Straatmakers op niveau 3 leggen straten en sierbestratingen. Om een straat compleet in te kunnen richten leer je op de opleiding tekeningen lezen, oppervlakten en hoeveelheden berekenen, parkeervakken en verkeersdrempels uitzetten, de grond profileren, egaliseren en verdichten en het aanbrengen en stellen van stoepranden, putten en kolken. Als straatmaker werk je meestal buiten en heb je een vaste maat, die je koppel wordt genoemd. Aan grotere projecten werk je met meer koppels. Je klussen vinden altijd plaats op locatie, dus je reist het hele land af. Bij het werk houd je de veiligheid in de gaten. Je werkt meestal voor een gemeente, maar hebt soms particuliere opdrachtgevers. Werk vind je bij bestratingsbedrijven.
Juist in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken als straatmaker en hoe leuk het vak is in de stratenbouw. Tijdens de opleiding Straatmaker maak je daarom kennis met de praktijk. Bbl'ers volgen een leerbaan en een stage ga je lopen bij een bedrijf in de bouw als je kiest voor de bol-opleiding. Nederland wordt flink volgebouwd en daar lijken straatmakers ook van te profiteren. Toch weten wij niet of jij makkelijk een stage kunt vinden als aankomende straatmaker, omdat de stagekansen niet zijn bepaald. De opleiding wordt vooral door bbl studenten gevolgd.
Jouw weg naar een baan in de stratenbouw is volgens het SBB goed aangelegd, want je kansen om snel een baan te vinden zijn door het gehele land goed. Na deze bouwopleiding zul je dus niet snel werkloos zijn, want de banen in de stratenbouw liggen op straat voor het oprapen. Kijk voor meer informatie op de pagina over de arbeidsmarkt na mbo Straatmaker.
Om met deze opleiding straatmaker niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk welk diploma voldoet en welke toelatingseisen er nog meer gelden om te mogen starten. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan moet je al werken bij een werkgever in de stratenbouw.
Als jij kiest voor deze mbo opleiding straatmaker niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met keuzedelen. Hiermee verdiep jij je kennis in de stratenbouw of wegenbouw. Mbo-scholen hebben samen met bouwbedrijven gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze bouwkundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Engels in de beroepscontext, Calculeren in de sector Techniek en gebouwde omgeving, Basisvaardigheden met kleine grondverzetmachines tot 2000 kg, Grondwerk, Innovaties in de asfaltwegenbouw, Kleinplaveisel, Rioleringstechnieken, Werken met GNSS systemen, ICT toepassen op de bouwplaats of Oriëntatie op ondernemerschap.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding dan mag je gaan werken in de stratenbouw of wegenbouw. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25755
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Grondwerk, waterbouw en wegenbouw 3
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.