Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen

MBO Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen - niveau 3

Met een opleiding in de voertuigentechniek werk je in een garage of bij een dealer. Tijdens je opleiding leer je wat je allemaal moet checken bij een onderhoudsbeurt, en hoe je onderdelen kunt vervangen als dat nodig is. Als je een diploma op niveau 3 hebt, leer je ook de diagnose stellen als er een storing is. Recent zijn de opleidingen Allround monteur mobiele werktuigen, Eerste Autotechnicus, Eerste Bedrijfsautotechnicus, Eerste Motorfietstechnicus en Eerste Scootertechnicus tot één opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen samengevoegd.



Als allround monteur mobiele werktuigen krijg je van de chef opdrachten om reparaties of onderhoud uit te voeren aan mobiele werktuigen. Dat zijn bijvoorbeeld kranen, trekkers, landbouwmachines of shovels. Je gaat zelfstandig zoeken naar het onderhoudshandboek of de instructies en maakt een plan van aanpak. Je leert werken met allerlei soorten gereedschap en leert problemen opsporen en verhelpen. Je werkt alleen of in teamverband. Je voert inspecties uit en controles uit. Bij ingewikkelde klussen werk je samen met monteurs en houdt toezicht op het werk dat zij doen. Je kunt aan de slag bij garages, loonwerkbedrijven en handelaren of verhuurders van machines, wanneer je graag aan mobiele werktuigen sleutelt.

Auto's zijn steeds ingewikkelder geworden. Je hebt niet alleen het motorblok met al zijn zuigers, assen en kleppen, maar ook steeds meer elektronica die onder de motorkap zit. Als eerste monteur werk jij met die elektronica en verricht je in de garage de lastigere reparaties. Ook bouw je nieuwe apparatuur in. En je verricht onderhoud. Je overlegt met de klant wat hij wil. Je gaat zelf aan de slag of geeft een opdracht aan minder ervaren medewerkers. Jij houdt toezicht en bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk. Tijdens de opleiding mobiele voertuigen leer je daarom ook wat er onder de motorkap, achter het dashboard en verder in een voertuig gebeurt. Heb je interesse in de autotechniek? Dan kun je aan de slag bij een autodealer, importeur of garagebedrijf.

Als eerste autotechnicus verricht je onderhoud en reparaties aan bussen, vrachtwagens en andere bedrijfsauto's. Je doet veel zelfstandig en houdt toezicht op het werk van jongere en minder ervaren collega's. Je gebruikt elektronische instrumenten om metingen te verrichten en je repareert of vervangt kapotte onderdelen. Soms werk je in de garage, soms help je een trucker die met pech langs de weg staat. Je overlegt met de chauffeur over alle werkzaamheden die je verricht en schrijft precies op wat je gedaan hebt. Vooraf maak je een inschatting van de kosten. Wanneer je kiest voor bedrijfsautotechniek kun je aan de slag bij truckdealers, transportbedrijven, openbaar vervoersbedrijven of speciale garages voor bedrijfsauto's.

Ben jij gek van motoren? Misschien is een baan als eerste motortechnicus iets voor jou. Je onderhoudt motoren en voert allerhande reparaties uit. Je verricht metingen, stelt vast wat er mis is en lost de problemen op. Je vervangt onderdelen en stelt de motor perfect af. Je werkt alleen of in een team, waarin jij dan aanwijzingen geeft aan minder ervaren monteurs. Je houdt toezicht op de kwaliteit van hun werk. Je stelt reparatiebegrotingen op en overlegt met de klant. Je volgt alle technische nieuwtjes op motorgebied, want je moet bijblijven en klanten goed kunnen adviseren. Je kunt aan de slag in een motorhandel of bij een gespecialiseerde garage in motoren.

Als je zelf scooter rijdt, dan is de kans groot dat je er weleens aan sleutelt. En misschien heb je je zelfs al eens aan een motor gewaagd. Als jouw passie ligt bij het onderhouden en repareren van deze voertuigen, dan kun jij je specialiseren in de scootertechniek. Je leert alle ins en outs van deze tweewielers en daarnaast ook hoe je de leiding moet nemen in de werkplaats. Daarnaast heb je met klanten te maken en die verwachten van jou advies op maat. Als scootertechnicus werk je aan reparaties, onderhoud en klaarmaken van scooters. Als je doorstudeert voor een diploma als eerste scootertechnicus, kun je ook voor lastiger werk worden ingezet. Klanten komen bij jou voor hardnekkige problemen met een motor of accu. Je kunt hen ook adviseren over de voor- en nadelen van bepaalde modellen en bijvoorbeeld over windschermen, verschillende soorten banden en helmen. Minder ervaren collega's roepen jouw hulp in bij lastige klusjes en je hebt ook wat taken die te maken hebben met de bedrijfsvoering van de winkel of de werkplaats.

