Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Retailspecialist

MBO Retailspecialist - niveau 3

Heb je interesse in deze mbo-opleiding en ben jij een commercieel talent? Tijdens de mbo-opleiding Retailspecialist leer jij hoe je verschillende artikelen het beste kunt verkopen. Of het nu een wasmachine is of een paar schoenen, jij kunt het aanprijzen. Je bent als verkoopspecialist het aanspreekpunt is voor alle inhoudelijke vragen (details over het product dat jullie verkopen), maar ook ben je iemand met talent voor leiding geven. Een leidinggevende verdeelt taken en motiveert alle verkopers in het team. Je zorgt er als retailspecialist voor dat een klant zo goed mogelijk geholpen wordt, en andere klanten tegelijkertijd ook bediend worden. Ook probeer je zoveel mogelijk service te leveren, zonder dat dat te veel geld of tijd kost, waardoor de zaak in de problemen komt.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


De klant staat centraal, dat weet een retailspecialist maar al te goed. Na deze opleiding kun je als het goed is alles aan de man brengen, al helpt het wel als je van jezelf al een vlotte babbel hebt én servicegericht bent. Het is een heel verantwoordelijke klus, en winkel draaiend houden. Tijdens de opleiding leer je van alles over je koopwaar, maar vooral ook veel over handel en management. Je leert personeel werven en aannemen. Je leert boekhouden en zorgen voor de administratie. Ook moet je wet- en regelgeving goed kennen. Jij hebt dus veel contact met klanten en dus ben je ook degene die het verkoopgesprek houdt en ervoor zorgt dat de producten op de goede plaats en tijd worden afgeleverd. Klanten bepalen ook het succes van jouw zaak. Ook commercieel moet je goed mee kunnen. Je moet scherp inkopen, goed letten op trends in de handel en met reclame de verkoop opvoeren. Daarnaast maak je offertes (een beschrijving van je product/dienst plus de prijs die je hiervoor vraagt) en verstuur je deze naar klanten en potentiële klanten. Met het diploma Retailspecialist kun je werk vinden in de groothandel of werk vinden bij bedrijven die actief zijn in bijvoorbeeld de sector wonen, kleding, boeken, groenten of vis. Als Retailspecialist ben je verantwoordelijk voor de bestellingen die in het bedrijf worden gedaan.

Als medewerker in een winkel met verse producten zoals, planten, eetwaren of dieren komt daar nog de zorg voor je producten bij. Als verkoopadviseur of retailspecialist kun je mensen op verschillende gebieden gaan adviseren. Hierbij kun je denken bijvoorbeeld aan de inrichting van een huis denken met meubels, vloeren en muren. Je houdt dan rekening met verschillende stijlen en kleuren. Je kunt goed met mensen omgaan en je vind het leuk hen te adviseren. Je maakt aan de hand van de wensen van jouw klant een opzet voor de inrichting van hun huis. Werk je in biologische supermarkt, dan weet je te vertellen waar producten vandaan komen en adviseren over bereiding. En sta je in een elektronicazaak, dan ken je de laatste technische snufjes en kun je klanten bijvoorbeeld uitleggen hoe ze een nieuw product moeten installeren. Je staat dan in een winkel die elektronische apparaten verkoopt. In de volksmond noemt men dit soms ook bruingoed en witgoed. Na de opleiding weet je dus hoe je een wasmachine of een televisie kunt verkopen. Je moet dus alles weten over het aantal toeren van een wasmachine of het aantal watt van een stereo. Ben jij dat verkooptalent met een portie interesse in een bepaald product, dan is deze opleiding misschien wel wat voor jou!

In het magazijn regel je, met een paar collega's, de ontvangst en opslag van goederen. Daarbij begeleid je een aantal medewerkers. Je houdt ook de voorraden in de gaten en bestelt bijvoorbeeld nieuwe spullen als dat nodig is.

Tijdens deze detailhandel-opleiding maak je kennis met het vak door te werken als verkoper. Meestal ga je daarom een stage lopen in bijvoorbeeld een supermarkt, tuincentrum, groothandel, bloemenveiling, bloemenwinkel of een winkel. Recent zijn verschillende opleidingen samengevoegd in deze nieuwe opleiding Retailspecialist. Je stagekans is volgens het SBB goed. Wij zien nu dat veel winkels personeel zoeken, maar ook dat er steeds meer winkels stoppen.

