Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Allround medewerker productietechniek

MBO Allround medewerker productietechniek - niveau 3

Overal om ons heen zien we producten gemaakt van metaal, variërend van lantaarnpalen en tuinhekjes tot fietsenrekken en machineonderdelen. Als Allround Medewerker Productietechniek werk je voornamelijk met geautomatiseerde apparatuur, zoals CNC-verspaners. Je produceert kleine series van producten op basis van technische ontwerpen. Soms maak je unieke onderdelen, altijd met nauwkeurige afmetingen. Jouw eigenschappen omvatten precisie, creativiteit en flexibiliteit. Je ontwikkelt de benodigde programma's en voert deze uit of instrueert en begeleidt minder ervaren collega's. Je voert nauwkeurige controles uit om te zorgen dat je producten aan de vereiste specificaties voldoen, terwijl je tevens aandacht besteedt aan veiligheid en milieu. Een verspaner bewerkt metaal door middel van slijpen, polijsten en frezen. Voordat je aan de slag gaat, maak je eerst een werktekening op basis van de opdracht. Je kunt zowel handmatig bediende machines gebruiken als geautomatiseerde machines (CNC-verspaning). Bij de laatstgenoemde programmeer je een computer om het werk voor je te doen. Wat jou onderscheidt als allround verspaner zijn de complexere opdrachten die je krijgt. Aangezien de ontwikkeling van nieuwe producten voortdurend evolueert, is het nodig om nieuwe gereedschappen te bedenken. In deze opleiding leer je ook hoe je nieuwe hulpmiddelen, matrijzen en mallen kunt maken. Dit doe je grotendeels zelf met draaibanken en frezen, waarbij je eerst een 3D-ontwerp maakt met gespecialiseerde software voordat je begint. De opleiding behandelt niet alleen het omgaan met deze software, maar ook het gebruik van de benodigde machines. Dit beroep vereist een goed ruimtelijk inzicht en zelfstandigheid. Verscheidene experts vertrouwen dagelijks op fijne instrumenten om hun werk uit te voeren, denk aan tandartsen, laboranten en muzikanten. Het vervaardigen van deze instrumenten is nauwkeurig werk en wordt uitgevoerd door instrumentmakers. Deze vakmensen bevinden zich zowel achter de computer als in de werkplaats, waar ze ontwerpen, fabriceren en testen. Ook kun jij je specialiseren in het maken van fijne instrumenten. Denk aan gereedschappen voor tandartsen, laboranten, muzikanten en noem maar op. Het maken van deze instrumenten is precisiewerk.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Vooral in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken in de verspaantechniek en hoe leuk het vak als Allround Medewerker Productietechniek is. Volg je deze productietechniek-opleiding dan ga je kennis maken met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een verspaanbedrijf, matrijzenfabriek of in een precisiefabriek. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Deze opleiding wordt vooral door bbl-studenten gevolgd. Doe jij de bol-opleiding, dan volg je een stage.

Naar verwachting blijven de bbl'ers werken bij het leerbedrijf en zij hebben hierdoor al meteen werk na de opleiding Allround medewerker productietechniek. Heb jij een bol-opleiding gevolgd of lukt het niet om bij je leerbaan te blijven, dan kun je toch heel makkelijk werk vinden. Vacatures zijn er zat en je kansen om na deze technische mbo opleiding een baan te vinden zijn volgens het SBB goed! Nederland heeft in de komende jaren ook grote behoefte aan technici en mechanici. Voor wat je gaat verdienen kun je kijken op de pagina over de baanprognose in de verspaantechniek of fijnmechanica.

Werk vind je bij metaalbewerkingsbedrijven. Je staat vooral in de fabriek of werkplaats. Een fijnmechanisch verspaner werkt niet met volautomatische machines (CNC-machines), maar alleen met apparatuur die je met de hand bedient. Je maakt samengestelde producten. Je gebruikt technieken die andere verspaners ook gebruiken, maar voor jouw producten zul je soms ook moeten solderen, lijmen, schroeven, knippen en/of zagen.

Om met deze opleiding productietechniek 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de precisietechniek.

Als jij kiest voor deze opleiding precisieverspaner niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de fijnmechanica of verspaantechniek. Mbo-scholen hebben samen met precisietechniekbedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze technische opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Verdieping techniek en materialenkennis, Digitale technieken en productievoorbereiding, Rekenen 3F, Digitaal produceren 3D object, Cleanroom, Meten en beproeven in middenspanningsdistributienetten, Functioneel en modulair ontwerpen in de industriële automatisering, Lastechnieken, Instrumentation for space, Werken met een industriële robot, Basis composieten, 3D-tekenen, Verdieping techniek en materialenkennis of Oriëntatie op ondernemerschap.

