Communicatie is het overbrengen van informatie. Als bibliotheekmedewerker moet je veel informatie overbrengen in het Nederlands of een andere moderne taal. Je leert werken met moderne communicatiemiddelen van folder tot Twitter en je leert projecten organiseren. Bij bibliotheken, mediatheken en informatie- en documentatiecentra bij de overheid of in het bedrijfsleven is je kennis gewild. Jij kunt namelijk gebruikers helpen de gewenste informatie (zo snel mogelijk) te vinden.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Als bibliotheekmedewerker kun je werk vinden in een bibliotheek, gemeente, school, documentatiecentrum, informatiecentrum of in een mediatheek. Bij het woord 'bibliotheek' denk je al gauw aan boeken, maar bij dit beroep gaat het ook om andere vormen van informatie, zoals beelden, geluiden en digitale media. Jij vervult als bibliotheekmedewerker een uitvoerende rol. Je maakt klanten of collega`s wegwijs in de verschillende informatiesystemen en je houdt je bezig met het verzamelen van nieuwe informatie. Je helpt mensen die op zoek zijn naar informatie, maar het kan ook zijn dat je presentaties verzorgd of je bezighoudt met promotieactiviteiten. Je moet je altijd bewust zijn van hoe degene die op zoek is naar informatie zoekt of hoe diegene de informatie het liefst inziet. Je kunt systematisch, geordend en nauwkeurig werken. Ook kun je goed zelfstandig werken en vind je het leuk om met mensen om te gaan. Je moet als bibliotheekmedewerker oplossingsgericht kunnen werken. Je zult meestal volgens bepaalde richtlijnen te werk gaan. Hierbij is het zeer belangrijk dat je zorgvuldig werkt. Het moet voor jou geen probleem zijn om onder tijdsdruk te werken. Ook moet je ondernemend zijn ingesteld en initiatief tonen. Je staat vaak in contact met de klanten, dus is het erg belangrijk goed met mensen om te kunnen gaan en klantgericht te werken. Goed kunnen communiceren is natuurlijk ook een belangrijke vereiste. Jij kunt als aankomend bibliotheekmedewerker goed luisteren en je vind het leuk om anderen van dienst te zijn. Tot slot werk je tegenwoordig vaak met geautomatiseerde systemen of computers, een klein beetje technisch inzicht komt dus altijd van pas!
Tijdens de opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is erg belangrijk tijdens je bibliotheek-opleiding. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een bibliotheek in de buurt van jouw school. Als jij de opleiding Bibliotheekmedewerker gaat doen, dan is het helaas onduidelijk of jij een stage kunt vinden. Dit komt doordat deze opleiding vooral door bbl-studenten wordt gevolgd. Vandaar dat voor deze opleiding de kans op een stageplaats niet is bepaald. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een bedrijf, (hoge)school of bibliotheek waar jij stage kunt lopen.
Voor de Bibliotheekmedewerker lijkt er genoeg werk, want vorig jaar waren je kansen bijna overal ruim voldoende. Maar blijft dit in de toekomst ook zo? Steeds meer bibliotheken moeten helaas hun deuren sluiten. En volgens onderzoekers hebben binnenkort robots en computers het werk van de Bibliotheekmedewerker overgenomen. Hierdoor zou een groot deel van de huidige studenten worden opgeleid voor werk dat de komende jaren verdwijnt. Met deze bibliotheek-opleiding lijk je dus niet voor een zekere baan in de toekomst te kiezen. Heb je interesse in de mbo opleiding? Dan kun je meer informatie vinden bij de baankansen in de bibliotheek.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding. Welke diploma's precies toelating geven kun je vinden bij de toelatingseisen. Bekijk dit vroeg genoeg, want zo kom je nooit voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze mbo 4 opleiding voor in de bibliotheek volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met het volgen van één of meer keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker een baan vinden in een bibliotheek. De mbo instellingen en de bibliotheken uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Naast keuzedelen als bijvoorbeeld Praktijkopleider, Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 4, Frans, Engels, Duits, Spaans en Leidinggeven, kun jij je richten op doorstroming naar het hbo onderwijs.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan kun je bij een bibliotheek, gemeente of school aan de slag als:
Ben jij geslaagd voor Bibliotheekmedewerker? Dan kun je naar het hbo. Helaas vallen veel mbo'ers vroegtijdig uit op het hbo. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Hbo opleidingen die goed aansluiten op mbo Bibliotheekmedewerker zijn: hbo Bestuurskunde / Overheidsmanagement, hbo Business Administration, hbo Business Studies, hbo Finance & Control en hbo Communicatie. Ook kun je kiezen voor een opleiding voor managers en dan kun je denken aan hbo Bedrijfskunde. Ben jij zo'n doorzetter die naar het hbo gaat? Dan is het verstandig om begeleiding van de hogeschool te vragen en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de administratieve sector. Een hogeschool kan soms extra eisen stellen aan een mbo'er tijdens de toelating.
Wanneer je deze mbo opleiding hebt afgerond kun je ook kiezen voor een deeltijdopleiding op het hbo. In deze richting zijn er best wat deeltijdopleidingen te vinden: hbo Finance & Control deeltijd en hbo SPD Bedrijfsadministratie deeltijd of wat dacht je van hbo Facility Management deeltijd.
MBOstart
@Matthijs de Nooijer: Bedankt voor het plaatsen van een reactie. Op MBOstart staan alle erkende mbo opleidingen en op dit punt zijn wij juist heel up-to-date. Een opleiding op MBOstart verwijst niet altijd naar een opleider (zoals ROC van Twente). Opleiders hebben geen alleenrecht op een bepaalde opleiding en het staat (mits zij voldoen aan voorwaarden) opleiders vrij om een opleiding aan te bieden. Het zou dus kunnen zijn dat deze opleiding nog wel elders wordt aangeboden. Bibliotheekmedewerker staat op de Crebolijst zoals die door de overheid wordt gepubliceerd.
Matthijs
Goedemiddag,
Kunt u mij vertellen naar welke opleiding (op welke school) deze pagina (MBO Bibliotheekmedewerker - niveau 4) verwijst? Zover ik weet is de opleiding op het ROC van Twente verdwenen en wil u hiermee tippen dit up-to date te maken.
Hopende dat u met deze tip wat kunt,
met vriendelijke groet,
Matthijs
Gea
Hallo,
Waar zou ik de opleiding Bibliotheekmedewerker mbo niveau 4 kunnen volgen? Gaat het hier om een voltijdse opleiding? (Dus geen BBL)
Met vriendelijke groet,
Gea
Opleidingsdomein: Economie en administratie
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld 2024-2025: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke school
Crebonummer: 25131
Vervallen opleiding: Informatiebeheerder
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Rechten en Administratie opleidingen
Ben jij van plan om in september te beginnen met een recht of administratie opleiding? Dan is het goed om te weten, hoe jij moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de recht en administratie opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Studeren is soms prijzig. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij recht op stufie?