Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

MBO Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg - niveau 4

Een verstandelijke handicap, verslaving of gevoeligheid voor depressie: het leven is voor lang niet iedereen probleemloos. Sommige mensen kunnen daardoor niet zelfstandig wonen en verblijven tijdelijk of altijd in een tehuis, ziekenhuis of andere instelling. Als medewerker maatschappelijke zorg help je deze mensen bij hun persoonlijke verzorging, verslaving, problemen, hnadicap, huishouden en/of dagbesteding. Hoewel je dankbaar werk gaat verrichten, kan het soms ook zwaar zijn. Je werkt immers regelmatig met mensen die niet lekker in hun vel zitten. Je moet dus stevig in je schoenen staan en ook goed kunnen communiceren met verschillende soorten mensen. Daarentegen kun je ook rekenen op waardering van zowel cliënten als de familie. Ontdek deze mbo opleiding in de maatschappelijke zorg.

Jij leert tijdens deze opleiding hoe je mensen met een specifiek probleem kunt helpen en ondersteunen. Dit kan voor een korte of een lange tijd zijn. Je kunt bijvoorbeeld denken aan daklozen, ouderen, verslaafden, mensen met een handicap of vrouwen (soms met kinderen) die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. In de opleiding krijg je alle handvatten en theorieën aangereikt om de diverse rollen van jouw functie te gaan vervullen. Naast het ondersteunen van je cliënten ben je gesprekspartner van familieleden of cliënten zelf en denk je mee over de organisatie en het beleid van de afdeling of instelling. Je begeleidt cliënten onder andere bij ontwikkeling en opvoeding, persoonlijke verzorging, wonen, vrije tijd, school of werk. Tot slot heb je als persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg niet allen uitvoerende taken, maar ook coördineerde taken. Meestal draag je geen eindverantwoordelijkheid. Kortom je leert voor een veelzijdige baan waarbij je consequent en geduldig moet zijn. Je kunt je in verschillende gebieden specialiseren, zoals in gehandicaptenzorg, thuisbegeleiding, agogische werk, gehandicaptenzorg of verslavingszorg.



Wist jij dat je tijdens deze maatschappelijke zorgopleiding de praktijk leert kennen door te werken? Ook tijdens deze opleiding ga je daarom vaak een stage lopen bij een zorgbedrijf, ggz-instellingen, thuiszorgbedrijf of zorgorganisatie. Een stage vinden wanneer je deze opleiding volgt, dan heb je geen probleem, want je kansen zijn volgens het SBB overal voldoende. Doordat er verschillende mbo opleidingen in deze opleidingen zijn samengevoegd blijft het lastig om uitspraken te doen over stagekansen. Sowieso is het verstandig om vroeg te beginnen met het zoeken naar een stage.

Als wij naar de vactures kijken voor deze opleiding voor de maatschappelijke zorg, dan zal het vinden van een baan na deze opleiding erg makkelijk zijn. De banen liggen voor het oprapen en de opleiding krijgt dan ook de hoogste baankans van het mbo! Hou daar rekening mee als je voor deze opleiding kiest, lang zoeken werk is dus niet nodig. Ga voor meer informatie naar de pagina over de arbeidsmarkt in de maatschappelijke zorg.

Zonder het juiste diploma kun je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding. Welke diploma's precies toelating geven kun je vinden bij de toelatingseisen. Bekijk dit vroeg genoeg, want zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de maatschappelijke zorg.

Deze sociale mbo-4 opleiding bevat een basisdeel en een keuzedeel. Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en ga jij je verbreden of verdiepen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als sociaal persoon? Tijdens deze opleiding kun je voor interessante keuzedelen kiezen als Arbeidsparticipatie, Bewegen in de buurt, Gezonde leefstijl, Praktijkopleider, Verplegende en verpleegtechnische handelingen, Jeugd- en opvoedhulp, Geriatrische revalidatiezorg, Jongerenwerk, Omgaan met onbegrepen gedrag bij mensen met dementie, Gerontopsychiatrie, Mensen met licht verstandelijke beperking met moeilijk verstaanbaar gedrag, Personen met verward gedrag, Samenwerken met informele zorgverleners, Diversiteit, Ervaringsdeskundigheid, Complementaire zorg, Ernstig meervoudige beperkingen, De mediawijze zorg- en welzijnsprofessional, Verdieping palliatieve zorg, Ouder wordende mensen met een verstandelijke beperking, Expressief talent, Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en Wijkgericht werken. Mocht je verder willen studeren, dan kun je ook overwegen om voor het keuzedeel Voorbereiding hbo te kiezen.

