Elektronenmicroscopen, telescopen, laboratoriumapparaten en robotarmen: ze zijn opgebouwd uit talloze piepkleine onderdeeltjes. Als instrumentenmaker ben jij het pietje precies dat ze vervaardigt en in elkaar zet. Je bewerkt metaal door te lassen, draaien, frezen, polijsten, knippen en zagen. Vervolgens zet je apparaten in elkaar door te schroeven, solderen en lijmen. Alles moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Je werkt met volautomatische en handbediende apparaten en bent creatief, zelfstandig en oplossingsgericht. Je hebt goed ruimtelijk inzicht en kan goed problemen analyseren. Je hebt veel contact met je opdrachtgevers, zodat je precies maakt wat zij nodig hebben. Werk vind je bij universiteiten, laboratoria en fijnmechanische bedrijven.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Juist in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken in de precisietechniek of fijnmechanica en hoe leuk het vak is van de instrumentenmaker. Tijdens de opleiding maak je daarom kennis met de praktijk. Binnen de bol-opleiding ga je een stage lopen bij universiteit, laboratorium of fijnmechanische bedrijf. Bbl'ers doorlopen een leerbaan voor het opdoen van werkervaring. Voor de aankomende researchinstrumentmakers zijn er genoeg stageplaatsen volgens het SBB. Het is verstandig om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stage voor deze opleiding precisietechniek.
Nederland heeft in de komende jaren grote behoefte aan mensen in de techniek, waardoor je na deze fijnmechanica-opleiding in een goede positie lijkt te zitten. Net als vele andere mbo opleidingen in de techniek heb je na deze opleiding ook veel kans op werk. Kijk voor meer informatie op de pagina over de arbeidsmarkt in de precisietechniek.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding instrumentmaken. Bekijk welk diploma voldoet en welke toelatingseisen er nog meer gelden om te mogen starten. Voor de BBL-variant van deze opleiding dien je reeds te werken bij een werkgever.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de precisietechniek volg je naast een basisdeel ook een of meerdere keuzedelen. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen en hierdoor kun je makkelijker werk vinden in de techniek sector. De mbo scholen en de bedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Digitale technieken en productievoorbereiding, Functioneel en modulair ontwerpen in de industriële automatisering, Meten en beproeven in middenspanningsdistributienetten, Verdieping techniek en materialenkennis of Methodisch ontwerpen, maar wellicht past Ondernemerschap mbo beter bij jou.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de fijnmechanica of precisietechniek. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Researchinstrumentmaker kan dat. Veel mbo'ers vallen op de hogeschool vroegtijdig uit. Meestal heeft dit te maken met de aansluiting tussen het behaalde mbo-diploma en de gekozen hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na de opleiding MBO Researchinstrumentmaker zijn bijvoorbeeld hbo Werktuigbouwkunde, hbo Elektrotechniek, hbo Mechatronica en hbo Engineering. Dit zijn allemaal opleidingen met een technische insteek. Vraag begeleiding als je gaat beginnen. Door de vele studie-uitvallers vragen hogescholen vaak extra toelatingseisen aan mbo'ers.
Ga jij na deze mbo precisietechniek opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw diploma in de techniek. Technische studies die je kunt gaan volgen zijn hbo Mechatronica deeltijd, hbo Werktuigbouwkunde deeltijd en hbo Elektrotechniek deeltijd.
Bianca
Welke MBO scholen bieden de opleiding researchinstrumentenmaker aan? Of fijn mechanische en industriele product techniek aan gericht op instrumenten richting ziekenhuis/medisch/orthopedisch? Welke locaties? en wanneer zijn hier opendagen?
Bianca Martens
Wanneer is er een open dag voor de opleiding fijnmetronica?
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25897
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Productietechniek 4
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.