Een laag muurtje metselen in de tuin lukt de meeste mensen wel, maar echt metselwerk is een ambacht. Je staat op een bouwplaats en werkt mee aan het bouwen van een huis of gebouw dat tientallen jaren mee kan. Je leert werken met machines en gereedschappen; van cementmixer tot troffel, voegspijker en kaphamer. Je leert oude en nieuwe metseltechnieken beheersen. Je werkt bij een aannemer of bouwbedrijf en geeft leiding aan jonge metselaars. Je let op de kwaliteit van het werk en natuurlijk ook op de veiligheid. Voor dit werk moet je nauwkeurig zijn, flink wat kracht hebben en vooral geen hoogtevrees.
Vooral in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken en hoe leuk het vak is als metselaar. Tijdens de opleiding metselen niveau 3 maak je daarom kennis met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een bouwbedrijf of op de bouwplaats. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Voor deze opleiding tot metselaar staan vooral bbl studenten ingeschreven. Volg jij de bol-variant dan zijn je stagekansen redelijk.
In de bouw gaat het van leien dakje doordat het economisch weer een stuk beter gaat met Nederland. Hierdoor zijn je kansen om na deze metselaar opleiding een baan te vinden prima. Als je klaar bent kun je als metselaar volgens het SBB meteen aan de slag! Dat staat als een huis en jij mag het muurtje metselen! Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt met metselen?
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze metselaar opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de bouw.
Als jij kiest voor deze opleiding metselen niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de bouw. Mbo-scholen hebben samen met bedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Basis restauratiewerk metselen, Elektro- en installatietechniek voor de bouw, Specialist vakmanschap bij duurzaam bouwen, Experimenteren met materialen en technieken, Gevorderd wiskunde, natuurkunde en mechanica voor de bouw, Montage eenvoudige houten elementen op de bouwplaats of Uitzetten en Maatvoeren.
Als je klaar bent met deze mbo metselaar opleiding, dan kun je gaan werken. Ga bijvoorbeeld aan de slag in de bouw als:
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25785
Oude naam kwalificatiedossier: Metselaar
Vervallen opleiding: Allround Metselaar aan- en verbouw, Allround Metselaar herstel en restauratie, Allround Metselaar inclusief nieuwe metseltechnieken
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.