Zelfstandig thuis wonen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zo kunnen ouderen, mensen met een handicap of bijvoorbeeld verslaafden wel wat hulp gebruiken. Na de opleiding kun jij je specialiseren om dit soort mensen helpen. Je zorgt voor een stabiele thuissituatie. Je helpt met dingen als geldzaken, het huishouden en persoonlijke verzorging. Belangrijk is dat je de mensen zelfvertrouwen geeft en dat je ze alle ruimte geeft om het te proberen. De mbo opleiding staat in het teken van ondersteunen, niet regisseren. Je kunt aan de slag bij een zorginstelling.

GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. Na de opleiding Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kun jij ook aan de slag als agogisch medewerker GGZ. Je gaat dan mensen helpen die verslaafd of gedwongen opgenomen zijn of zijn geweest. Jouw taak is om zo'n persoon te stimuleren weer goed voor zichzelf te zorgen. Dit doe je onder andere door hem of haar zelfvertrouwen te geven en het goede voorbeeld te geven. Tijdens de opleiding leer je hier de juiste trucjes voor. Er wordt ook verwacht dat je collega's, vrijwilligers en stagiairs kunt begeleiden.

Als persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg begeleid mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke handicap of een combinatie hiervan. Een ontzettend dankbare baan want jíj zorgt voor het welbevinden van de mensen met wie je werkt. Dit betekent dat je moet kunnen schakelen want voor de ene persoon is dat een zinvolle dagbesteding, voor de andere een gezellige omgeving. Je krijgt ook te maken met mensen die niet vooruitkomen en zich niet verder kunnen ontwikkelen. Dat zijn pittige vraagstukken waarvoor je stevig in je schoenen moet staan.

Als je klaar bent met deze maatschappelijke mbo opleiding, dan kun je bijvoorbeeld gaan werken in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of maatschappelijke zorg als:

  • Thuiszorgmedewerker
  • Opvoedcoach
  • Jongerencoach
  • Praktijkopleider
  • Thuisbegeleider
  • Begeleider specifieke doelgroepen
  • Wijkcoach
  • Verslavingscoach
  • Medewerker daklozenopvang
  • GGZ medewerker
  • Complementair verzorger
  • Medewerker verslavingszorg
  • Agogisch medewerker GGZ
  • Begeleider gehandicaptenzorg

Met het diploma Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg kun je gaan werken, maar ook naar het hbo. Let wel op, want veel mbo'ers vallen op het hbo vroegtijdig uit. In veel gevallen komt dit doordat hun mbo opleiding niet goed aansluit op de hbo opleiding. Hbo opleidingen die wel goed aansluiten op mbo Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg zijn bijvoorbeeld hbo Social Work, hbo Toegepaste Gerontologie, hbo Verpleegkunde, hbo Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, hbo Culturele en Maatschappelijke Vorming, hbo Toegepaste Psychologie en de populaire opleiding hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH). Heb jij genoeg motivatie om ook nog een hbo diploma te behalen? Vraag dan om begeleiding van de hogeschool, want zo maak je meer kans om de opleiding met succes af te ronden. Hou op de hogeschool rekening met extra eisen die zij stellen aan mbo'ers.

Wanneer jij een hbo opleiding overweegt, is het goed om te weten dat je ook kunt kiezen voor verschillende deeltijdopleidingen. Van niet alle studies kun je een deeltijd-variant vinden, maar bijvoorbeeld wel van hbo Verpleegkunde deeltijd, hbo Social Work deeltijd en HBO Toegepaste Gerontologie deeltijd.

Plaats je opmerking over de opleiding

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Anoek
Hallo,
Ik heb een vraag. Ik ga de opleiding maatschappelijke zorg niveau 4 doen. Daarna wil ik een hbo opleiding gaan doen, nou was mijn vraag of ik dan de lerarenopleiding kan gaan doen en er dan een mogelijkheid is om gehandicapten kinderen les te geven? Kan ik na het halen van mijn mbo studie maatschappelijk zorg de opleiding pabo gaan doen ?
Met vriendelijke groet
Anoek

Alascca Brown
Welk dag kan je inschrijven en ook welk datum begint het school na sept

Janna
Hallo,

Ik ben 46 jaar en heb net mijn MBO diploma Verzorgende IG en het diploma Maatschappelijk Verzorgende gehaald.
Nu zou ik wel een MBO opleiding agoisch medewerker GGZ willen volgen, kan ik de BBL opleiding ook versneld doen?
Krijg ik dan ook vrijstelling voor een aantal vakken.

