Je gaat met een ploeg mannen aan de slag om alle apparaten in een speeltuin kleur te geven. Of je lakt de deuren en kozijnen van een schoolgebouw. Je bent meewerkend voorman. Je leert dus aan de ene kant alles over het gebruik van de benodigde gereedschappen en het aanbrengen van laklagen: lakspuiten, poedercoaten en metaal conserveren. Aan de andere kant leer je mensen te motiveren en te coachen en geef je aanwijzingen aan minder ervaren lakspuiters. Je zorgt dat al het werk altijd veilig gebeurt en je let op de kwaliteit. Ook arbeidsomstandigheden en milieuwetgeving hebben je aandacht. Banen zijn er bij onderhouds- en schildersbedrijven.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze opleiding tot lakverwerker ga je ook in de praktijk aan de slag met lakken. Daarom ga je binnen de bbl-variant een leerbaan volgen en tijdens de bol-opleiding ga je een stage lopen bij een schildersbedrijf. In de afbouw gaat op dit moment goed, toch kiezen weinig studenten voor deze opleiding. Hierdoor is het lastig om een inschatting te geven over jouw stagekansen. Daarnaast zijn het veelal bbl-studenten die voor de opleiding tot lakverwerker kiezen.
Wanneer je na deze opleiding lakverwerker een baan zoekt, dan kun je die makkelijk vinden. Volgens het SBB zijn je kansen op een baan goed. Als Vakkracht industrieel lakverwerker heb jij dus snel een baan gevonden. Is de afbouw helemaal iets voor jou? Lees dan verder op de pagina over de arbeidsmarkt in de lakverwerking.
Om met deze opleiding lakverwerker niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk welk diploma voldoet en welke toelatingseisen er nog meer gelden om te mogen starten. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de lakken.
Als jij kiest voor deze opleiding lakverwerker niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud van je studie. Mbo-scholen hebben samen met lakverwerkers gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze afbouw opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Verdieping vakkracht jachtschilderen, Vaktechnisch Engels voor de Industrieel lakverwerker, Verdieping jachtschilderen, Duurzaamheid in het beroep C of Verdieping lakspuiten interieur- en meubelbranche.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding lakverwerker, dan kun je gaan werken met lakken. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25011
Oude naam kwalificatiedossier: Medewerker industriële lakverwerking
Vervallen opleiding: Vakkracht jachtschilder, Vakkracht lakspuiter
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo voor de opleidingen afbouw, hout en onderhoud.
Als je voor deze mbo opleiding kiest in de (af)bouw, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij daar recht op?