Ben je geïnteresseerd in de inrichting van steden en dorpen, kruisingen en verkeerspleinen, parken en groenstroken, dan wil je misschien later middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw worden. Als je volledig zelfstandig mag werken, zul je betrokken zijn bij het ontwerp van die openbare ruimte. De middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw probeert de gebouwde omgeving en de publieke ruimte te verbeteren. In die rol zul je gaan ondersteunen ontwerpen, ontwerpen uituitwerken en presentaties maken. Soms mag je zelf ontwerpen. Je levert gegevens aan een stedenbouwkundig of verkeerskundig ontwerper. Deze persoon analyseert de vraagstukken en ontwerpen. Dit doet hij o.a. met GIS en CAD, waar jij dus ook wat over moet weten.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Je houdt daarbij bijvoorbeeld rekening met de wensen van de klant (bijvoorbeeld de gemeente), maar ook met alle mensen die eromheen wonen of elke dag langs fietsen. Je bent op de hoogte van wetten en regels en vindt oplossingen voor lastige situaties. Je doet onderzoek, gaat eropuit om het gebied te verkennen en verricht metingen. Op basis daarvan adviseer je over het ontwerp – vaak zul je daarbij geografische informatiesystemen (GIS) gebruiken. Je bent dus accuraat en hebt veel discipline, maar kunt ook goed met mensen omgaan.
Met name in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken en hoe leuk het vak als Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw is. Volg je deze bouwkundige opleiding dan ga je kennis maken met de praktijk. Tijdens de bbl-variant met een leerbaan en bij de bol-opleiding met een stage bij een bouwbedrijf of ergens anders in de stedenbouw. Nederland is flink aan het bouwen en dat merk je wanneer je een stage zoekt. Overal zijn je kansen op een stage voldoende volgens het SBB, wanneer jij de bol-variant doet.
Werk vinden is ook erg makkelijk in de infrastructuur. Na de opleiding Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw zijn je kansen op werk goed. Echt lang zul je dus niet werkloos zijn. Bouwen aan een mooie toekomst, dat ga je doen! Kijk voor meer informatie op de pagina over de arbeidsmarkt in de stedenbouw.
Zonder het juiste diploma kun je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 stedenbouw opleiding. Wat zijn de toelatingseisen? Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig in de infrabouw.
Deze mbo-4 opleiding in de wegenbouw of stedenbouw heeft een basisdeel en een keuzedeel. Met keuzedelen geef je richting aan je mbo-diploma en hierdoor kun je makkelijker werk vinden in de bouw sector. De mbo-scholen en bouwbedrijven hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Architectuur trainee, Werken in het buitenland of Voorbereiding hbo, maar wellicht past Ondernemerschap mbo beter bij jou.
Als je klaar bent met deze mbo stedenbouw opleiding, dan kun je gaan werken. Ga bijvoorbeeld aan de slag bij een bouwbedrijf als:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw kan dat. Veel mbo'ers verlaten de hogeschool vroegtijdig zonder hbo-diploma. Vaak komt dit doordat hun mbo-diploma niet goed aansluit op de hbo opleiding van hun keuze. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na mbo Middenkaderfunctionaris verkeer en stedenbouw zijn bijvoorbeeld hbo Logistics Management, hbo Bouwtechnische Bedrijfskunde, hbo Bouwkunde en hbo Built Environment. Vraag begeleiding als je gaat beginnen. Door de vele studie-uitvallers vragen hogescholen vaak extra toelatingseisen aan mbo'ers.
Ga jij na deze mbo opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw stedenbouwkundig-diploma. Naast je studie kun je gaan werken. Stedenbouwkundige studies die je kunt gaan volgen zijn Civiele Techniek in deeltijd, hbo Built Environment deeltijd en hbo Bouwkunde deeltijd.
Peggy
Waar wordt de opleiding MBO middenkaderfunctionaris Verkeer en Stedenbouw aangeboden? Waar wordt de opleiding MBO Middenkaderfunctionaris infrastructuur aangeboden?
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25873
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Middenkader bouw en infra
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.