Water genoeg in Nederland; we hebben immers heel wat zee, rivieren, plassen en kanalen. En jij kunt aan de slag gaan in deze sector. De opleiding Engineer maritieme techniek is een unieke opleiding die uit de botenbranche zelf is voortgekomen. Je moet flink gek zijn van boten om deze opleiding te volgen. Je krijgt te maken met allerlei kanten van het scheepsbouw en verkoop vak. Je leert van alles over de technische aspecten van schepen (scheepsbouw, materialen, pompen, elektrotechniek) en leert ook ontwerpen met behulp van computers. Ook krijg je vakken als logistiek en werkvoorbereiden. Zulke vakken zijn nuttig als je projectleider wordt op een werf. Omdat overleg met internationale leveranciers en klanten belangrijk is krijg je zowel les in Engels als in Duits. Je kunt aan de slag in het ontwerp van jachten, de bouw of het onderhoud. Ook kun jij allerlei reparaties uitvoeren en technische aanpassingen of verbeteringen doorvoeren aan schepen. Als leidinggevende geef je opdrachten, zorg je voor coördinatie en ben je verantwoordelijk voor de gang van zaken.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de mbo opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken in de scheepsbouw. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een havenbedrijf of op een scheepswerf. Voor komend jaar geeft het SBB prima stagekansen af. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een botenbouwer of een scheepswerf waar jij stage kunt lopen.
Eigenlijk zijn voor deze opleiding de studentenaantallen te klein om de baankans te berekenen. Toch heeft het SBB dit jaar geprobeerd om een uitspraak te doen over jou kansen na deze opleiding, dat is zeer goed. Indien je meer wilt weten, lees dan meer over de baankansen na mbo Engineer maritieme techniek.
Bekijk de toelatingseisen, want zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de scheepvaart.
Tijdens deze nautische mbo 4 opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Wanneer je een of meer keuzedelen volgt, dan kun je daarmee verdieping en verbreding geven aan je opleiding. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als schipper of maritiem deskundige? Er zijn verschillende keuzedelen die je kunt kiezen, zoals Evalueren maritieme (deel)projecten, Basis composieten, Revisietechniek, Scheepsbetimmeringen exterieur, Teakdek en aansluitingen, Kunststoffen in de maritieme techniek, Vaarbewijs I/II + marifonie, Engels in de beroepscontext of lijkt het jou leuk om het keuzedeel Evalueren maritieme (deel)projecten te volgen.
Als je klaar bent met deze opleiding in de maritieme techniek, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken in de haven, op een schip of bij een botenbouwer als:
Heb jij het diploma Engineer maritieme techniek gehaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Je kunt bijvoorbeeld denken aan deze hbo opleidingen na mbo Engineer maritieme techniek: hbo Werktuigbouwkunde, hbo Maritieme Techniek/ Scheepsbouwkunde, hbo Ocean Technology en hbo Maritieme Techniek. Ben jij commercieel? Kijk dan ook bij hbo Hogere Managementopleiding voor de Mobiliteitsbranche. Laat je goed begeleiden door de hogeschool en zeker als dit geen maritieme opleiding is.
Of kies je na het volgen van deze mbo opleiding liever voor een maritieme opleiding in deeltijd? Dit is zeker het overwegen waard, want je kunt gaan werken naast je studie. Hiermee kies je voor het ruime sop en zul je niet snel voor halve kracht meevaren. Niet alle hbo opleidingen hebben een deeltijd variant, maar je kunt wel kijken bij hbo Werktuigbouwkunde deeltijd en hbo Maritieme Techniek/ Scheepsbouwkunde deeltijd.
Gijs Versteeg
Ik zou graag informatie willen over deze opleiding.
Arend
Geachte meneer/mevrouw,
Ik rond dit jaar mijn studie officier/werktuigbouwkunde MBO niveau 3 af. Mijn vraag is of ik ook voor bepaalde vakken vrijstelling kan krijgen?
Mvg,
Arend
gustavo
Hallo, Ik woon in Aruba en ben nu op een mbo school aan het studeren in de sector werktuigbouwkunde in het 2de jaar, maar ik ga in Nederland wonen. Ik wil het 3de jaar instromen bij de mbo opleiding Scheeps- en jachtbouwkundige. Kan ik dat doen?
Opleidingsdomein: Transport, scheepvaart en logistiek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25598
Oude naam kwalificatiedossier: Scheeps- en jachtbouwkundige
Oude naam opleiding: Scheeps- en jachtbouwkundige
Vervallen opleiding: Meewerkend voorman watersportindustrie
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Sinds kort dien jij je uiterlijk 1 april aan te melden voor een mbo opleiding in de transport, scheepvaart en logistieke sector. Lees hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn scheepvaart, transport of logistieke opleidingen? Bekijk waar je deze open dagen in het mbo kunt vinden.
Studeren kan prijzig zijn. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je mogelijk studiefinanciering aanvragen. Dit maakt het volgen van een mbo logistiek opleiding een stuk makkelijker.