De eerste fietstechnicus staat in de werkplaats en voert reparaties uit aan fietsen. Hij kent alle technische aspecten van tweewielers en kan ze repareren of vervangen. Als eerste technicus houd je toezicht op het werk van minder ervaren collega's en help je waar nodig. Verder heb je contact met klanten die advies willen over de aanschaf van een fiets. Ook breng je accessoires als kleding, helmen, fietstassen en sloten aan de man en verkoop je producten als fietsverzekeringen. Je moet dus tegelijk technisch zijn en goed met mensen kunnen omgaan. Je kunt aan de slag bij rijwielhandels of fietsenmakers.
Reparaties, onderhoud en het gereed maken van een nieuwe fiets voor de klant: dat zijn allemaal dingen die iedere fietsenmaker doet. Als eerste fietsenmaker zijn je taken nog uitgebreider. Je wordt dan bijvoorbeeld ingezet voor de wat moeilijkere reparaties. Je adviseert aan klanten en verkoopt nieuwe producten. Je weet dus alles van verschillende type fietsen en van bijproducten als kinderzitjes, sloten en fietsverlichting. Je helpt ook mee om de fietswinkel of werkplaats draaiende te houden, dus je leert het een en ander over zaken als planning, inzet van personeel en voorraadbeheer.
Tijdens deze opleiding fietstechniek maak je kennis met de praktijk. Als bbl'er volg je een leerbaan. En binnen een bol-opleiding ga je stage lopen bij een fietsenmaker of fietsfabriek. Deze opleiding wordt vooral door bbl-studenten gevolgd. Volg je de bol opleiding, dan kun je makkelijk een stage vinden. Stages in de fietstechniek zijn er zat.
Er zijn de afgelopen jaren veel fietsen verkocht en dat zien wij terug als wij naar de arbeidskansen van deze mbo opleiding kijken. Je kansen om na de opleiding in tweewielertechniek een baan te vinden zijn perfect. Wel kan er in de toekomst zand in die ketting komen. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren wat werk voor de niveau 2 en 3 studenten in de tweewielertechniek wordt overgenomen door computers en robots. Dat zal vooral in de fietsfabrieken het geval zijn. Voor fietsenmakers is dat veel minder aan de orde. Denk in ieder geval na over doorstuderen voor een niveau 4 diploma. Ben jij helemaal gek van tweewielers? Bekijk dan ook de baankansen in de fietstechniek.
Om met deze opleiding fietstechniek niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in de fietstechniek.
Als jij kiest voor deze mbo fietstechniek opleiding niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de fietstechniek. Mbo-scholen hebben samen met fietsenmakers gekeken welke keuzedelen goed bij deze fietstechnische opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Engels in de beroepscontext, Garantieproces in een dealerbedrijf, Kennis van Gemotoriseerde Tweewielers, Voertuigen voor mindervalide gebruikers of Oriëntatie op ondernemerschap. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je tweewielertechniek opleiding.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de fietstechniek. Je kunt uit verschillende beroepen met fietsen kiezen, zoals:
Kevin
Goedemorgen,
Heb intresse in het vak Fietsenmaken vanuit hobby maar ook techniek. Nu ben ik werkzaam in de techniek maar niet in de fietsen. Mocht ik deze opleiding willen doen moet ik dan stage lopen op werken bij een fietsenmaker? En bestaat er ook een opleiding in de avonduren. Heb momenteel MBO-4 Middenkader engineering op zak.
Thomas
Is er een een maximum leeftijd om je te kunnen aandelen voor deze opleiding? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van omscholing?
Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25230
Oude naam kwalificatiedossier: Tweewielertechniek
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.