Op MBO-niveau zijn er diverse baankansen binnen de sectoren Transport, Scheepvaart en Logistiek. Stel je voor dat je werkt in transport; je zou een chauffeur kunnen zijn die goederen levert aan verschillende locaties. Een andere mogelijkheid is in de scheepvaart, waar je betrokken zou kunnen zijn bij het laden en lossen van schepen of het onderhouden van schepen. Binnen de logistiek zijn er verschillende functies denkbaar. Je zou een magazijnmedewerker kunnen zijn, die verantwoordelijk is voor het organiseren van opslag en het verwerken van inkomende en uitgaande goederen. Ook kun je denken aan een planner, die routes voor transport plant om ervoor te zorgen dat goederen op tijd op hun bestemming aankomen. Of hoe zou je het vinden om als expediteur te werken, waarbij je verantwoordelijk bent voor het regelen van internationaal transport en douaneformaliteiten. En vergeet de scheepvaartlogistiek niet, waarbij je betrokken bent bij het coördineren van scheepsactiviteiten en het waarborgen van een soepele goederenstroom.
Er was afgelopen jaren genoeg werk in het transport, de scheepvaart in de logistiek. De lonen liggen redelijk hoog en de meeste banen zijn voltijd, waardoor je aan het einde van de maand een behoorlijk loonstrookje krijgt. Daarnaast is je diploma nuttig: pas afgestudeerden vinden dat de opleiding goed voorbereidt op de arbeidsmarkt. Dat klinkt allemaal erg positief, maar pas op!
De vooruitzichten zijn helaas een stukje negatiever. In de toekomst zal veel werk worden overgenomen door de automatisering. Denk hierbij aan zelfrijdende vrachtwagens, digitale goederenscans van de douane en zelfvarende schepen. Of drones die helpen om pakketjes te bezorgen. Op dit moment studeert maar een klein deel van de afgestudeerden door. Als het moeilijker wordt om een baan te vinden, kan dit een prettige optie zijn. Logistics Management is een opleiding die goed aansluit bij je diploma. Een andere optie is de Maritieme Techniek op hbo.
Ben je klaar met je opleiding (bol of bbl) in de transport of logistiek, dan krijg je een mooi salaris. Met 7 euro per uur is de matroos binnenvaart een uitzondering. Bezit je een diploma van de niveau-3 opleiding tot Logistiek teamleider kun je rekenen op ongeveer 10 euro per uur. Na een niveau-4 opleiding (bol) als Logistiek supervisor of Luchtvaartdienstverlener verdien je rond de 11 euro per uur bruto. En na Specialist internationale havenlogistiek of Chauffeurs wegvervoer krijg je ongeveer 12 uur per uur. Medewerkers havenoperaties (€ 14,00) en Chauffeurs openbaar vervoer (€ 16,00) doen het nog beter en zij zijn grootverdieners na het volgen van een niveau-2 opleiding. Na de opleiding Gevorderd medewerker Havenoperaties krijg je ongeveer 15,00 per uur op je bankrekening bijgeschreven. De best betaalde baan in de logistiek is Machinist Railvervoer en dat is een niveau 3 opleiding. Na deze mbo-opleiding verdien je ongeveer 18 euro per uur bij de spoorwegen. Het spreekt voor zich dat je na het volgen van een bbl-opleiding meer kunt verdienen dan na het volgen van een bol-opleiding.
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.