Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Medewerker productietechniek

MBO Medewerker productietechniek - niveau 2

Metalen trapleuningen, nieuwe fietsenrekken of een klimrek voor kinderen. Ze zijn gemaakt van metaal. Als metaalbewerker in de productietechniek maak je onderdelen en objecten die tegen een stootje kunnen. Op school leer je werken met allerlei apparaten als slijptollen, draaibanken en lasbranders. Je leert de eigenschappen van verschillende metaalsoorten kennen. Onder leiding van een voorman werk je zelfstandig aan opdrachten. Je kijkt op een technische tekening wat er gebeuren moet en maakt de benodigde onderdelen. In de werkplaats draag je een veiligheidsbril of lasmasker om je ogen en gezicht te beschermen bij het werk. Op locatie help je met de montage van onderdelen. Je kunt aan de slag bij metaalbewerkingsbedrijven, fijnmechanica of constructiebedrijven.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Ervaar alvast tijdens de opleiding hoe het is om te werken in de fijnmechanica. In het werkveld leer je vaak meer dan in de schoolbanken. Daarom ga je binnen de bbl-variant een leerbaan volgen en tijdens de bol-opleiding ga je een stage lopen bij een bedrijf of in een metaal- of productiefabriek. Voor bol'ers is de kans dat zij een stage vinden ruim voldoende. Het is aan te raden om op tijd te beginnen met het zoeken naar een plek waar jij stage kunt lopen. Verspaners en constructiewerkers in de dop kunnen iets makkelijker een stage vinden dan pijpenbewerkers en basislassers.

Bij het vinden van werk zul jij geen problemen ervaren. In het hele land zijn er genoeg vacatures te vinden voor de Medewerker productietechniek. Werk vinden is na je opleiding dus zeker niet lastig. Je kunt natuurlijk ook nog verder gaan met studeren. Verspaners en constructiewerkers kunnen iets makkelijk aan werk komen dan basislassers, plaatwerkers en pijpenwerkers, maar ook voor deze mensen is er meer dan genoeg werk te doen.

Heb jij interesse in deze opleiding niveau 2 in de metaaltechniek of productietechniek? Dan dien je te voldoen aan bepaalde toelatingseisen om te mogen beginnen aan de opleiding. Controleer tijdig of je toelaatbaar bent en voorkom vervelende situaties. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig.

Binnen deze niveau-2 opleiding in productietechniek zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in een bepaald onderwerp binnen de fijnmechanica, metaaltechniek of productietechniek. De mbo-instelling heeft samen met metaalbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding passen, waardoor je opleiding beter aansluit op een baan. Denk bijvoorbeeld aan Duurzaamheid in het beroep B, Verdieping techniek en materialenkennis, Meten en beproeven in middenspanningsdistributienetten, Ondernemend gedrag, Basis niet-destructief onderzoek, Basisvaardigheden metaalbewerken, Werken met plaatmaterialen: koper en zink, Carrosserie-constructietechniek, Aanleggen van gastransportleidingen, Lastechnieken, Verdieping bedrijfsspecifiek product, Basis composieten, Werken met een industriële robot of 3D-tekenen, maar je kunt ook kiezen voor Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 2.

Als je klaar bent, dan kun je verschillende beroepen gaan uitvoeren binnen de fijnmechanica, metaaltechniek of productietechniek. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als:

  • Assistent CNC Verspaner
  • Junior Verspaner
  • Conventioneel verspaner
  • CNC Frezer (junior)
  • Cascobouwer
  • Aluminium bewerker
  • Scheepsmetaalbewerker
  • Pijpfitter
  • Leerling verwarmingsmonteur
  • Junior pijpenbewerker
  • CNC Kanter
  • Plaatwerker fijnmetaal
  • Plaatwerker RVS
  • Junior constructiewerker
  • Assistent Monteur Kozijntechniek
  • Leerling Lasser
  • Junior productielasser

Zagen, boren, buigen, verbinden: met de opleiding tot basislasser krijg je alle fijne kneepjes van het metaal bewerken onder de knie. Als basislasser doe je vaak productiewerk, je maakt series van hetzelfde product. Je werkt nauwkeurig en veilig. Je hebt een goed ruimtelijk inzicht en hebt aandacht voor het milieu.

