Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen

MBO Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen - niveau 4

Tijdens je opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen leer je werken met alle gereedschappen en meetapparaten. Bovendien houd je nieuwe ontwikkelingen bij. Dat doe je voor bussen, auto's, tractoren, vrachtwagens, landbouwmachines, hijskranen en nog veel meer andere mobiele voertuigen en werktuigen. Ook het onderhoud en reparatie van allerlei gemotoriseerde hulpmiddelen wordt gedaan door de technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen. Een opleiding op niveau 4 in de branche van voertuigen en mobiele werktuigen betekent ook dat je leert hoe je collega's aanstuurt, offertes maakt en contact houdt met klanten.



Wanneer jij je gaat specialiseren in mobiele werktuigen, dan moet je alles weten over voertuigen, zoals shovels, heftrucks, kraanwagens en andere mobiele werktuigen. Je weet hoe je ze moet onderhouden en repareren. Ook kun je aanpassingen uitvoeren, als dat nodig is. Je kennis draag je over aan monteurs die onder jouw leiding werken. Je houdt toezicht op de kwaliteit van hun werk. Je maakt kostencalculaties en maakt van al het gedane werk nauwkeurige rapportages. Je onderhoudt contact met de klant en zorgt dat hij tevreden is met het geleverde werk. Voor deze opleiding moet je een goed verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Werk is er bij garages, loonwerkbedrijven, handelaren en verhuurders van machines.

Ook kun jij je tijdens deze opleiding richten op personenauto's. Soms komt een klant de garage in met vage klachten. Bijvoorbeeld 'de auto maakt een raar geluidje'. Als specialist personenauto's ben jij de monteur die op zoek gaat naar het probleem én komt met de oplossing. Je bent vertrouwd met alle mechanische onderdelen van de auto, maar kent ook de elektrische systemen en alle moderne elektronica. Je werkt zelfstandig maar werkt ook nauw samen met collega's en andere vakmensen. Je begeleidt minder ervaren monteurs. Je overlegt met de klant en adviseert hem. Ook houd je een administratie bij van alles wat er aan het voertuig gedaan wordt. Je kunt aan de slag bij een autodealer, importeur of garagebedrijf.

Ben jij helemaal gek van vrachtauto's en bussen? Je kunt je hier tijdens de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen in specialiseren. Soms is er iets mis met een vrachtwagen of bus en moet er een echte specialist bijkomen. De technisch specialist bedrijfsauto's is dan de man (of vrouw) die uitkomst moet bieden. Met moderne meetapparatuur ga je aan de slag om te achterhalen waar de problemen zitten. Ook overleg je intensief met de chauffeur om uit te vinden wat er mis is met het voertuig. Je kent de techniek door en door en weet hoe je complexe problemen oplost. Kom je er alleen niet uit, dan neem je contact op de importeur of zelfs de fabrikant. Goed communiceren is dus heel belangrijk. En een mondje Engels en Duits helpt dan vaak. Je kunt aan de slag bij truckdealers, transportbedrijven, openbaar vervoersbedrijven of speciale garages voor bedrijfsauto's.

Tijdens deze mbo opleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken als technicus van mobiele werktuigen en voertuigen. Bbl'ers dienen een leerbaan te volgen en bol-studenten lopen een stage voor hun praktijkervaring in een werkplaats of bij een (auto)garage. Volgens het SBB kun je de meeste stages vinden in de mobiele werktuigen en in de personenauto's. Bbl studenten kiezen vaak voor de bedrijfsautotechniek, zij lopen geen stage. Wij adviseren je om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek, want soms is het best lastig om snel iets te vinden.

Het vacatureaanbod is goed in de voertuigentechniek. Nergens in Nederland is er werkloosheid en overal is er meer dan genoeg werkgelegenheid. Ben jij helemaal gek van het sleutelen aan auto's, vrachtauto's, shovels, bussen, heftrucks, kraanwagens of andere mobiele werktuigen? Check dan ook nog de arbeidsmarkt in de voertuigentechniek.

Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding voor het repareren van (mobiele) voertuigen. Bekijk hier of jij voldoet aan de toelatingseisen en of jouw diploma toelaatbaar is. Voor de BBL-variant van deze opleiding tot technicus van voertuigen heb je een baan nodig in een werkplaats, autodealer, truckdealer, transportbedrijf, openbaar vervoersbedrijf, importeur of bij een (auto)garage.

