Een groot schip afmeren aan de kade is nog niet eenvoudig. De bootman is een specialist die zorgt dat dit vlekkeloos gebeurt. Of er nu een schip aan de kade, aan een boei of in een sluis moet worden afgemeerd. Het werkgebied van de bootman ligt op de grens van het land en de schepen. Zo vervoer je personen en goederen van en naar schepen die voor anker liggen. Je werkt veel samen met kapiteins, loodsen, douaniers en andere functionarissen in de haven. Soms werk je als bemanningslid. Tijdens de opleiding komt alles aan bod om dit veelzijdige werk te kunnen uitoefenen: communicatie, af- en aanmeren en varen met kleine boten. Werk vind je bij havenbedrijven en waterschappen. Daar kun je aan de slag gaan als havenloods, brugwachter, sluiswachter en natuurlijk bootman.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen in de haven of op een schip. Helaas zijn er voor deze opleiding geen gegevens bekend, omdat dit een opleiding is die vooral door bbl-studenten wordt gevolgd. Het is daarom verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stage.
Na de opleiding val je misschien tussen wal en schip, want ook hier zijn geen recente gegevens over bekend. Indien je meer wilt weten, lees dan meer over de baankansen na mbo Bootman.
Om met deze beroepsvaart-opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk of jij voldoet aan de toelatingseisen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een vaste baan nodig bij een werkgever binnen de beroepsvaart.
Als jij kiest voor deze niveau-3 opleiding, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Tijdens de opleiding Bootman kun je o.a. kiezen voor Transportmodaliteiten; vervoer in en rond de havens, Spaans A1/A2 in het beroepsonderwijs, Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit, Duits A1/A2 in het beroepsonderwijs, Frans A1/A2 in het beroepsonderwijs, Internationaal II: werken in het buitenland, Verkenning van de haven of ARBO, kwaliteitszorg en hulpverlening geschikt voor niveau 3. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding voor de beroepsvaart, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25973
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.