Onderstellen, frames, mallen, machineonderdelen, hekken: een constructiebedrijf maakt allerlei metalen producten. En ook producten van andere materialen worden soms door een constructiewerker vervaardigd. Meestal maak je de losse onderdelen op de werkplaats van het bedrijf waar je werkt, en maak je er een geheel van op de plek waar de constructie of machine komt te staan. Een constructiewerker is nauwkeurig en werkt systematisch.

Je ziet er nauwelijks iets van maar onder de grond liggen kilometers aan pijpleidingen waardoor gas, water en olie door het hele land worden getransporteerd. Niet alle pijpen zijn even nieuw en dus gaat er weleens eentje stuk of moet een deel uit voorzorg worden vervangen. Met de opleiding tot pijpenbewerker ben jij in staat dit te verzorgen. Je leert pijpen van bijvoorbeeld staal en kunststof te bewerken en te herstellen. Eenmaal je diploma op zak, dan kun je als pijpenbewerker aan de slag in de metaalindustrie, bij constructiebedrijven of in de offshore-industrie.

Een plaatwerker maakt producten van metaalplaat, maar ook van andere materialen. Je kunt platen scheiden, vervormen en verbinden. Je werkt daarvoor met verschillende machines. Je hebt goed ruimtelijk inzicht en werkt nauwkeurig.

Als het snijden, branden en slijpen van metaal jou in het hart ligt en je een oog voor detail hebt, dan is de opleiding tot scheepsmetaalbewerker vast iets voor jou. Je leert stalen onderdelen van kleine pleziervaartuigen tot die van de grootste vrachtschepen passend te maken en te verbinden. Je voert dit werk uit in gezelschap van collega's, maar alsnog moet je zelf de verantwoording nemen om perfect werk af te leveren. De scheepsmetaalbewerker werkt op een scheepswerf of in de offshore.

Als verspaner ga je aan de slag met behoorlijk ingewikkelde apparatuur. Je bewerkt metaal met draai- en freesbanken die je soms met de hand instelt en bedient, maar vaak ook met computers. Je moet dus niet bang zijn om vuile handen te krijgen, maar ook moet je je hersens laten werken. Je maakt de programma's en voert ze uit, altijd onder leiding van een voorman. Programma's sla je op, zodat je goed in serie kunt produceren. Je let op de veiligheid en werkt efficiënt en secuur. Je meet nauwkeurig na of je producten voldoen aan de gestelde voorwaarden. Werk vind je bij metaalbewerkingsbedrijven. Je staat vooral in de fabriek of werkplaats.

Plaats je opmerking over de opleiding

Medewerker productietechniek



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

guido
hallo ik ben guido 27 jaar oud en ik wil graag wat anders doen. Ik ben in hey bezit van vmb bbl en ik wil graag dit diploma halen. Mijn vraag is kan dit in de buurt van weesp en is een stagebedrijf nodig of zou ik dit ook kunnen doen bij mn huidige baas?(kraanverhuur). En hoe zou dit in zn werking gaan dan? Is het ook mogelijk op avond school te gaan? Ik hoor graag van u gr guido

Bart
Waar kan ik deze opleiding volgen?

Filmon
Ik wil graag bol tiglassen niveau 2 leren.

joel
Hoi, U spreekt met joel. Ik heb een vraagje: kan jedeze opleiding ook in Den Haag doen en kan je ook als bbl opleing aan de slag?
met vriendelijke groet joel

rene
Graag wil ik meer informatie over deze opleiding.
Bvd
Met vriendelijke groet, Rene

Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 295,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25894
Oude naam kwalificatiedossier: Fijnmechanische techniek, Metaalbewerken, Precisietechniek
Vervallen opleiding: Basislasser, Constructiewerker, Pijpenbewerker, Plaatwerker, Scheepsmetaalbewerker
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:ruim voldoende

Baankans na diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.