Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Technisch Leidinggevende

MBO Technisch Leidinggevende - niveau 4 (specialistenopleiding)

Ben je gepassioneerd door techniek en wil je een leidinggevende rol in dit dynamische veld vervullen? Dan is de mbo-opleiding Technisch Leidinggevende op niveau 4 de perfecte stap voor jou! Deze specialistenopleiding biedt een uitgebreide mix van technische expertise en leiderschapsvaardigheden, waardoor je wordt voorbereid op een boeiende carrière in diverse technische sectoren. Deze opleiding is heel breed en je kunt dus vele kanten op. De rode draad is dat jij leiding gaat geven. Tijdens deze opleiding verdiep je je niet alleen in geavanceerde technische concepten en innovatieve methoden, maar ontwikkel je ook essentiële leidinggevende vaardigheden. Van projectmanagement tot communicatie en besluitvorming, je gaat je voorbereiden op een rol waarin je niet alleen technisch onderlegd bent, maar ook in staat bent om teams effectief te leiden. Hieronder schetsen wij wat situaties voor na je mbo managersopleiding.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Zo kun je trappen, deuren, kozijnen en andere constructies gaan maken die vervolgens ergens in de bouw hun plek krijgen. Je leert werken met allerlei machines die zagen, schaven, boren en frezen. Dat is nauwkeurig werk, want een deur of raam mag niet klemmen of een kier open laten. Je leert werken met hout en kunststoffen en met allerlei gereedschap. Ook krijg je veel verantwoordelijkheid. Je wordt namelijk een leidinggevende. Dat betekent dat je planningen maakt, personeel aanneemt en inwerkt en contact hebt met de directie. Je hebt veel verantwoordelijkheden en bent ook een vraagbaak voor je personeel. Na de opleiding houd je je vooral bezig met het plannen van alle werkzaamheden. Ook bereid je productieprocessen voor. Je zorgt ervoor dat het benodigde materiaal besteld wordt en dat er voldoende medewerkers zijn om een klus te klaren. Je let op de levertijd, maar ook op de veiligheid en de kwaliteit. Voor dit werk moet je goede communicatievaardigheden hebben, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veel vakkennis. Werk is er bij bijvoorbeeld timmerfabrieken of bouwbedrijven, de meubelindustrie en de jachtenbouw. Ook leer je bouwtekeningen en berekeningen maken: je berekent de hoeveelheid materiaal die nodig is voor een klus. Je kijkt welke vakmensen nodig zijn en hoe lang. Je bepaalt of er speciale apparatuur moet worden ingehuurd voor een klus. Je maakt een inschatting van de kosten van een project. In kleinere timmerbedrijven werk je alleen, in grotere bedrijven werk je samen met anderen. Om het werk goed te doen moet je technische kennis hebben en weten hoe de markt in elkaar zit. Je werkt bijna altijd achter een bureau, maar snapt wel hoe het er aan toegaat in de werkplaats of op het bouwterrein.

Naast alle technische vaardigheden en het werken met gereedschappen en meetapparatuur leer je ook ontwerpen en technische tekeningen maken. Je leert calculaties maken. Je moet steeds in overleg met de klant zoeken naar goede en betaalbare oplossingen. Als leidinggevend monteur plan je werkzaamheden en ga je op locatie aan de slag. Als werkvoorbereider blijf je vaker op kantoor en maakt vanuit daar bijvoorbeeld planningen op of hebt telefonisch contact met klanten. Je moet verantwoordelijk, nauwkeurig, deskundig en oplossingsgericht zijn voor werk op dit niveau. Je weet alles van kabels, draden en aansluitingen. Je installeert systemen in gebouwen: bijvoorbeeld beveiliging, internet- en telecom of lichtinstallaties. Als leidinggevend monteur kun je die systemen aanleggen, onderhouden, repareren of aanpassen als dat nodig is. Je geeft leiding aan een groepje monteurs. Je moet dus kunnen samenwerken, maar ook de koers durven uitstippelen.

Een nieuw ziekenhuis waarvoor waterleidingen moeten worden aangelegd? Een oud kantoor dat wordt omgebouwd tot appartementencomplex? Of een huis waar de cv moet worden vervangen? Geen probleem, voor een leidinggevend monteur werktuigkundige installaties. Je kunt nieuwe installaties aanleggen of bestaande veranderen. Je draait je hand niet om voor wat onderhoudswerkzaamheden of een reparatie. Bovendien stuur je andere monteurs aan. Je hebt geduld, legt dingen uit en controleert. Je maakt de juiste keuzes, want jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk én de veiligheid van de medewerkers.

De werkplaatsmanager is verantwoordelijk voor alles wat er in de garage gebeurt. Aan de ene kant weet je alles van auto's en autotechniek. Je weet hoeveel tijd een reparatie of onderhoudsbeurt kost. Je weet welke onderdelen op voorraad zijn en welke niet. Bovendien houd je bij welke monteurs en specialisten beschikbaar zijn voor een klus. Je ziet erop toe dat alle werkzaamheden netjes en veilig worden uitgevoerd en let op de milieuwetgeving. Soms heb je ook contact met de klanten. Je legt uit wat er aan hun auto gebeurt en geeft advies over gebruik en onderhoud van hun voertuig. De eerste jaren van de opleiding gaan vooral over techniek, daarna staan de managementvaardigheden centraal. Werk vind je in grote garagebedrijven, bij auto-importeurs of dealers. Daarnaast kun je ook aan de slag bij bijvoorbeeld truckerbedrijven en carrosseriebouwbedrijven die schadeherstel-werkzaamheden uitvoeren. Je stelt vast wat de schade van een voertuig is en welke reparaties er uitgevoerd moeten worden.

