Of er nu ramen in een heel nieuwbouwcomplex moeten worden geplaatst of een ruitje vervangen bij een oude mevrouw, de glaszetter weet er raad mee. Je rijdt in een speciale bus rond waarop grote en kleine ramen staan. Veiligheid is altijd belangrijk als je met glas werkt. Je leert omgaan met de nodige gereedschappen en leert de verschillende soorten glas kennen. Ook de ondergrond waar het glas in moet leer je kennen: hout, steen, metaal en kunststof. Je installeert beglazingssystemen en werkt daarbij als voorman samen met glaszetters, maar soms ook met de bestuurder van een hijskraan. Banen zijn er bij glasbedrijven. Je werkt soms zelfstandig, maar ook veel in teamverband. Je verdeelt dan de werkzaamheden onder de collega's.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze opleiding glaszetten ga je ook in de praktijk aan de slag. Binnen de bbl-variant krijg je ervaring mee binnen een leerbaan. Een stage ga je lopen als je kiest voor de bol-opleiding, bijvoorbeeld bij een glaszettersbedrijf. In de bouw gaat het goed, maar we weten niet of alle studenten van deze opleiding een stageplaats kunnen vinden. Het SBB heeft geen stagekansen afgegeven, omdat de studentenaantallen te klein zijn.
Wanneer wij de bouwwereld mogen geloven is er dringend behoefte aan goede glaszetter. En baan moet je dus wel kunnen vinden. Heel Nederland wacht op jou, want ons land wordt volgebouwd! Is de afbouw en het zetten van glas helemaal iets voor jou? Lees dan meer over de arbeidsmarkt op de pagina over de baankansen glaszetwerk.
Om met deze opleiding glaszetten niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier wat precies de toelatingseisen zijn. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de bouw.
Als jij kiest voor deze opleiding gezel glaszetter niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een onderwerp binnen de bouw of de techniek. Mbo-scholen hebben samen met glaszetters en bouwbedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Eenvoudige reparaties en onderhoudswerkzaamheden aan gevelelementen, Kennismaking met glas in lood, Reparatiewerkzaamheden voor de Glaszetter of Oriëntatie op ondernemerschap.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan kun je gaan werken als glaszetter. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:
Byron
Ik zou me graag in willen schrijven.
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25945
Oude naam kwalificatiedossier: Medewerker glaszetten
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na behalen diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo voor de opleidingen afbouw, hout en onderhoud.
Als je voor deze mbo opleiding kiest in de (af)bouw, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij daar recht op?