Als machinebouwer op niveau 4 sta je vooral in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Daar bouw je met een team allerlei verschillende machines die elders helemaal in elkaar gezet en gebruikt worden. Binnen het team ben je de baas en verdeel je het werk. Voor het management ben je het aanspreekpunt van de machinebouwers. Je maakt planningen over doorlooptijden en de inzet van personeel en materialen. Voor de klant ben je ook een aanspreekpunt en je werkt nauw samen met de ontwerpers van een bepaalde machine of productielijn. Je bent nauwgezet en verantwoordelijk, hebt veel technische kennis en een goed ruimtelijk inzicht. Je kunt aan de slag bij machinebouwers en metaalbedrijven die grote industriële installaties maken of gebruiken. Machines die door elektronica bestuurd worden, daar weet jij alles van. Als mechatronicus ben je betrokken bij het ontwerp van zo'n machine. Je kunt programmeren en bedenkt hoe de besturingen precies moeten werken. Aan de ene kant weet je hoe een machine in elkaar zit, aan de andere kant weet je ook welke software nodig is voor de automatisering. Je zet de onderdelen bij elkaar en installeert ze. Soms krijg je onderdelen van collega's, soms maak je ze zelf. Dat is de basisconstructie. Vervolgens moeten de onderdelen ook aangesloten worden. Een machine bouw je soms in de werkplaats van het bedrijf waar je in dienst bent, maar soms ook bij de klant op locatie. Je kunt goed luisteren naar de wensen van de klant, en maakt de machine voor hem helemaal op maat.
Het werkterrein van een technicus loopt van de ventilatiesystemen in een tunnel tot de bekabeling op een groot vrachtschip. Je maakt ontwerpen van onderdelen, installeert regelkasten, sluit alle kabels aan en test of het systeem goed werkt. Of je zorgt voor onderhoud en reparaties. Je leert werken met allerhande gereedschap en leert technisch tekenen en ontwerpen. Je geeft leiding aan een ploeg mensen en ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van hun werk. Je werkt samen met andere technici en weet het nodige van meet- en regeltechniek, informatica en besturingstechniek. Ook sta je regelmatig op bouwplaatsen of andere locaties, maar werkt ook op kantoor. Werk vind je bij ingenieursbureaus, elektrotechnische bedrijven, installatie- en onderhoudsbedrijven en kabelbedrijven.
Juist in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken met mechatronische systemen en hoe leuk het vak als Technicus mechatronica is. Volg je deze opleiding dan ga je kennis maken met de praktijk. Bbl'ers dienen een leerbaan te volgen en bol-studenten lopen een stage voor hun praktijkervaring. Voor de aankomende technicus van meganische producten en systemen zijn overal genoeg stages te vinden volgens het SBB. Wij raden je aan om op tijd te beginnen met het zoeken naar een stageplaats in de mechatronica.
Banen zijn er genoeg na deze mechatronica mbo opleiding. Je kansen op een baan zijn prima. Nederland heeft in de komende jaren grote behoefte aan technici. Lees verder over de arbeidsmarkt in de mechatronica.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 mechatronica opleiding. Bekijk hier of jij voldoet aan de toelatingseisen en of jouw diploma toelaatbaar is. Voor de BBL-variant van deze opleiding dien je reeds te werken in de mechatronica of elektronica.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de mechatronica volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als technicus? Met het volgen van één of meer keuzedelen kun je makkelijker werk vinden in de techniek sector. De mbo scholen en de mechatronische bedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Digitale technieken en productievoorbereiding, Drones, Interactief ontwerpen met BIM, Embedded Design, Railtechniek, Industriële robotica, Lastechnieken, Smart technology, Werken in het buitenland, Smart Welding, Programmeren van microcontrollers, Methodisch ontwerpen, Besturingsnetwerken in technologische omgevingen, Verdieping bedrijfsspecifieke productieprocessen, Composieten onderhoud & reparatie, Composieten ontwerp & fabricage of Voorbereiding hbo, maar wellicht past Techniek in de kas beter bij jou.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de mechatronica als technicus. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Technicus mechatronica kan dat. Veel mbo'ers vallen op de hogeschool vroegtijdig uit. Meestal heeft dit te maken met de aansluiting tussen het behaalde mbo-diploma en de gekozen hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na mbo Technicus mechatronica zijn bijvoorbeeld hbo Elektrotechniek, hbo Mechatronica, hbo Engineering, hbo Technische Natuurkunde en hbo Werktuigbouwkunde. Dit zijn allemaal opleidingen met een technische insteek. Door de vele studie-uitvallers vragen hogescholen vaak extra toelatingseisen aan mbo'ers.
Ga jij na deze mbo opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw techniekdiploma. Naast je studie kun je gaan werken. Zo bouw je niet alleen een goede carrière op, maar ontvang je ook nog een salaris. Technische studies die je kunt gaan volgen zijn Mechatronica deeltijd, Werktuigbouwkunde deeltijd en Elektrotechniek deeltijd.
Leon
Hallo, Ik wil dit jaar de MBO 4 opleiding: Technicus elektronische systemen, gaan volgen. Ik heb een aantal jaar gelede met succes monteur bedrijfs instalaties MBO 2 afgerond. En ben zelf werkzaam in de storingsdienst. Ik zou graag willen weten wat ik moet doen om voor deze opleiding in aanmerking te komen. Met vriendelijke groet, Leon
Niek
In welke plaatsen kan ik een MBO Mechatronica niveau 4 BOL volgend?
Jean-Paul
Graag zou ik een BBl-opleiding mechatronica willen doen, omdat ik mezelf wil blijven uitdagen en mechatronica zich op elk vlak van de techniek uit.
Opleidingsdomein: Techniek en procesindustrie
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25893
Oude naam kwalificatiedossier: Machinebouw mechatronica, Elektrotechnische industriële producten en systemen, Mechatronische systemen
Vervallen opleiding: Technicus elektrotechnische systemen
Oude naam opleiding: Allround machinebouwer, Mechatronicus, Technicus mechatronica systemen
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Heb jij gekozen voor deze technische mbo opleiding aan een publieke school. Lees dan goed hoe jij je moet inschrijven voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de open dagen zijn van de opleidingen techniek en procesindustrie? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je kiest voor deze technische opleiding, dan krijg je helaas te maken met forse kosten. Denk maar aan instrumenten, studieboeken en natuurlijk je collegegeld. Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering aanvragen bij duo. Het moet dan wel een voltijd mbo opleiding zijn.