Tijdens de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen maak je kennis met de praktijk. En ook zul je ervaren hoe het is om te werken als technicus. Bol studenten gaan een stage lopen in een werkplaats, loonwerkbedrijven, machineverhuurders of bij een garage. Volg je de bbl-variant, dan doe je ervaring op binnen een leerbaan. Volgens het SBB zijn je kansen om een stage te vinden in de bedrijfsautotechniek en scootertechniek prima. Zoek je iets in de motorfietstechniek of wil je stage lopen tussen de grotere mobiele werktuigen, dan zoek je nergens langer dan gemiddeld. Wij adviseren jou wel om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek.

Als je klaar bent, dan kun je aan de slag in de mobiele werktuigen, auto's, scooters, bedrijfsauto's of motoren. Je kansen om eenn baan als monteur te vinden is goed. Toch kan er in de toekomst zand in je motor komen. Onderzoekers verwachten dat de komende jaren veel werk voor de niveau 2 en 3 studenten in de voertuigtechniek wordt overgenomen door computers en robots. Denk aan robots die een auto bouwen of een dashboard van een vrachtwagen doormeten. Werk je in het onderhoud van voertuigen dan heb je hier niet veel last van. Voor werknemers in fabrieken waar voertuigen worden gemaakt zal het lastig worden. Ben jij helemaal gek van het sleutelen aan voertuigen? Check dan ook de baanprognose als technicus van werktuigen.

Om met de opleiding Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Lees hier of jouw diploma voldoet en wat de andere toelatingseisen zijn. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding in voertuigentechniek doen? Dan heb je een baan nodig in de werktuigtechniek.

Als jij kiest voor deze mbo opleiding mobiele werktuigen niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Hierdoor kun je een bepaalde richting op waar jouw interesses liggen in de werktuig- of voertuigtechniek. Mbo-scholen hebben samen met bedrijven gekeken welke keuzedelen goed bij deze technische opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Fysica geschikt voor niveau 3, Inrichten van bedrijfswagens, Kennis van de infra, Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines), Verbreding onderhoud bedrijfsauto's, Werken met mobiele werktuigen, Waterstoftechnologie en mobiliteit, Carrosserieschade herstellen met behulp van vervormende technieken, Funderingswerker, Onderhoud kleine verbrandingsmotoren (buitenboordmotoren, tuin- en parkmachines), Technische restauratie oldtimers, Voorbereiding APK keurmeester, Landbouwmachines gereedmaken, Voertuigen voor mindervalide gebruikers, Engels in de beroepscontext, Verbreding vakmanschap autotechnicus, Kennis van Fietstechniek, Verbreding onderhoud personenauto's, Technisch medewerker RDW of Garantieproces in een dealerbedrijf.

Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de voertuigentechniek. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen bij autodealers, merkdealers of een mechanisatiebedrijf, zoals:

  • Automonteur
  • Eerste autotechnicus
  • Monteur elektrische voertuigen
  • Vrachtwagenmonteur
  • Monteur Landbouw
  • Monteur industriële voertuigen
  • Monteur graafmachines
  • Monteur grondverzetmachines
  • Motorfietstechnicus
  • Scootertechnicus

Plaats je opmerking over de opleiding

Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Mikhail-Troy
Ik heb mijn VMBO-GT diploma gehaald en wil graag een opleiding volgen om helicopter monteur te worden of in de waterbouw werken
Kunt U mij alsjeblieft helpen met de juiste opleiding te vinden? Ik ben al maanden bezig met zoeken een inschrijven maar wordt af gewezen omdat ik in December pas 16 jaar wordt
Mijn woonplaats is Raamsdonksveer dus het liefst zo dichtbij mogelijk

Dank U wel

Linda
Bieden jullie ook N-4 aan? En wat is hiervan de inhoud. En in de tekst staat dat stage plekken goed te vinden zijn, terwijl stagekans smiles toch minder positief is... Wat is de werkelijkheid? Voor mij zal deze opleiding interessant zijn ivm omscholing, extra kennis opdoen ivm uiteindelijk de overname van een familiebedrijf.

Mohammed
Beste heer/mevrouw,

Ik heb de opleiding tot autotechnicus niveau 2 afgerond en zou graag niveau 3 doen. Hoelang duurt deze opleiding? Is er een mogelijkheid tot een versnelde cursus. Het gaat dan om een BBL traject. Welke kosten zitten hier tevens aan verbonden? Ik hoor het graag van u.

Alvast bedankt.

jan peter
Ik heb via militaire dienst in 1978 een diploma gehaald bij U. Ben deze kwijt hoe kan ik het weer opvragen?

Jan peter

Orhan
Momenteel loop ik stage bij een erkend leerbedrijf en ik heb mijn diploma niveau 2 autotechnicus behaald. Ik ben aan het studeren voor niveau 3, maar wil dit graag op een andere mbo school studeren en afmaken. Zal ik aan de toelatingseisen van uw school voldoen?

Met vriendelijke groet,

Orhan

Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25669
Oude naam kwalificatiedossier: Autotechniek, Bedrijfsautotechniek, Mobiele werktuigen, Motorfietstechniek, Tweewielertechniek
Vervallen opleidingen: Eerste Autotechnicus, Eerste Bedrijfsautotechnicus, Allround monteur mobiele werktuigen, Eerste Motorfietstechnicus, Eerste Scootertechnicus
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:ruim voldoende

Baankans na diploma:zeer goede baankansen

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.