Bij het stofferen van een woning komt heel wat kijken. Als woningstoffeerder op niveau drie kun je het allemaal: vloerbedekkingen leggen met een moeilijk patroon erin, trappen bekleden, zonwering aanbrengen en gordijnen ophangen. Je leert werken met alle gereedschappen om te meten, te snijden en te lijmen. Ook komen alle materialen voorbij: vinyl, laminaat, rubber, tapijt en linoleum. Je werkt op locatie met een team en vertelt iedereen wat zijn of haar taak is. Je let op de kwaliteit van het werk en de veiligheid. Ook overleg je met de klant. Je geeft advies en denkt mee over kleurgebruik, maar ook over het kostenplaatje. Je kunt aan de slag bij woninginrichtingsbedrijven en klusbedrijven. Of je gaat zelfstandig aan het werk.
Met name in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken in de woninginrichting en hoe leuk het vak is als stoffeerder. Tijdens de woningstoffeerdersopleiding maak je daarom kennis met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een woningstoffeerder of vloerenlegger. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Voor deze stoffeerdersopleiding staan vooral bbl studenten ingeschreven en hierdoor zijn de stagekansen van bol-studenten niet bepaald.
Heb je je mbo-diploma interieurvakmanschap gehaald? Dan ga je een baan zoeken bij een bedrijf of winkel op het gebied van vloeren, woninginrichting en/of stoffering. De gekochte producten leg of hang je op in de woning of de bedrijfsruimte van de klant. In de woninginrichting loopt het overal op rolletjes. Woningstoffeerders lijken hier van te profiteren. Op dit moment kun je makkelijk een baan vinden als woningstoffeerder, want je kansen zijn volgens het SBB zeer goed. Je kunt op deze pagina de baankansen in de woninginrichting bekijken. Het is een prognose voor de hele afbouwsector.
Wil jij een opleiding op het gebied van interieurvakmanschap op mbo-niveau 3 (vakopleiding) doen? Dan heb je een vmbo-diploma nodig van de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Heb je een mbo-studie gedaan op niveau 2 (basisberoepsopleiding)? Ook dan mag je beginnen met een mbo-opleiding interieurvakmanschap op niveau 3. Dat geldt ook voor wie de havo of het vwo niet afmaakte, maar wel overging van de derde naar de vierde klas. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de woninginrichting.
Het grootste deel van deze mbo-opleiding ligt vast. Daarnaast mag je een paar vakken zelf kiezen. Deze noem je keuzedelen. Hiermee krijgt je opleiding een persoonlijker tintje. Het aanbod aan keuzedelen verschilt per mbo-school. Mbo-scholen hebben samen met interieurinrichters gekeken welke keuzedelen goed bij deze stoffeerders opleiding aansluiten. Zo kun je tijdens de opleiding kiezen voor de keuzedelen (De)montage en plaatsing interieurartikelen, Plaatsing buitenzonweringen, Complexe decoraties in vloerbedekkingen of Oriëntatie op ondernemerschap. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je stoffeer opleiding.
Wanneer je deze mbo opleiding hebt afgerond mag je gaan werken. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen bij een woningstoffeerder of vloerenlegger, zoals:
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25661
Oude naam kwalificatiedossier: Woningstoffeerder
Oude naam opleiding: Allround woningstoffeerder
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar Interieurvakmanschap 3
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo voor de opleidingen afbouw, hout en onderhoud.
Als je voor deze mbo opleiding kiest in de (af)bouw, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij daar recht op?