Maar je kunt ook meubels gaan voorzien van kussen en andere bekleding. Soms moet die bekleding vervangen worden. Dat is het werk van de meubelstoffeerder. Je leert werken met alle benodigde gereedschappen en materialen. Als meubelstoffeerder werk je aan specialistische klussen, maar je geeft ook leiding. Je neemt personeel aan, houdt begrotingen en voorraden bij en bent een vraagbaak voor zowel de werkvloer als de directie. Ook heb je regelmatig overleg met klanten en leveranciers. Je moet dus kunnen leiding geven en communicatief sterk zijn. Je vindt werk bij meubelmakers en meubelbekledingsbedrijven. Of je begint een eigen zaak.

In de praktijk ervaar je hoe het is om te werken en hoe leuk het vak is. Tijdens de opleiding maak je daarom kennis met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een bedrijf of garage. Deze opleiding wordt vooral door bbl-studenten gevolgd. Bbl studenten doen ervaring op tijdens een leerbaan.

Op gebied van werk geeft het SBB geen cijfers af. We weten niet of er genoeg vacatures zijn voor na de opleiding Technisch Leidinggevende. Hopelijk zoek je niet te lang naar werk na het behalen van je diploma. Mocht je meer informatie over de arbeidsmarkt wensen, kijk dan bij de baankansen voor leidinggevende functies.

Wat zijn de toelatingseisen van deze mbo managersopleiding? Bekijk ze tijdig en kom niet voor vervelende situaties te staan. Voor de BBL-variant van deze specialistenopleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.

Tijdens deze mbo-4 managersopleiding volg je naast een basisdeel ook een of meerdere keuzedelen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als leidinggevende? De mbo instellingen en de bedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Er zijn tal van keuzedelen voor deze opleiding, denk bijvoorbeeld aan: 3D-tekenen, Automatisering met behulp van ERP-systemen, Bouwkundig advies bij onderhoud, verbouw en renovatie van vastgoed, Brede verbetermethoden en -technieken, Calculeren in de sector Techniek en gebouwde omgeving, Digitale technieken en productievoorbereiding I, Experimenteren met materialen en technieken, Introductie QRM industrieel produceren met hout, Methodische storingsaanpak, Ontwerpen, Programmeren online aansturing bewerkingscentrum, Procesoperator CNC-gestuurde houtbewerkingsmachines, Telematicasystemen; analyseren en interpreteren, Procesoptimalisatie meubelindustrie of kies voor Experimenteren met materialen en technieken. Ook kun jij je richten op de doorstroming naar het hbo onderwijs.

Als je klaar bent geslaagd voor deze mbo managersopleiding, dan mag je gaan werken. Denk dan aan:

  • Werkplaatsmanager Carrosseriebouw
  • Werkplaatsmanager Motorvoertuigentechniek
  • Meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie
  • Werkplaatsmanager Schadeherstel
  • Meewerkend leidinggevende meubelstoffeerbedrijf
  • Leidinggevend monteur werktuigkundige installaties
  • Werkplaatsmanager Carrosseriebouw
  • Werkplaatsmanager Schadeherstel
  • Werkplaatsmanager Motorvoertuigentechniek
  • Meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken

Heb jij het diploma Technisch Leidinggevende gehaald? Dan kun je doorstromen naar het hbo. Helaas vallen veel jongeren vroegtijdig uit. Dit komt bijvoorbeeld doordat hun mbo opleiding niet goed aansluit op de hbo opleiding. Populaire hbo opleidingen na mbo Technisch Leidinggevende zijn hbo Facility management, hbo Werktuigbouwkunde, hbo Maritieme Techniek, hbo Elektrotechniek, hbo Mechatronica en hbo Technische natuurkunde. Laat je sowieso goed begeleiden tijdens je hbo opleiding door de hogeschool en zeker als dit geen economische opleiding is. Hou als mbo'er op een hogeschool rekening met extra eisen.

Naast diverse voltijd hbo opleidingen, zijn er een paar deeltijdopleidingen die gegeven worden op de hogescholen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hbo Facility management deeltijd, hbo Werktuigbouwkunde deeltijd en hbo Elektrotechniek deeltijd.

Plaats je opmerking over de opleiding

Technisch Leidinggevende



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Handel en ondernemerschap
Niveau: 4 (specialistenopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25161
Oude naam kwalificatiedossier: Machinaal houtbewerker, Meubelstoffeerder, Installeren, Werkplaatsmanagement Mobiliteitsbranche
Vervallen opleiding: Meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken, Meewerkend leidinggevende meubelstoffeerbedrijf, Meewerkend leidinggevende montage timmerindustrie, Leidinggevend monteur werktuigkundige installaties, Werkplaatsmanager Carrosseriebouw, Werkplaatsmanager Motorvoertuigentechniek, Werkplaatsmanager Schadeherstel
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:onbekend

Baankans met diploma:onbekend

Startsalaris: € 15,00 per uur

SBB, februari 2024

EuroCollege

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière?

Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.

Als jij in september begint, dan is 1 april is de uiterlijke inschrijfdatum van deze mbo opleiding gericht op handel of ondernemen. Lees hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.

Voel jij je een echte ondernemer of verkoper? Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen voor handel en ondernemen? Bekijk de agenda met open dagen in het mbo.

Je gaat deze handel-opleiding doen en dat kan kostbaar zijn. Je dient studieboeken te kopen, collegegeld te betalen en misschien ga je op kamers wonen. Als je 18 jaar of ouder bent, dan kun je gelukkig studiefinanciering aanvragen wanneer je een mbo voltijdopleiding (bol) volgt.