Ben jij dol op kleding en ken jij altijd als eerste de nieuwste modetrends? Is werken in een kledingwinkel of voor een modemerk jouw droom? Dan is de mbo-opleiding Fashion retailer perfect voor jou. Je leert hoe je mensen adviseert over welke kleuren en stijlen hen goed staan. Tijdens de opleiding ontdek je ook hoe je de maat van een klant inschat, zodat je meteen kan helpen. Kleding presenteren op social media komt ook aan bod. Deze fashion-opleiding op mbo-niveau 3 duurt 3 jaar.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens de mbo-opleiding Fashion retailer loop je veel stage. Elk jaar ga je 10 tot 15 weken je kennis in de praktijk oefenen. Nergens anders dan in een modewinkel zelf leer je hoe je omgaat met allerlei soorten klanten. Of hoe je visual merchandising inzet. Op je stageplek kan je ook ontdekken of de combinaties van kledingstukken die jij maakt, de klanten aanspreekt.
Het werk van een afgestudeerde fashion retailer is heel afwisselend. Een belangrijke taak is klanten adviseren over wat hen goed staat. Dat doe je natuurlijk wel met het doel om kleding te verkopen. Soms zijn de mouwen van een blouse te lang of is de taille van een broek te wijd. Jij adviseert dan over het aanpassen van het kledingstuk zodat het daarna perfect past. Een andere belangrijke taak is het maken van aantrekkelijke presentaties van de kleding, waarbij je goed let op kleuren en stijlen. De meeste modewinkels en modemerken hebben tegenwoordig een website en/of webshop. Ook daarvoor kan jij aan de slag. Je maakt dan combinaties van kledingstukken en accessoires om ze online te presenteren. Je moet keihard werken om je plek in de mode-wereld te veroveren. Wil je meer weten, dan kun je hier bredere informatie vinden over de baankansen na mbo Fashion Retailer.
Deze mbo-opleiding is op niveau 3. Om hiermee te mogen starten, moet je het vmbo hebben afgerond (vmbo-kader, vmbo-GL of vmbo-TL). Heb je het diploma van een mbo-studie op niveau 2 in je bezit? Ook dan voldoe je aan de toelatingseisen en mag je mbo Fashion retailer gaan doen. Voordat je mag beginnen met deze opleiding, moet je een motivatiebrief schrijven. Ook moet je langskomen voor een intakegesprek. Je bespreekt dan de opdrachten die je van tevoren thuis hebt gedaan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een vaste baan nodig bij een werkgever in de mode.
Een groot deel van je opleiding ligt vast. Zo weet je dat je alles leert wat je moet kunnen. Om je opleiding persoonlijker te maken, kies je keuzedelen. Bij fashion zijn dat bijvoorbeeld keuzevakken over ondernemen, bewerkings- en verwerkingstechnieken textiel, imagestyling, fotostyling, duurzaamheid, visagie, conceptuele modevormgeving, digitaal patroontekenen, interieur- en exterieurtextiel of imagestyling. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht tijdens deze mbo mode opleiding.
Na deze boeiende modeopleiding kan je aan de slag bij een kledingwinkel. Dat kan een chique modespeciaalzaak zijn, maar ook een hippe vintagewinkel. Ook is het mogelijk om te werken bij de webshop of customer service van een modeketen of modemerk.
Opleidingsdomein: Handel en ondernemerschap
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25685
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Fashion 3
← Terug naar MBO Economie en Logistiek
Als jij in september begint, dan is 1 april is de uiterlijke inschrijfdatum van deze mbo opleiding gericht op handel of ondernemen. Lees hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Voel jij je een echte ondernemer of verkoper? Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen voor handel en ondernemen? Bekijk de agenda met open dagen in het mbo.
Je gaat deze handel-opleiding doen en dat kan kostbaar zijn. Je dient studieboeken te kopen, collegegeld te betalen en misschien ga je op kamers wonen. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je gelukkig studiefinanciering aanvragen wanneer je een mbo voltijdopleiding (bol) volgt.