Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
rechten en administratie opleidingen

Rechten en Administratie opleidingen

Een administratieve functie brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee, die je niet moet onderschatten. Jij bent een kenner in jouw vakgebied, of dat nu op het medische, financiële of het juridische secretariaat is. Je maakt afspraken voor je baas, organiseert vergaderingen, schrijft zelfstandig verslagen of controleert declaraties. En als administratieve duizendpoot heb je ook nog een behoorlijke kans op een baan. Met een mbo-rechten opleiding kun je nog geen advocaat worden, maar kun je wel als juridisch medewerker aan de slag op een juridische afdeling van een organisatie. Als commercieel medewerker in de binnen- of buitendienst kun je bij veel verschillende bedrijven terecht; zie dat als een extra manier om richting te geven aan je carrière. Ook mogelijk is het om je te richten op bedrijfskunde of de financiële wereld, door te kiezen voor accountmanagement of het bank- en verzekeringswezen. Minder gericht op de directe verkoop, maar meer op het imago van het bedrijf en de presentatie (bijvoorbeeld op de eigen website of in advertenties) zijn de opleidingen tot medewerker communicatie en marketing.

Opleidingen Rechten, Marketing, Administratie en Secretaresse

MBO Business Services 2
MBO Business Services 2

Na de opleiding Assistant Business Services ondersteun je collega's op een kantoor.

MBO Business Services 3
MBO Business Services 3

Nauwkeurigheid en betrouwbaarheid zijn heel belangrijk.

MBO Bibliotheken
MBO Bibliotheken

Jij kunt namelijk gebruikers helpen de gewenste informatie (zo snel mogelijk) te vinden.

MBO Business Services 4
MBO Business Services 4

Er bestaan verschillende richtingen binnen deze opleiding.

Met de mbo opleidingen in dit segment kun je overal in een kantoorgebouw terecht komen. Bel je op voor een afspraak, dan krijg je een telefoniste of secretaresse aan de lijn. Kom je langs, dan ontmoet je de receptioniste. Zij wijst je verder naar de diverse afdelingen: een juridische afdeling, personeelszaken, marketing, de administratie of misschien wel naar de directie, waar je je dan eerst moet melden bij de directiesecretaresse. Als je werkt op kantoor heb je altijd te maken met mensen en je moet dus flink wat sociale vaardigheden in huis hebben. Je moet kunnen werken met telefoons en computers en het is vaak handig als je een mondje Engels of een andere taal spreekt. Organisatietalent komt van pas. En je moet kunnen omgaan met stress. Omdat je vaak met belangrijke documenten of bestanden werkt, is het ook belangrijk dat je nauwkeurig bent. En op kantoor werk je bijna altijd in teamverband, dus moet je een echte teamplayer zijn. Heb jij interesse in de beveiliging of defensie? Kijk dan bij de studierichting Sociaal en Onderwijs.

De financiële administratieve sector vormt het hart van elke organisatie, waarbij professionals cruciale taken vervullen om de financiële gezondheid te waarborgen. Werken in de financiële administratieve sector of op een jurische afdeling vereist nauwkeurigheid, analytisch vermogen en up-to-date kennis van financiële wet- en regelgeving. Het is een dynamisch werkveld waarin jij een sleutelrol kan spelen bij het waarborgen van de financiële stabiliteit en groei van een organisatie. Ben jij benieuwd of er voldoende banen zijn na deze rechten en administratie opleidingen? Kijk dan even op de pagina over baankansen in de financiële administratieve sector.

