Voor het werken op hoogte in de bouw, het onderhoud of de industrie zijn vaak steigers en andere constructies nodig. Als steigerbouwer transporteer je die, je monteert ze, stelt ze waterpas en demonteert ze. Dat alles doe je met oog voor veiligheid en zonder schade toe te brengen aan het milieu of het pand waaraan het werk plaatsvindt. Ook breng je zeilen, netten en ladders aan. Je leert alles over enkele en dubbele steigers, aluminiumsteigers, systeemsteigers en speciale constructies. Je werkt zelf mee, maar houdt ook toezicht op het werk van leerlingen of beginnende steigerbouwers. Je komt te werken bij een bouwbedrijf of schildersbedrijf of bedrijven gespecialiseerd in steigerbouw en steigerverhuur. Je moet geen hoogtevrees hebben als je dit werk wilt doen.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Met name in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken in de steigerbouw en hoe leuk het vak is als steigerbouwer. Tijdens de opleiding Allround steigerbouwer maak je daarom kennis met de praktijk. Als bbl'er volg je een leerbaan. En binnen een bol-opleiding ga je stage lopen bij een steigerbouwbedrijf, schilder of op de bouwplaats. Deze mbo steigerbouw opleiding wordt vooral door bbl-studenten gevolgd en daarom zijn er geen gegevens bekend over de stagemogelijkheden.
Als je klaar bent, dan kun je vrijwel meteen aan de slag als steigerbouwer, want je kansen op werk waren vorig jaar ruim voldoende. Met deze steigerbouw opleiding zet jij je toekomst dus goed in de steigers. Voor meer informatie kun je ook kijken op de pagina over de baankansen in de steigerbouw.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Check daarom hier wat de toelatingseisen zijn van de opleiding die je wilt gaan doen. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in de steigerbouw.
Als jij kiest voor deze opleiding steigerbouwer niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de bouw. Mbo-scholen hebben samen met bedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Industriële steigerbouw, Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3, Offshore Steigerbouw of Verdieping blijvend fit, veilig en gezond werken (geschikt voor niveau 3 en 4).
Wanneer je deze mbo opleiding hebt afgerond mag je gaan werken in de bouw. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen in de steigerbouw, zoals:
Nancy van Wijk
Waar wordt deze opleiding gegeven mijn zoon 16 jaar wil deze opleiding graag volgen
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Wat is het mbo-niveau? 3 (vakopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 2 tot 3 jaar
Wat is de leerweg? BBL of BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25126
Oude naam kwalificatiedossier: Steigerbouwer
Oude naam mbo opleiding: Allround steigerbouwer
Taal opleiding:
Kun je makkelijk een stage vinden?
Kun je makkelijk werk vinden?
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.