Tijdens deze mbo-4 opleiding in de voertuigentechniek volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Waar ben jij goed in als voertuigtechnicus? Met het volgen van één of meer keuzedelen kun je makkelijker werk vinden in de techniek sector. De mbo scholen en de werktuigbedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Embedded Design, Technisch medewerker RDW, Carrosserieschade herstellen met behulp van vervormende technieken, Interne transportmachines, storingsdiagnose en reparatie, Voorbereiding APK keurmeester, Logistiek in het MKB, Commercie, 3D-tekenen, Storingsdiagnose en reparatie aan landbouwmachines, Smart technology, Landbouwmachines gereedmaken, Programmeren van microcontrollers, Schadecalculatie in de carrosseriebranche, Kennis van Autotechniek, Kennis van Bedrijfsautotechniek, Powertrain (verdieping), voorbereiding op HBO Automotive Kennis van de infra of Werken met mobiele werktuigen, maar wellicht past Organiseren en uitvoeren van toolbox-meetings beter bij jou.

Als je klaar bent met deze mbo opleiding dan mag je tractoren, auto's, vrachtwagens, bussen, graafmachines, shovels en andere voertuigen gaan repareren. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Hydrauliek Technicus
  • Monteur Grondverzet
  • Monteur Kraantechniek
  • APK keurmeester
  • Automonteur
  • Diagnosespecialist auto's
  • Monteur vrachtauto's
  • APK Monteur
  • Assemblagemonteur Tankbouw
  • Bedrijfsautotechnicus

Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen kan dat. Veel mbo'ers vallen op de hogeschool vroegtijdig uit. Meestal heeft dit te maken met de aansluiting tussen het behaalde mbo-diploma en de gekozen hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na mbo Technicus mobiele werktuigen zijn bijvoorbeeld hbo Automotive, hbo Elektrotechniek, hbo Mechatronica, hbo Luchtvaarttechnologie, hbo Aviation, hbo Maritieme Techniek en hbo Werktuigbouwkunde. Dit zijn allemaal opleidingen met een technische insteek. Door de vele studie-uitvallers vragen hogescholen vaak extra toelatingseisen aan mbo'ers.

Ga jij na deze mbo opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw techniekdiploma. Zo bouw je niet alleen een goede carrière op, maar ontvang je ook nog een salaris. Technische studies die je kunt gaan volgen zijn hbo Werktuigbouwkunde deeltijd, hbo Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde deeltijd, hbo Automotive deeltijd, hbo Mechatronica deeltijd en hbo Elektrotechniek deeltijd.

Plaats je opmerking over de opleiding

Technisch specialist voertuigen en mobiele werktuigen



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

terry
Hallo,
heb een fulltime baan. hoe ziet schema deeltyd opleiding eruit?
Woon in Rotterdam.

mvg, Terry

Bekker
Vraagje, ik heb de bol4 opleiding werkplaats manager gedaan en nu wil ik de BBl N4 technisch specialist Personenauto gaan doen, kan dit? Ze zeggen dat dit niet mogelijk is omdat dit niet wordt bekostigd??? Je kan geen 2 diploma's niveau 4 halen, krijg ik dan te horen.

esmiralda
Hallo,

Mijn schoonzusje wilt graag deze opleiding volgen en is heel erg enthousiast en gemotiveerd om aan deze opleiding te beginnen. Ze was jong moeder en wilt heel graag een nieuwe kans krijgen om er wat van te maken. Ze woont op dit moment in Bonaire en wilt in Aug'17 naar Nederland komen om aan haar opleiding te beginnen. Ze zal in juli haar diploma halen MBO 1 (verkoop en retail). En vandaar dat wij deze reactie plaatsen om te vragen of ze hier wel in aanmerking kan komen. En of ze een kans krijg om hier aan me te doen. Ze zal deze kans met 2 handen nemen en bewijzen dat ze het kan.

Groetjes,
Esmiralda

Tachi
Graag wil ik bij jullie afstuderen.

Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25670
Oude naam kwalificatiedossier: Mobiele werktuigen, Autotechniek, Bedrijfsautotechniek, Voertuigen en mobiele werktuigen
Vervallen opleidingen: Technicus landbouwmechanisatie, Technicus mobiele werktuigen, Technisch Specialist Personenauto's, Technisch Specialist Bedrijfsauto's
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:ruim voldoende

Baankans na diploma:goede baankansen

SBB, februari 2024

← Terug naar MBO Techniek en Bouw

Maak het met techniek

Maak het met techniek

Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.

Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.

Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.

Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.