Een paar jaren geleden heeft de overheid de mbo opleidingen in de financiële dienstverlening behoorlijk herzien. Zij wilden het hiermee overzichtelijker maken. Zo kwamen er o.a. aparte opleidingen voor bancaire diensten, inkomensverzekeringen, schadeverzekeringen en het vermogen. Om het begrijpelijker te maken werd daar het woordje 'adviseur' in de opleidingsnaam aan toegevoegd. Vreemd genoeg is dit woordje een halfjaar daarna veranderd in 'klantmedewerker'. Dit woord staat niet in het woordenboek en het suggereert dat een medewerker zich voor gaat doen als klant. MBOstart had bij het opzetten en wijzigen van de klantmedewerker-opleidingen voor de bancaire sector en de verzekeringsbranche al meteen bedenkingen. Wij zagen toen al dat steeds meer werk in die sectoren werd overgenomen door computers. Werk waar mbo studenten binnen deze opleidingen voor werden opgeleid. Bankfilialen en winkels van verzekeraars gingen in die tijd ook al massaal dicht, omdat de consument verzekeringen en bankzaken volledig via het internet kon uitvoeren. En nu blijkt dat MBOstart het inderdaad bij het rechte eind had. De opleidingen voor bancaire diensten, inkomensverzekeringen, schadeverzekeringen en het vermogen zijn recent samen met Medewerker human resource management (HRM) en Juridisch-administratief dienstverlener opgegaan in de opleiding Legal, Insurance & HR Services Specialist. Ieder die denkt dat de opleiding nu volledig in het Engels wordt gegeven heeft het mis. De taal binnen de opleiding blijft Nederlands. Naast dat dit soort aanpassingen de mbo scholen veel tijd en geld kost, zorgt het voor veel verwarring bij studiekiezers, ouders, decanen en werkgevers. Voor iedereen die met deze opleidingen te maken heeft zijn zulke snelle ondoordachte wijzigingen lastig te volgen.

Het is niet verstandig om zonder diploma het mbo te verlaten, doordat de gekozen opleiding eigenlijk niet bij jou past. Je verliest er jaren mee en komt lastiger aan werk. Daarom hebben wij een studiekeuze stappenplan voor het mbo opgesteld. Kies voor een mbo opleiding die bij je past en voorkom een beslissing waar je later spijt van krijgt.

Hoeveel ben je precies kwijt aan een mbo-opleiding? Dat hangt af van een aantal dingen. Denk daarbij aan je leeftijd, het mbo-niveau en de school. Bekijk hier wat jij moet betalen voor een mbo opleiding.

  • Entreeopleiding - Heb je geen diploma? Dan kun je kiezen voor een entreeopleiding. Na deze 1-jarige opleiding kun je naar een mbo-2 opleiding. Binnen de rechten en administratie opleidingen bestaan er helaas geen entree-opleidingen
  • Niveau 2 - Tijdens een niveau-2 mbo opleiding leer je uitvoerende werkzaamheden voor ondersteunende administratieve beroepen. De opleiding duurt 2 tot 3 jaar en daarna kun je met een niveau 3 opleiding beginnen.
  • Niveau 3 - Na een niveau 3 opleiding kun je zelfstandig werkzaamheden uitvoeren binnen de rechten, de bedrijfsvoering, de (bedrijfs)administratie en of het secretariaat. Als je na 2 tot 3 jaar een diploma hebt behaald, kun je doorstromen naar een mbo niveau 4 opleiding.
  • Niveau 4 - Ook tijdens een niveau 4 opleiding leer je werkzaamheden volledig zelfstandig uit te voeren voor een baan bij de bibliotheek, belastingsadviseur, notaris, advocaat, boekhouder of voor het management in een organisatie. Maar je kunt na deze mbo opleiding ook naar het hbo. Een niveau-4 opleiding duurt 3 tot 4 jaar. Kies bijvoorbeeld voor hbo Human Resource Management, hbo Rechten of hbo Finance & Control

Wanneer zijn de open dagen op het mbo?

21-11-2024 van 10:00 tot 16:00

Tio Business School ◊ Beste Hogeschool van Nederland

Maak kennis met Tio en haar opleidingen tijdens een proefstudeerdag. Je volgt samen met andere proefstudeerders een aantal lessen uit het eerste studiejaar. Kom naar de proefstudeerdag in Hengelo en Rotterdam op donderdag 21 november 2024.


21-11-2024 van 19:00 tot 21:00

EuroCollege Management School (mbo+)

Studeren aan de best presterende school! Kom langs op de open dag. Ontmoet de studenten en docenten van EuroCollege. Open dag EuroCollege Rotterdam: donderdag 21 november: meld je aan via https://www.eurocollege.nl/open-dagen/


21-11-2024 van 15:30 tot 20:30

Curio

Twijfel jij nog welke studie het beste bij jou past? Laat je op goede ideeën brengen tijdens de open dag op het mbo van 21 november. Studenten en leraren vertellen je dan alles over hun opleiding.