Met de opleiding tot werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij kun je aan de slag bij verschillende soorten bouwbedrijven, zoals dakdekkersbedrijven, betonstaalbedrijven of tegelzetters. Werkvoorbereiding bestaat uit het maken van kostenberekeningen vooraf, opstellen van offertes en contact leggen met opdrachtgevers. Pas als jij zeker weet dat een project goed is voorbereid, kan er met de bouw worden gestart. Tijdens de bouw werk je veel samen met uitvoerders. Samen houden jullie de planning in de gaten en zorgen ervoor dat de kosten niet onnodig hoog oplopen. Een belangrijke eigenschap van de werkvoorbereider is goed en overtuigend kunnen communiceren.
Met name in de praktijk ervaar je hoe het is om te werken en hoe leuk het vak als Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij is. Volg je deze opleiding tot aannemer dan ga je kennis maken met de praktijk. Daarom ga je binnen de bbl-variant een leerbaan volgen of een stage lopen bij een bouwbedrijf of ergens anders in de bouw. Studenten kunnen alleen kiezen voor de bbl-variant.
Het gaat goed in de bouwsector en dat ga je ook merken na deze opleiding. Bouwen aan een mooie toekomst, dat ga je met deze opleiding doen. Voor meer informatie kun je ook kijken op de pagina over de arbeidsmarkt in de gespecialiseerde aannemerij.
Zonder vooropleiding mag je niet starten met deze mbo niveau 4 opleiding tot gespecialiseerde aannemer. Bekijk hier of jij voldoet aan de toelatingseisen en of jouw diploma toelaatbaar is. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig in de aannemerij.
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de bouw volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als bouwkundige? Met het volgen van één of meer keuzedelen kun je makkelijker werk vinden in de aannemerij. De mbo scholen en de gespecialiseerde aannemers uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht die jij kunt kiezen. Zo kun jij o.a. kiezen voor de volgende keuzedelen: Betonbouw, Duurzaam bouwen voor leidinggevende bouwbedrijf, Maatvoeringstechnieken, Spoorbouw of Funderingstechnieken, maar wellicht past Vastgoedbeheer en onderhoud beter bij jou.
Wanneer je deze mbo opleiding hebt afgerond mag je gaan werken in de gespecialiseerde aannemerij. Je kunt uit verschillende beroepen kiezen, zoals:
Ben jij van plan om naar het hbo te gaan? Na de opleiding Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij kan dat. Veel mbo'ers verlaten de hogeschool vroegtijdig zonder hbo-diploma. Meestal heeft dit te maken met de aansluiting tussen het behaalde mbo-diploma en de gekozen hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus gewenst en zeker als jij een niet bouwkundige hbo opleiding gaat volgen. De hbo opleidingen die wel goed aansluiten na mbo Werkvoorbereider gespecialiseerde aannemerij zijn bijvoorbeeld hbo Logistics Engineering, hbo Bouwtechnische Bedrijfskunde, hbo Werktuigbouwkunde, hbo Ocean Technology, hbo Vastgoedkunde, hbo Bouwkunde en hbo Civiele Techniek. Dit zijn allemaal opleidingen met een bouwkundige insteek. Vraag begeleiding als je gaat beginnen. Door de vele studie-uitvallers vragen hogescholen vaak extra toelatingseisen aan mbo'ers.
Ga jij na deze mbo opleiding naar het hbo? Dan kun je één van de deeltijdopleidingen overwegen die aansluiten op jouw bouw-diploma. Naast je studie kun je gaan werken. Zo bouw je niet alleen een goede carrière op, maar ontvang je ook nog een salaris. Studies die je kunt gaan volgen zijn hbo Werktuigbouwkunde deeltijd, hbo Bouwkunde deeltijd, hbo Built Environment deeltijd en hbo Civiele Techniek deeltijd.
Opleidingsdomein: Bouw en infra
Wat is het mbo-niveau? 4 (middenkaderopleiding)
Hoelang duurt deze opleiding? 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25123
Oude naam mbo opleiding: kaderfunctionaris werkvoorbereiding en calculatie
Taal opleiding:
Kun je makkelijk een stage vinden?
Baankans na diploma:
SBB, februari 2025
← Terug naar MBO Werkvoorbereiden/uitvoeren
← Terug naar MBO Techniek en Bouw
In het mbo geldt sinds kort een aanmelddatum wanneer jouw opleiding in september begint. Lees hier hoe jij je moet aanmelden voor een mbo opleiding.
Hier kun je alle open dagen van mbo-scholen met mbo opleidingen in de bouw en infra vinden.
Als je voor deze opleiding kiest in de bouw, dan krijg je te maken met studiekosten. De uitgaven van het kopen van gereedschap, studieboeken en collegegeld kunnen flink oplopen. Wanneer je 18 jaar of ouder bent en deze mbo opleiding in voltijd gaat volgen, kun je studiefinanciering aanvragen. Bekijk of jij studiefinanciering kunt ontvangen.