Volgens de branche is je baankans overal goed. We hebben echter wel bedenkingen, want er stoppen steeds meer winkels. Je moet je afvragen of dit wel een baan voor de toekomst is, want steeds vaker bestelt de consument via het internet. Alleen de creatieve en originele winkels houden nog het hoofd boven water. De winkelstraat is snel aan het veranderen en dit is goed te merken. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren veel werk voor de niveau 3 studenten in de detailhandel wordt overgenomen door computers en robots. Kijk maar naar de kassa van de supermarkt, waar je tegenwoordig meer zelfscanners ziet dan caissières. Kies je voor deze opleiding, dan moet je heel zeker van je zaak zijn en anders kun je beter iets anders kiezen. Wil je meer weten, dan kun je hier bredere informatie vinden over de baankansen in de detailhandel.

Om met deze opleiding tot verkoopadviseur niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk of jij voldoet aan de toelatingseisen. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de detailhandel.

Als jij kiest voor deze niveau-3 opleiding voor verkoopadviseur, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Mbo scholen hebben samen met bedrijven en winkels gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze detailhandel-opleiding aansluiten. Tijdens de opleiding Retailspecialist kun je o.a. kiezen voor Introductie in de optiek, Borrelshop, Conceptuele modevormgeving, Interieurstyling, Supermarkt, Marketing, Mode retail, Werken in de drogisterij, Kleuradvies, Verdieping Visual Merchandising, Mode, Rekenen, Duurzaamheid in het beroep C, ARBO (kwaliteitszorg en hulpverlening), Oriëntatie op ondernemerschap, Online marketing en het toepassen van e-commerce, Elektrotechnische detailhandel, Commercieel technisch bouwadvies of Wonen. De invulling van het keuzedeel mag je helemaal zelf bepalen, maar het is wel verplicht.

Als je klaar bent met de opleiding Retailspecialist, dan aan de slag gaan in een winkel, dierenspeciaalzaak, tuincentrum, bloemist, fietsenmaker, garage, juwelier of een groothandel als:

  • Retailspecialist detailhandel
  • Retailspecialist slijterij
  • Adviseur in bruingoed/witgoed
  • Verkoper woonzaken
  • Retailspecialist beddenwinkel
  • Medewerker bloemenwinkel
  • Vakbekwaam medewerker groene detailhandel
  • Assistent bloemenstylist
  • Medewerker tuincentrum
  • Supermarkt-medewerker
  • Verkoopspecialist woonwinkel
  • Verkoopadviseur bruingoed/witgoed
  • Verkoopspecialist sportzaak
  • Verkoopspecialist fietsenwinkel
  • Verkoopspecialist in de detailhandel
  • Verkoopspecialist elektronicazaak
  • Verkoopspecialist in een bouwmarkt
  • Verkoopmedewerker in een supermarkt
  • Verkoopspecialist warenhuis

Plaats je opmerking over de opleiding

Retailspecialist



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Handel en ondernemerschap
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25809
Oude naam kwalificatiedossier: Verkoopspecialist, Advies en leiding in de verkoop
Vervallen opleiding: Verkoopspecialist detailhandel, Verkoopspecialist elektrotechnische detailhandel, Verkoopspecialist mode, Verkoopadviseur wonen, Verkoopmedewerker showroom, Verkoopspecialist groene detailhandel, Eerste verkoper, Verkoop, Verkoopadviseur
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:goed

Baankans met diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

EuroCollege

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière?

Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.

Als jij in september begint, dan is 1 april is de uiterlijke inschrijfdatum van deze mbo opleiding gericht op handel of ondernemen. Lees hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.

Voel jij je een echte ondernemer of verkoper? Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen voor handel en ondernemen? Bekijk de agenda met open dagen in het mbo.

Je gaat deze handel-opleiding doen en dat kan kostbaar zijn. Je dient studieboeken te kopen, collegegeld te betalen en misschien ga je op kamers wonen. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je gelukkig studiefinanciering aanvragen wanneer je een mbo voltijdopleiding (bol) volgt.