Een klant meldt zich in de werkplaats. Zijn auto heeft flinke schade na een botsing. Als autoschadehersteller op niveau 3 kijk jij wat er allemaal gebeuren moet. Welke onderdelen moeten vervangen worden, welke kunnen gerepareerd? Je schat in hoeveel uren arbeid het allemaal gaat kosten en overlegt met de klant over de prijs. Je voert de werkzaamheden zelf uit of geeft een opdracht aan een monteur om onder jouw toezicht de klus te klaren. Je leert allerlei technieken kennen als lassen, lijmen, plamuren en schuren. Ook houd je een administratie bij van de werkzaamheden. Je kunt aan de slag bij een garage of schadeherstelbedrijf.
Een autoschadehersteller is er speciaal voor het repareren en herstellen van de onderdelen met schade. Niet te repareren onderdelen vervang je door nieuwe met behulp van slijpmachines, lasapparaten en vlakmachines. Onderdelen die wel zijn te repareren, maak je als nieuw met behulp van uitdeukapparatuur die op olie- of gasdruk werken. Als er nog kleine oneffenheden aanwezig zijn, werk je deze weg met plamuur. Je moet altijd op de hoogte blijven van nieuwe technieken en materialen. En je zult altijd rekening houden met de milieueisen. Door de groei van het Nederlandse wegverkeer en het daardoor toenemende aantal aanrijdingen is er veel vraag naar vakmanschap in deze branche.
Een autoschadehersteltechnicus is betrokken bij de diagnose: wat is er mis en wat moet er gebeuren als een klant komt met schade aan zijn auto? Je leest daarvoor ook de elektronische systemen uit, checkt de papieren en zorgt dat je alles te weten komt van dit voertuig. Je maakt een rapport. Vervolgens demonteer je die delen van de auto die beschadigd zijn. Misschien moet je nog meer onderdelen verwijderen, omdat ze in de weg zitten. De delen met schade gaan naar de schadeherstellers. Als zij hun werk hebben gedaan, komen ze weer terug bij jou: voorzichtig en netjes monteer je de vernieuwde onderdelen. De klant kan tevreden en met een opgeknapte auto naar huis.
Vooral in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken en hoe leuk het autoschadeherstelvak is. Tijdens de opleiding Eerste autoschadehersteller maak je daarom kennis met de praktijk. Als bbl'er volg je een leerbaan. En binnen een bol-opleiding ga je stage lopen bij een autoschadebedrijf of bij een garage. Volgens het SBB zijn er meer genoeg stages zijn voor autoschadeherstellers. We vragen ons af of deze gegevens heel betrouwbaar zijn, omdat deze autoschadeherstelopleiding bij bol-studenten niet populair is.
Een baan vinden is makkelijk, want je kans op werk als autoschadehersteller is goed. Veel mensen in de herstelbranche gaan met pensioen. Je stuurt op dit moment dus zo naar een leuke baan. Toch kan er in de toekomst zand in je motor komen. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren veel werk voor de niveau 2 en 3 studenten in de voertuigtechniek wordt overgenomen door computers en robots. Voor studenten met een niveau 4 diploma lijkt dat veel minder het geval te zijn, dus doorstuderen raden wij aan. Voor meer informatie over de arbeidsmarkt kun je ook kijken op de pagina over de baankansen in autoschade herstel.
Om met deze opleiding autoschadeherstellen niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in autoschade herstel.
Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3 in autoschade herstel, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in het herstellen van autoschade. Mbo-scholen hebben samen met autoschadeherstelbedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze opleiding voor autoschade aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Voorbewerken van ondergronden, Commercie, Carrosserie-constructietechniek, Kennis van Autotechniek, Kennis van Bedrijfsautotechniek, Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines), Kennis van Fietstechniek, Schadecalculatie in de carrosseriebranche, Schade-voorcalculatie in de carrosseriebranche, Voertuigen voor mindervalide gebruikers, Telematicasystemen; analyseren en interpreteren, Technieken voor carrosserieconstructie, Waterstoftechnologie en mobiliteit, Kennis van Gemotoriseerde Tweewielers, Technische restauratie oldtimers, Telematica voor voertuigen en mobiele werktuigen, Voertuig reconditionering, Logistiek in het MKB, Revisietechniek of Car- en interiorwrapping.
Ben jij geslaagd voor deze mbo autoschadeherstel opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken in autoschade herstel als:
Jorrit
Volgens mbostart.nl wordt deze opleiding door het Techniek College Rotterdam onderwezen. Op de website techniekcollegerotterdam.nl wordt deze opleiding niet aangeboden, alleen bij voc.nl als volwasseneonderwijs en is vol. Waar kan ik terecht voor deze opleiding?
Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25884
Oude naam opleiding: Autoschadehersteller niveau 3
Vervallen opleiding: Eerste Autoschadetechnicus
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.