Na de entree-opleiding Assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je allerlei soorten vakmannen gaan helpen. Het is een opstapfunctie, je kunt altijd verder leren en doorgroeien. In de wereld van de bouw leer je de belangrijkste manieren om materialen te verbinden en te bewerken: lassen, lijmen, solderen, schroeven, slijpen, schuren, metselen en timmeren. Je leert dus overal wat van. Op het werk ga je aan de slag met monteurs en technici. Je sjouwt met onderdelen, geeft gereedschappen aan, draait moeren en bouten aan en ruimt op. Ondertussen let je goed op en leer je van alles.
Zo ga je bijvoorbeeld op een bouwplaats kijken. Je helpt de bouwer met allerlei klussen. Hij vertelt je wat je moet doen. Je sjouwt met bouwmaterialen, helpt met het bouwen van een steiger, houdt dingen vast en geeft gereedschappen aan. Je zorgt dat de werkplek schoon en netjes is. Op bouwplaatsen is veiligheid erg belangrijk, dus daar let je altijd op. Je leert werken met verschillende bouwmaterialen en bijvoorbeeld metselen en tegelzetten. Je leert samenwerken en overleggen. In de bouw wordt hard gewerkt, je moet vaak 's ochtends heel vroeg al op pad en je staat in weer en wind buiten, vaak op hoogte.
Ook loop je rond in de timmerwerkplaats en het magazijn. Het is dan jouw taak om materialen klaar te zetten en op te halen, zodat de timmermannen en houtbewerkers vlot door kunnen werken. Je helpt met het klaarzetten van machines en ruimt gereedschappen op. Ook zorg je dat de werkplaats en het magazijn netjes op orde zijn. Je bent er om te leren, dus kijk je voortdurend mee hoe er gewerkt wordt met zaagmachines, freesmachines en boormachines. Je leert zo ook om veilig te werken, want dat is in een werkplaats altijd belangrijk. Assistenten houtbranche kunnen aan het werk in meubelfabrieken, timmerfabrieken, groothandels en andere houtbewerkingsbedrijven.
Je komt ook te werken als assistent van een vakman in het schildersvak. Of het nou de muren van een huis zijn, de romp van een jacht of een set tuinmeubels, met lak en verf bescherm je ze tegen weer en wind. En ze krijgen nog een leuk kleurtje ook! Je leert de ondergrond te bewerken, schilderen en spuiten. Ook leer je verschillende soorten lak en verf kennen. En je leert wat je daarmee kunt doen.
Als een gebouw bijna klaar is moeten er nog een paar dingen gebeuren: er moeten vloeren in, de wanden en plafonds moeten geplaatst en afgewerkt. Bij elkaar heet dat 'afbouw'. Als assistent help je daarbij en luister je naar de instructies en aanwijzingen van een vakman. Je werkt veel in teamverband en let bij het werk altijd op de veiligheid. Je zet materialen klaar, helpt met de voorbereiding van de werkzaamheden en geeft gereedschappen aan. Je voert bouwmaterialen aan en voert afval en puin af. Na afloop van de werkzaamheden ruim je de werkplek op en zorg je alles netjes verzorgd achterblijft. Je kunt aan de slag bij aannemers, stukadoorsbedrijven, onderhoudsbedrijven of vloerenleggers.
Tijdens deze bouwopleiding ga je ook in de praktijk aan de slag. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een bouwbedrijf of in de bouw. Het gaat goed met de bouwsector. Als je deze opleiding volgt, dan zul je dit misschien merken. Helaas is dat niet overal het geval, zoals in Drenthe waar er vorig jaar niet genoeg stages waren. Elders moest je toen ook scherp blijven, want de leukste plekken zijn snel weg in de bouw. Als je vroeg met zoeken begint, dan zul je eerder een leuke stageplek in de bouw vinden.
Heb jij een diploma op zak, dan kun je waarschijnlijk meteen werk in de bouw vinden. Zeker weten doen we dit niet, want het SBB publiceert hier geen cijfers over. Ook kun je natuurlijk verder studeren, waardoor je betere kansen en meer mogelijkheden hebt.
Voor deze bouwopleiding op niveau 1 heb je geen vooropleiding nodig. Wel heeft de opleiding andere toelatingseisen. De meeste mensen gaan na deze opleiding een mbo bouwopleiding niveau 2 doen.
Binnen deze entreeopleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in de bouw. De mbo-instelling heeft samen met bouwbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen. Denk bijvoorbeeld aan Afbouwwerkzaamheden voor de assistent, Afbouwwerkzaamheden voor de assistent of Assisteren bij het beheer van de openbare ruimte, maar je kunt ook kiezen voor Hout en plaatmateriaal.
Ben jij geslaagd voor deze mbo bouwopleiding niveau 1? Dan kun je op de bouwplaats gaan werken als:
Hamza zwan
Hello dear ma'am dear sir My name is Hamza zwan. 31 years old I have some questions please About your school -Does your school accept international students? -Is there a specific age for students? - Is it possible to study and work at the same time? -how much does it cost ? Thank you for your Consideriting Best regards Hamza zwan
Opleidingsdomein: Entree
Niveau: 1 (entreeopleiding)
Duur opleiding: 1 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 295,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25740
Vervallen opleiding: Assistent bouw en infra, Assistent afbouw, Assistent houtbranche, Assistent schilderen/industriële lakverwerking
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.