Als jij een passie hebt voor het vormgeven van prachtige sieraden en unieke metalen meesterwerken, dan zijn deze opleidingen jouw gouden sleutel tot een glinsterende carrière. Leer de fijne kneepjes van het ambacht, van het bewerken van edelmetalen tot het creëren van betoverende ontwerpen. Ontdek de magie van het smeden en geef vorm aan je eigen artistieke visie. Of je nu droomt van het ontwerpen van elegante ringen, verfijnde kettingen of sprankelende zilveren creaties, deze opleidingen bieden de tools en kennis om jouw artistieke flair te laten schitteren op het hoogste niveau. Als goudsmid of zilversmid maak je sieraden en andere siervoorwerpen, Je gebruikt daarvoor edelmetalen, maar ook andere materialen als kunststoffen, edelstenen en halfedelstenen. Je leert allerlei gereedschappen gebruiken en leert bewerkingstechnieken als gieten, polijsten, smeden, monteren en graveren. Andere vakken zijn edelsteenkunde en kunstgeschiedenis.
Natuurlijk leer je sieraden ontwerpen, het meest creatieve deel van je werk. Behalve het maken van mooie dingen leer je ook hoe je een eigen zaak draaiend moet houden. Dat betekent dat je om moet gaan met personeel en moet weten hoe de boekhouding werkt. Verder doe je inkoop en verkoop, maak je reclame en beheer je goud en zilver-voorraden. Werk is er in juwelierszaken, bij edelsmeden of natuurlijk in je eigen zaak.
Ga jij voor de richting Goudsmeden en Zilversmeden? Dan kun je kiezen voor twee opleidingen tot smid van goud of zilver op niveau 4. Als je begint met een juweliers opleiding op mbo-niveau, dan volg je eerst een basisdeel. Je leert in het basisdeel algemene vaardigheden die belangrijk zijn voor het beroep tot juwelier of smid. Je kunt denken aan rekenen, taal en hulp bij het studeren. Ook leer je vaardigheden die hetzelfde zijn voor alle opleidingen binnen de richting voor Goudsmeden en Zilversmeden. Daarom volg je soms vakken samen met studenten die voor een andere opleiding hebben gekozen. Hoe kun je goud bewerken? Of weegt zilver zwaarder dan diamant? Kortom een flink portie materiaalkennis. Na het basisdeel volgt het profieldeel. Je gaat dan alles leren over de bewerkingstechnische opleiding op niveau 4 die je hebt gekozen. In het laatste gedeelte volg je een of meerdere keuzedelen. Dit is een verplicht deel en je kunt je dan verbreden of verdiepen in een bepaald onderwerp van je opleiding. De mbo opleidingen die vallen onder deze studierichting zijn Goudsmid en Zilversmid.
Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Studierichtingen: Goudsmid, Zilversmid
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt tegenwoordig een uiterste aanmelddatum wanneer je een opleiding in september start. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek? Hier je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je voor deze technische opleiding kiest, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig ontvang je in het mbo studiefinanciering als je 18 jaar of ouder bent. Kun jij dit aanvragen?