Zit je graag op de weg? Dan is asfaltwerker misschien iets voor jou. Je werkt in een ploeg onder leiding van een voorman. Je werkt samen met een asfalteermachinist, een walsmachinist en andere vakmensen om nieuwe wegen aan te leggen en bestaande wegen te onderhouden. Je leert een asfaltafwerkmachine bedienen, oefent met de splitstrooier, maar leert ook randen afwerken en asfalt egaliseren met een hark. Het werk aan de wegen gebeurt vaak 's nachts, in de weekends en in vakanties. Daar moet je dus wel tegen kunnen. Ook moet je enorm goed opletten, want niet iedereen remt af als hij wegwerkers passeert. Je werkt buiten, ook als het waait of regent. Banen vind je bij wegenbouwers en wegenonderhoudsbedrijven.
Met name in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken en hoe leuk het vak is. Tijdens de opleiding Asfaltafwerker maak je daarom kennis met de praktijk. Bol studenten gaan een stage lopen bij een wegenbouwbedrijf of bij een wegonderhouder. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. In de wegenbouw gaat het goed. Dit merk je hopelijk ook tijdens deze opleiding. Voor het komende schooljaar geeft het SBB geen prognoses af over jouw stagekansen, omdat er vorig jaar maar weinig studenten stonden ingeschreven.
Het aantal vacatures in de wegenbouw op MBO-niveau kunnen variëren afhankelijk van de regio, de economische omstandigheden en de specifieke vraag naar goed personeel. Op dit moment zijn er veel vacatures beschikbaar voor MBO-afgestudeerden in de wegenbouw. Je kansen op het vinden van werk als asfaltafwerker zijn goed. Met deze opleiding neem je dus de goede weg en jouw toekomst is met een diploma goed geasfalteerd.
Heb jij interesse in deze opleiding Asfaltafwerker niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Check vroeg genoeg of je voldoet aan deze eisen van de opleiding. Dan kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig in de wegenbouw.
Binnen deze niveau-2 opleiding tot Asfaltafwerker zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in de wegenbouw. De mbo-instelling heeft samen met wegenbouwbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen. Denk bijvoorbeeld aan Duurzaamheid in het beroep B, Solliciteren, Digitale vaardigheden basis of Duits in de beroepscontext, maar je kunt ook kiezen voor Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2.
Wanneer je deze mbo opleiding hebt afgerond mag je gaan werken in de wegenbouw. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen bij wegenbouwers en wegenonderhoudsbedrijven, zoals:
johnny
om asfaltafwerker te worden volg je dan een aparte opleiding of is dat de opleiding vakman gww
jeffrey
Ik zou graag meer infromatie willen hebben over de opleiding. En ik heb al 14 jaar ervaring met asfaltwerk zoals: balk, wals en harkwerk. Ik was voorman en uitvoering werkzaamheden in de caribbean gebied.
dank u wel.
jeffrey
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 303,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25752
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Grondwerk, waterbouw en wegenbouw 2
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.