Verkopen is een vak apart en op niveau 1 kun je je steentje bijdragen als assistent verkoop/ retail. Je bent dan vooral bezig met de producten in de winkel of voordat ze in de winkel liggen, als ze nog bij de groothandel zijn. Je pakt voorraden uit die zijn binnenkomen en je controleert of alles in orde is. Vervolgens plaats je de producten in de winkel. Je zorgt voor de schoonmaak en je bent veel in de winkel aanwezig om klanten te wijzen waar ze bepaalde producten kunnen vinden of om advies te geven over wat de juiste producten zijn voor de klant om te kopen.
Meestal koop je je kleren kant-en-klaar in een kledingwinkel. Maar bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld voor een bruiloft, laat je de bruidsjurk en het pak van de bruidegom op maat maken. Daarom krijg je ook lesstof over de mode-retail. Je kunt denken aan werk in het atelier en het helpen met het klaarleggen van spullen, ruimt rommel op en ontvangt soms de klanten. Je kijkt rond in de wereld van naaimachines en leert de verschillende materialen kennen die gebruikt worden. Je leert eenvoudige handelingen achter de naaimachine zelf uitvoeren, onder begeleiding van een ervaren kracht. Er is aandacht voor taal en ook rekenen. Je moet later immers wel een patroon kunnen lezen, of de maten van een klant goed opmeten. Werk is er bij kleding vermaak- en reparatiebedrijven, bij kleermakers, bruidszaken en confectieateliers.
Tijdens de opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan in de sales. De praktijk is erg belangrijk tijdens je opleiding. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een bedrijf of winkel. Als jij deze opleiding gaat doen, dan had je vorig jaar volgens het SBB overal redelijke kansen op een stageplek.
Voor deze entree-opleiding heb je geen vooropleiding nodig. Ook als jij geen opleiding hebt afgemaakt ben je dus welkom. Bekijk hier of je ook voldoet aan de andere toelatingseisen. Heb je nog geen idee wat je wilt worden, dan is een AKA/ Entreeopleiding (of niveau 1) ideaal voor jou. De meeste mensen gaan na deze niveau-1 retail opleiding een mbo opleiding op niveau 2 doen.
Tijdens deze entreeopleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Je bepaalt met keuzedelen voor een deel de inhoud van je eigen opleiding. Er zijn diverse keuzedelen die je kunt kiezen, zoals Digitale vaardigheden basis, Mode en textiel, Paardenkennis, Verrijking leervaardigheden, Persoonlijk profileren, T-rijbewijs, Van grond tot mond basis, Engels in de beroepscontext of lijkt het jou leuk om het keuzedeel Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) te volgen.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding op niveau 1, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:
Michelle
wat zijn de woorden van het vak verkoop retail
Opleidingsdomein: Entree
Niveau: 1 (entreeopleiding)
Duur opleiding: 1 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 295,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25748
Oude naam kwalificatiedossier: Aankomend verkoopmedewerker, Assistent medewerker mode/maatkleding/ interieur
Vervallen opleiding: Aankomend verkoopmedewerker, Assistent medewerker mode/maatkleding/ interieur
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Als jij in september begint, dan is 1 april is de uiterlijke inschrijfdatum van deze mbo opleiding gericht op handel of ondernemen. Lees hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Voel jij je een echte ondernemer of verkoper? Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen voor handel en ondernemen? Bekijk de agenda met open dagen in het mbo.
Je gaat deze handel-opleiding doen en dat kan kostbaar zijn. Je dient studieboeken te kopen, collegegeld te betalen en misschien ga je op kamers wonen. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je gelukkig studiefinanciering aanvragen wanneer je een mbo voltijdopleiding (bol) volgt.