Vr.gr Janna

Jolanda
Ik heb een SCW niveau 4 diploma en kom hiermee niet aan werk. Nu wil ik een diploma erbij halen zodat mijn kansen vergroten. Mijn doel is werken op een sociale werkplaats, mensen met een beperking op weg helpen naar een zo zelfstandig mogelijk leven. Welke studie advies kunt u mij geven?

Florence
Graag wil ik de volgende informatie over de opleiding Agogische medewerker GGZ.
1. de duur
2. totale kosten
3. startdata
4. Is het mogelijk BBL
5. kan ik in de avond naar school en hoeveel dagen per week
6. Ik werk al in een zgn. zorginstelling, mag ik daar dan ook stage lopen en hoeveel dagen in de week en vanaf welk moment van de opleiding.

M j.
Over enige tijd wil ik met de opleiding beginnen. Vooropleiding LEAO 1982/Sportmassage 2002 Sporttherapeut 2006 en een jaar Medische kennis HBO. Kom ik hiervoor in aanmerking? Zo ja, waar stap ik in?

Marieke
Is het mogelijk om een gratis proefpakket te proberen om een idee te krijgen hoe de opleiding gaat en of het haalbaar is?

Met vriendelijke groet,
Marieke

Saida
Hallo,

Mijn naam is Saida. Ik zit in mijn eerste leerjaar mbo niveau 3 verzorgende-IG maatschappelijk zorg. Ik vind het best wel een leuke opleiding, maar ik wil eigenlijk meer de maatschappelijk kant op gaan. Ik wil graag weten of ik wel op de goede plek zit, want ik heb het gevoel dat de focus alleen maar wordt gezet op verzorgende en niet op het maatschappelijke. Ik wil in de toekomst aan de slag kunnen werken als maatschappelijk werker of als activiteiten begeleidster en eventueel agogisch medewerker. Is het noodzakelijk om een switch te maken met alleen een focus op maatschappelijk zorg?

Linda
Beste heer/mevrouw,

Ik ben geïnteresseerd in de opleiding van Agogisch medewerker. Mijn vraag is eigenlijk wat je met de opleiding allemaal kan worden en doen. En is de werkgelegenheid hier ook voldoende in? Of kan je beter een bredere opleiding volgen?

Vriendelijke groet,

Linda

Bram
Waar kan ik deze opleiding thuisbegeleiding volgen?

Annet Kloppenburg
Heel graag wil ik de opleiding doen. Ik merk dat via ROC Twente deze opleiding 3 jaar duurt. Zijn er kortere opleidingen en hoe groot is daar de kans van slagen?

leontien
Goedenavond, Ik ben al een jaar werkzaam als thuisbegeleidster, overgestapt van thuiszorg vig naar de tb. Ik heb alleen niet het benodigde officiële diploma thuisbegeleidster en mag deze gaan doen van de thuiszorginstelling Vitras, waar ik al 10 jaar werkzaam ben. Graag zou ik de mogelijkheden voor een versnelde opleiding willen weten en de kosten en duur van de opleiding. Met vriendelijke groet, Leontien ( 54 jaar )

Melissa
Ik doe nu mz/vig niveau 3, en ik wil graag doorstromen naar niveau 4 in mijn 2e jaar, is dit mogelijk

Benjamin
Ik werk nu als beveiliger en zou misschien deze opleiding willen gaan doen. Alleen mijn vraag is hoeveel stage-uren er gelopen moeten worden en er eventueel een mogelijkheid is om deze over te slaan of betaald toe doen aangezien ik een inkomen moet hebben? Of dat er een mogelijkheid is om er langer over te doen.

ik hoor graag van u Benjamin

Nika
Ik zoek een stage plek voor MMZ zorg. Heeft u tips?

Bert
Ik heb belangstelling voor deze opleiding en werk momenteel niet in deze sector. Ik wil graag weten hoeveel stage er gelopen dient te worden, zodat ik weet of ik dit kan inplannen. Ik hoor graag van u.

Opleidingsdomein: Zorg en welzijn
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25779
Vervallen opleidingen: Medewerker maatschappelijke zorg, Agogisch medewerker GGZ, Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg, Thuisbegeleider, Begeleider specifieke doelgroepen
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans met diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

Voor deze opleiding in social work dien jij je uiterlijk 1 april aanmelden als jij in september wilt starten.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de sociale opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Studeren kan kostbaar zijn. Als je 18 of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Kom jij in aanmerking?