Ben jij geslaagd voor deze mbo opleiding in de verspaantechniek? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:

  • Allround CNC verspaners
  • Mobiel Verspaner
  • Gereedschapsmaker
  • CNC Verspaner / frezer / draaier
  • 3D Printer Operator
  • Allround Verspaner
  • Onderhoudsmonteur Matrijzen
  • Proces Specialist Spuitgieten
  • Machinebouwer
  • Engineer Gereedschapmakerij
  • Machine Operator
  • Blaasvorm process specialist
  • Production Engineer Pershal
  • Assemblage en Process Engineer
  • Fijnmechanisch Assemblage Monteur
  • Fijnmechanisch Medewerker (microscopisch niveau)
  • Fijnmechanicus / productiemedewerker
  • Junior Instrumentmaker
  • Constructiebankwerker
  • Allround Monteur Goederenwagons
  • Metaalbewerker
  • Basislasser
  • Buiglasser
  • Lasser Truckcabines
  • MIG-MAG lasser
  • Monteur Kozijntechniek
  • Constructiebankwerker Kozijntechniek
  • Cabinebouwer
  • Monteur Stadsverwarming
  • Gecertificeerd TIG lasser
  • Pijpfitter
  • Plaatwerker RVS
  • Lasersnijder
  • Constructiebankwerker
  • Bankwerker scheepsbouw
  • HVAC Monteur
  • Cascobouwer
  • IJzerwerker scheepsbouw
  • Scheepsdekken specialist

Als allround lasser kun je alles wat een basislasser kan: zagen, boren, buigen, verbinden. Je werkt aan producten die aan alle veiligheidsvoorschriften moeten voldoen. Daar is een certificaat voor nodig. Daarom werk je meestal niet aan grote series van steeds hetzelfde product. Je hebt dus variatie in je werk.

Een constructiebedrijf maakt allerlei metalen producten: denk aan onderstellen, frames, mallen, machineonderdelen of hekken. Een allround constructiewerker kan ook goed naar de klant luisteren en problemen oplossen door producten aan te passen of nieuwe oplossingen te bedenken. Systematisch werken is dus belangrijk, net als samenwerken en communiceren. De allround constructiewerker werkt soms binnen en soms buiten voor verschillende opdrachtgevers. Hij of zij moet kunnen werken met staaf-, plaat- en pijpmateriaal.

Je ziet er nauwelijks iets van maar onder de grond liggen kilometers aan pijpleidingen waardoor gas, water en olie door het hele land worden getransporteerd. Niet alle pijpen zijn even nieuw en dus gaat er weleens eentje stuk of moet een deel uit voorzorg worden vervangen. Met de opleiding allround pijpenbewerker ben jij in staat dit te verzorgen. Je leert pijpen van bijvoorbeeld staal en kunststof te bewerken, maar ook hoe je het werk van collega's controleert. Eenmaal je diploma op zak, dan kun je aan de slag in de metaalindustrie, bij constructiebedrijven of in de offshore-industrie.

Een plaatwerker werkt met metaalplaten of met platen van ander materiaal. Je gebruikt daarvoor machines die je met de hand bedient of volautomatische machines. Je kunt platen scheiden, vervormen en/of verbinden. Als allround plaatwerker kun je zelfstandig werken of in een team, waarbij je anderen begeleidt. Nauwkeurig en precies kunnen werken zijn dus nodig, maar je moet ook kunnen samenwerken en communiceren, met je collega's en met de klant.

Vracht- en vissersschepen bestaan grotendeels uit staal en dat is precies het soort materiaal dat je tijdens de opleiding tot scheepsbouwer leert bewerken. Dit doe je met allerhande machines en apparaten, net zolang tot het staal de vorm heeft die op de tekening aangegeven staat. Je bent straks ook in staat om reparaties uit te voeren en bestaande schepen aan te passen. Het werk is meestal in teamverband en met dit niveau opleiding wordt er ook van je verwacht dat je minder ervaren collega's op sleeptouw neemt. Je kunt aan de slag bij een scheepsbouw- of reparatiebedrijf of in de offshore.

Plaats je opmerking over de opleiding

Allround medewerker productietechniek



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Filmon
Ik wil graag leren tiglassen niveau 2.


nino
Hoe lang zo'n opleiding duurt/kosten?

Michiel
Ik zou graag willen weten in welke maanden ik met een BBL-opleiding tot allroud lasser kan beginnen. Kan dat inderdaad meerdere keren per jaar? Ik vraag dat omdat ik van studie wil veranderen.

Julian
Wat heb je MINIMAAL nodig voor deze opleiding, qua vakken, ervaring, etc.?

Benjamin
Kan je ook instromen bij deze opleiding of kan je alleen beginnen in september?

Groet,
Benjamin

Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25895
Oude naam opleiding: Allround verspaner, Allround precisieverspaner
Vervallen opleiding: Gereedschapsmaker, Fijnmechanisch verspaner, Instrumentmaker, Allround lasser, Allround constructiewerker, Allround pijpenbewerker, Allround plaatwerker, Scheepsbouwer
Oude naam kwalificatiedossier: Fijnmechanische techniek, Metaalbewerken
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:onbekend

Baankans na diploma:onbekend

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.