Bij piano's denk je misschien als eerste aan degene die er op speelt; bijvoorbeeld Wibi Soerjadi of cabaretier Jochem Myjer. Maar in de schaduw van die sterren werken mensen om hun piano in topconditie te houden. De instrumenten moeten gebouwd, onderhouden en regelmatig gestemd worden. Op het Hout- en Meubilerings College in Amsterdam kun je de unieke, ambachtelijke opleiding tot pianotechnicus volgen.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Je leert hoe een piano gebouwd wordt en je leert werken met de specialistische gereedschappen die nodig zijn voor het onderhoud van piano's en vleugels. Ook leer je de piano te stemmen. Ook zakendoen is ook deel van het vak (boekhouden en begrotingen maken), want veel pianotechnici zijn kleine zelfstandigen. Je gaat langs theaters en muziekscholen om je werk te doen, maar komt ook vaak bij mensen thuis. Wil je geen ondernemer worden, dan zijn er soms specialistische pianobedrijven waar je aan het werk kunt.
In het werkveld leer je vaak meer dan in de schoolbanken. Tijdens de opleiding in pianobouw maak je daarom al kennis met je toekomstige baan als pianobouwer. Binnen de bol-opleiding ga je een stage lopen bij een pianist of muziekwinkel. Bbl'ers doorlopen een leerbaan voor het opdoen van werkervaring. Voor deze ambachtelijke technische opleiding zijn er volgens het SBB meer dan genoeg stageplaatsen. Toch is het verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een pianobedrijf of pianobouwer waar jij stage kunt lopen, want door de leukste plekken zijn snel weg.
Na het volgen van deze opleiding in pianobouw en pianoreparatie heb je redelijke kansen op het vinden van een baan.
Om met de opleiding Pianotechnicus niveau 4 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk hier of jouw diploma toelaatbaar is en welke toelatingseisen er nog meer gelden. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig.
Als jij kiest voor deze opleiding voor pianobouw en pianoreparatie niveau 4, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Hiermee verdiep jij je kennis in de pianotechniek. Mbo-scholen hebben samen met bedrijven gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze opleiding voor pianotechnicus aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Reparatie houten onderdelen van piano en vleugel met akoestische functie, Reparatie kastbeschadigingen van piano en vleugel of Oriëntatie op ondernemerschap.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de pianotechniek. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Dior
Beste Mevrouw, Meneer,
Is het mogelijk om MBO Niveau 4 pianotechniek te combineren met een HBO op het conservatorium? Blijft het collegegeld en het rooster dan hetzelfde?
Met vriendelijke groeten,
Dior de Blois.
Dean van der Knaap
Hallo,
Ik ben ook benieuwd of deze opleiding in een BBL te volgen is. Het lijkt mij niet aangezien het kleine ondernemers zijn die pianotechnici, maar het zou voor mij de uitkomst zijn. Ik woon in Limburg en ik zit financieel niet breed, vandaar.
Ik hoor graag van jullie!
Groet,
Dean
Elisabeth
Is er ook een mogelijkheid om in de praktijk bij een bedrijf het vak van stemmen te leren?
Bv een leerwerkplaats?
Bas
Ik zou dit heel graag willen leren. Bestaat er nog ergens een opleiding voor Pianotechniek?
Alex
Ik wil heel graag deze opleiding doen! wel in bbl variant. Ik werk in de bouw, maar is dat mogelijk? ik kan het me bijna niet voorstellen.
Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25663
Vervallen opleiding: Pianotechnicus Ondernemer
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt tegenwoordig een uiterste aanmelddatum wanneer je een opleiding in september start. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek? Hier je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je voor deze technische opleiding kiest, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig ontvang je in het mbo studiefinanciering als je 18 jaar of ouder bent. Kun jij dit aanvragen?