je hout kunt zagen, schaven en frezen. Verder kom je meer te weten over verschillende soorten hout en kun je zaag- en schaafwerkzaamheden voorbereiden.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze mbo houtopleiding maak je kennis met het vak door te werken in de houtbranche. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een bouwbedrijf of timmerwerkplaats. Voor de opleiding Machineoperator houttechniek zijn de kansen op het vinden van een stage prima. Voor een leuke plek kun je het beste vroeg beginnen met het zoeken naar een stage of baan als operator in houttechniek. Sommige scholen kennen een eigen leerbedrijf. Dit zijn schoolbedrijven die gerund worden door scholieren onder begeleiding van een docent en vergroot de kans op een stageplaats in de houttechniek tijdens jouw mbo opleiding.
Wanneer je een baan zoekt na deze opleiding, die kun je die heel makkelijk vinden. Er zijn veel vacatures voor de machineoperator in de houttechniek.
Heb jij interesse in deze opleiding op niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Je wordt toegelaten met een mavo of vmbo-diploma (leerweg BB, TL, KB of GL). Ook voldoen een overgangsbewijs van havo 3 naar 4 (vwo mag ook) en een diploma van een Entreeopleiding/AKA niveau 1. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig.
Binnen deze niveau-2 houttechniek-opleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in een bepaald onderwerp en maak je kennis met je toekomstige beroep als machineoperator voor houtproducten. De mbo school heeft samen met bouwbedrijven en timmerbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo houtopleiding passen, waardoor je opleiding beter aansluit op een baan. Tijdens deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de keuzedelen Procesoptimalisatie industrieel produceren met hout, Elektrisch en pneumatisch handgereedschap in de timmerindustrie, Gaten en inkrozingen maken met conventionele houtbewerkingsmachines, Industrieel spuiten timmerwerk, Procesoperator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines, Experimenteren met materialen en technieken en voor Digitale technieken en productievoorbereiding.
Na de opleiding Machineoperator houttechniek kun je solliciteren bij timmerbedrijven en timmerwerkplaatsen naar verschillende banen. Denk bijvoorbeeld aan:
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 295,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25584
Taal opleiding:
Stagekans tijdens opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Industrieel produceren met hout 2
← Terug naar MBO Vormgeving en Media
Start jij in september met een opleiding in de houtbewerking, stoffering, inrichting of het onderhoud aan een publieke mbo school? Dan dien jij je voor 1 april in te schrijven.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn voor de onderhoud- of houtbewerking-opleidingen? Bekijk waar je de open dagen in het mbo kunt vinden.
De overheid ondersteunt je als je een opleiding in de houtbranche, schoonmaak of afbouw wilt volgen. Er is een grote kans dat je studiefinanciering op het mbo kunt aanvragen.