Machinebouwers werken over het algemeen binnen een eigen bedrijf en worden ingehuurd door grotere bedrijven. Ze werken aan eenvoudige of meer ingewikkelde machines die elders in elkaar gezet en gebruikt worden. Je moet goed ruimtelijk inzicht hebben, goed kunnen werken op basis van ontwerpen en tekeningen en erg precies zijn. Je leert werken met allerhande gereedschappen, van lasapparaten tot slijptollen en van draaibanken tot schroevendraaiers. Naast het uitvoerende werk begeleid je soms minder ervaren collega's. Je kijkt of ze hun werk goed en veilig uitvoeren en geeft aanwijzingen. Je werkt zelfstandig, maar bent ook goed in teams. Je kunt aan de slag als eerste monteur mechatronica bij machinebouwers en bedrijven die grote industriële installaties maken of gebruiken. Machines die bestuurd worden door elektronica: dat zijn mechatronische machines. Denk aan liften, kopieermachines of robotarmen. Een machinebouwer zet de onderdelen bij elkaar en installeert ze. En een monteur mechatronica helpt bij de bouw van de eerste machine na het ontwerp: het prototype. Dat is de basisconstructie. Vervolgens moeten de onderdelen ook aangesloten worden. Eventueel kun je die onderdelen zelf maken. Hij (of zij) test of dit prototype werkt. Als het ergens spaak loopt, kun jij het probleem oplossen. Je moet daarvoor goed kunnen samenwerken met ontwerpers, programmeurs en elektrotechnici. Een machine bouw je soms in de werkplaats van het bedrijf waar je in dienst bent, maar soms ook bij de klant op locatie. Je kunt na deze mbo opleiding zelfstandig kleine problemen oplossen, maar je werkt ook regelmatig samen met andere machinebouwers of bijvoorbeeld met tekenaars of elektrotechnici.
Vooral in de praktijk ga je ervaren hoe het is om te werken als mecanicien en hoe leuk het vak is. Tijdens de opleiding tot mecanicien maak je daarom kennis met de praktijk. Als bbl'er volg je een leerbaan. En binnen een bol-opleiding ga je stage lopen bij een onderhoudsbedrijf of een specialistisch bedrijf voor machines. Tijdens deze mechatronica-opleiding is het overal redelijk te doen om een stage te vinden. Begin tijdig, want zo heb je de grootste kans op een stageplaats.
De wereld ligt aan je voeten als je klaar bent, want er wordt al een poos geroepen dat er grote behoefte is aan technici en mecaniciens. Banen zijn er genoeg en je kansen om na deze technische mbo opleiding een baan te vinden zijn overal goed. Werk is dus makkelijk te vinden en dat zal de komende jaren waarschijnlijk ook zo blijven. Voor meer informatie kun je ook kijken op de pagina over de baankansen in de mechatronica.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor een vervelende ontdekking te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in de mechatronica.
Als jij kiest voor deze opleiding monteur mechatronica niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Zo kun jij je binnen de opleiding tot mecanicien verdiepen in een onderwerp waar jouw passie echt ligt en krijg je een goede indruk van je toekomstige baan in de mechatronica als elektricien. Mbo-scholen hebben samen met bedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze technische opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 2D-tekenen, 3D-tekenen, Basis inzetbaarheid als militair, Basis composieten, Basisvaardigheden metaalbewerken, Lastechniek, Industriële automatisering, Engels in de beroepscontext, Oriëntatie op asbest herkennen en verwijderen, Drones, Introductie railtechniek, Railvoertuigtechniek voor reizigersmaterieel, Klimaatbeheersing en koudetechniek, Smart Welding, Verdieping techniek en materialenkennis, Cleanroom, Besturingstechniek, Smart technology, Roltraptechniek, Composieten onderhoud & reparatie of Veiligheid en vakmanschap niveau 3.
Ben jij geslaagd voor deze mbo monteur mechatronica opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25892
Oude naam kwalificatiedossier: Machinebouw mechatronica
Vervallen opleiding: Eerste monteur elektrotechnische systemen
Oude naam opleiding: Machinebouwer, Monteur tester mechatronica
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.