Niet alleen auto's en vrachtauto's gebruiken als krachtbron een verbrandingsmotor. De grootste verbrandingsmotoren vind je bijvoorbeeld in schepen, fabrieken, stoomaggregaten of warmtekracht-centrales. Als technisch specialist verbrandingsmotoren ben je de aangewezen persoon om problemen met dit soort grote motoren op te lossen. Je leert tijdens je opleiding allerlei soorten storingen op te sporen, oplossingsgericht te werk te gaan en nieuwe motoren in werking te stellen. Daarnaast doe je ook vaardigheden op om leiding te kunnen geven. Je werk zul je later regelmatig op locatie uitvoeren. Je kunt als zelfstandige aan de slag gaan, of werken in dienst van een revisie- of dieselmotorenbedrijf.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze mbo opleiding maak je kennis met de praktijk in de motorentechniek. Bbl'ers dienen een leerbaan te volgen en bol-studenten lopen een stage voor hun praktijkervaring. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een autobedrijf of bij een garage. Helaas geeft het SBB geen stageprognose voor deze opleiding in de voertuigentechniek af. Dit komt omdat studenten vooral voor de bbl-variant kiezen. Het blijft dus gissen of er voldoende stages zijn. Het is verstandig om vroeg te beginnen met het zoeken naar een stage.
Over jouw kansen op een baan in de motorentechniek zijn goed. Werk kan je makkelijk vinden. Ben jij helemaal gek van het sleutelen aan auto's? Check dan ook de arbeidsmarkt in de motorentechniek.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 opleiding motorentechniek. Bekijk hier of jij voldoet aan de toelatingseisen en of jouw diploma toelaatbaar is. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig in de voertuigentechniek.
Tijdens deze mbo-4 opleiding motorentechniek volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als technicus? Met het volgen van één of meer keuzedelen kun je makkelijker werk vinden in de autotechniek sector. De mbo-scholen en de autobedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Powertrain (verdieping), voorbereiding op hbo Automotive, Persoonlijk profileren, Vehicle technology of Voorbereiding hbo, maar wellicht past Ondernemerschap mbo beter bij jou.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de motorentechniek bij een autobedrijf of in een garage. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Technisch specialist verbrandingsmotoren kan dat. Veel mbo'ers vallen op de hogeschool vroegtijdig uit. Meestal heeft dit te maken met de aansluiting tussen het behaalde mbo-diploma en de gekozen hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet technische hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na mbo Technisch specialist verbrandingsmotoren zijn bijvoorbeeld hbo Automotive, hbo Werktuigbouwkunde, hbo Aviation, hbo Luchtvaarttechnologie en hbo Maritieme Techniek.
Ga jij na deze mbo opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw autotechniek-diploma. Naast je studie kun je gaan werken. Zo bouw je niet alleen een goede carrière op, maar ontvang je ook nog een salaris. Technische studies die je kunt gaan volgen zijn hbo Automotive deeltijd, hbo Maritieme Techniek / Scheepsbouwkunde deeltijd en hbo Werktuigbouwkunde deeltijd.
Opleidingsdomein: Mobiliteit en voertuigen
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25831
Oude naam kwalificatiedossier: Technisch specialist verbrandingsmotoren
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Studenten die een mbo-opleiding willen volgen, moeten zich uiterlijk op 1 april hebben aangemeld als zij in september willen beginnen! Lees hier hoe jij je precies moet aanmelden voor het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de mbo mobiliteit en voertuigen opleidingen? Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je gaat studeren, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Gelukkig betaalt de overheid meestal mee, want je ontvang als je 18 jaar of ouder bent studiefinanciering. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering.