Wie ruimt jouw plastic bierglas op dat jij tijdens Koningsdag op de grond liet vallen? Dat doet de Voorman BOR met zijn collega's. De voorman BOR voert verschillende werkzaamheden uit in de openbare ruimte. Hierbij kun je denken aan het schoonhouden van parken, het herstellen van bankjes en reinigen van gebouwen. De werkzaamheden zijn meestal buiten. Het planten van struiken en het aanharken van parken doe je niet. Ook ben je niet verantwoordelijk voor het plaatsen van meubilair, zoals afvalbakken en bankjes. Hopelijk krijg je hierdoor een beeld van wat de Voorman BOR wel doet.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Juist in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken. En ook zul je ervaren hoe leuk het vak is. Tijdens de opleiding maak je daarom kennis met de praktijk. Daarom ga je binnen de bbl-variant een leerbaan volgen en tijdens de bol-opleiding ga je een stage lopen bij een afvalverwerker of bij de gemeente. Mensen maken veel troep tijdens evenementen, nu dat allemaal weer kan, zullen er ook weer genoeg stageplaatsen zijn.
Kijken wij naar je kansen op gebied van werk, dan zijn die prima. De schoonmaakbanen liggen voor het oprapen na de opleiding Voorman BOR. Veel afgestudeerden hebben een bbl-diploma. De meesten kunnen blijven werken bij het leerbedrijf. Wij hebben op deze pagina ook nog een baanprognose over de schoonmaaksector opgenomen, waar je ook meer informatie kunt vinden over de arbeidsmarkt in de schoonmaak-, milieu- en schoonmaakbeheer.
Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk welk diploma voldoet en welke toelatingseisen er nog meer gelden om te mogen starten. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de schoonmaak-, milieu- en schoonmaakbeheer.
Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3 in de schoonmaak-, milieu- en schoonmaakbeheer, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud. Mbo-scholen hebben samen met schoonmaakbedrijven en afvalverwerkers gekeken waar de behoefte ligt en welke keuzedelen goed bij deze milieukundige opleiding aansluiten. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor Gladheidbestrijding, Inspelen op innovaties geschikt voor niveau 3, Specialisatie afvalinzamelvoertuigen/-materieel, Specialisatie klein machinaal gereedschap, Specialisatie milieustraat en afvalstromenkennis, Specialisatie reinigingsvoertuigen/-materieel of Van Afval Naar Grondstof.
Als je klaar bent dan mag je gaan werken in de schoonmaak-, milieu- en schoonmaakbeheer. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Opleidingsdomein: Afbouw, hout en onderhoud
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25043
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans na diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar Afval, Milieu, Beheer & Onderhoud Openbare Ruimte 3
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
Wil jij het gaan maken met techniek? Goed bezig! In de techniek kun je alle kanten op: van werken in de bouw tot in een laboratorium. Van sleutelen aan auto's en installaties tot het ontwikkelen van websites en robots. De kans op een goede baan is groot. Er is veel vraag naar technische vakmensen. Jij maakt de wereld een stukje mooier en daar krijg je vaak nog goed betaald voor ook. Da's mooi meegenomen! Onze opleidingen bedenken we samen met bedrijven uit de regio. Zo leer jij precies wat je nodig hebt in de praktijk en ontmoet je misschien wel je nieuwe werkgever. Ontdek het op de website van Techniek College Rotterdam.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april. Lees hier hoe jij je precies moet inschrijven voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo voor de opleidingen afbouw, hout en onderhoud.
Als je voor deze mbo opleiding kiest in de (af)bouw, dan krijg je te maken met kosten. De uitgaven van het kopen van gereedschappen, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Maar als je 18 of ouder bent, dan kun je studiefinanciering ontvangen voor het volgen van een mbo voltijdopleiding. Heb jij daar recht op?