Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Eerste Monteur utiliteit

MBO Eerste Monteur utiliteit - niveau 3

Kabels en leidingen voor gas, cv, ventilatie, water en riolering, dat zijn werktuigkundige installaties. Ze komen voor in huizen, kantoren en andere gebouwen. Een Eerste Monteur utiliteit helpt bij het aanleggen en onderhouden van die kabels en leidingen. Als Eerste Monteur utiliteit zorg je daarnaast voor de begeleiding van minder ervaren collega's. Als eerste monteur in de utiliteit ben je de spil in het installeren, onderhouden en repareren van technische installaties in grote gebouwen en utiliteitsprojecten. Tijdens de opleiding Eerste Monteur Utiliteit verdiep je je in diverse technische disciplines, waaronder elektrotechniek, werktuigbouwkunde en regeltechniek. Je leert complexe installaties begrijpen en effectief handelen bij onderhoud en reparaties. Of het nu gaat om de elektrische systemen, de verwarming, ventilatie of klimaatbeheersing, jij wordt de specialist die ervoor zorgt dat alles op rolletjes loopt. De combinatie van theoretische kennis en praktische vaardigheden stelt je in staat om zelfstandig te werken en problemen op te lossen.



Vooral in de praktijk ervaar je goed hoe het is om te werken in de utiliteitsbouw en hoe leuk het vak is. Vroeg op en laat thuis, dat kan wennen zijn. Tijdens de opleiding Eerste Monteur utiliteit maak je kennis met de praktijk. Als bbl'er volg je een leerbaan. En binnen een bol-opleiding ga je stage lopen bij een installatiebedrijf of op een bouwplaats. Deze opleiding wordt vooral door bbl-studenten gevolgd. De stagekansen voor bol-studenten zijn redelijk. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een plek waar jij stage kunt lopen. Zo heb je de meeste kans op een leuke plek.

Banen zijn er zat en je kansen om na deze technische mbo opleiding een baan te vinden zijn zelfs goed! Werk vinden zal dus heel makkelijk voor je zijn, want Nederland heeft in de komende jaren heel veel behoefte aan technici en aan eerste monteurs. Voor meer informatie kun je ook kijken op de pagina over de baankansen in de utiliteitsbouw.

Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de bouw of in de techniek.

Als jij kiest voor deze opleiding monteur utiliteitsbouw niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de utiliteitsbouw. Mbo-scholen hebben samen met bouwbedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Basisvaardigheden elektrotechnische installaties, Calculeren in de sector Techniek en gebouwde omgeving, Klimaatbeheersing en koudetechniek, Oriëntatie op asbest herkennen en verwijderen, Basisvaardigheden metaalbewerken, Werken met plaatmaterialen: koper en zink, Verdieping techniek en materialenkennis, Duurzaam vakmanschap Werktuigkundige installaties of Werktuigkundig dienstverlener in een zorgomgeving.

Ben jij geslaagd voor deze mbo utiliteitsbouw opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken als:

  • CV ketel monteur
  • Monteur elektrotechnische installaties
  • Kabelgootmonteur
  • Tracingmonteur
  • Eerste monteur werktuigkundige installaties

Plaats je opmerking over de opleiding

Eerste Monteur utiliteit



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25834
Oude naam opleiding: Eerste monteur werktuigkundige installaties
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans met diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.