Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Zelfstandig werkend bakker

MBO Zelfstandig werkend bakker - niveau 3

Als zelfstandig werkend bakker ben je een echte vakman. Je komt te werken in een ambachtelijke bakkerij en maakt daar zelfstandig allerlei soorten brood, taart, gebak, marsepein en ander lekkers. Vaak is dat creatief werk. Soms help je ook één of meer bakkersleerlingen die in de zaak werken. Je houdt voorraden grondstoffen in de gaten en bestelt bij als dat nodig is. Je moet flink wat studeren om dit allemaal te kunnen. Zo leer je omgaan met de klanten. Zij geven aan wat ze willen, jij geeft advies. Je moet letten op de kwaliteit en aanwijzingen geven aan medewerkers.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Je bent in staat om hoogwaardige grondstoffen onder de juiste condities te verwerken. Je beschikt over kennis en vaardigheden met betrekking tot het bereiden en verwerken van deegproducten, het behandelen en verwerken van de aangeleverde grondstoffen en het afwerken van broodproducten. Bakkers werken collegiaal samen in een bakkerij maar moeten ook kunnen samenwerken met verkoopmedewerkers, leveranciers en soms ook de afnemer. Als zelfstandig werkend bakker kun je werk vinden in een ambachtelijke of industriële (brood)bakkerij. Je werkt zowel zelfstandig als in teamverband. Je maakt van verschillende ingrediënten allerlei soorten brood. Denk aan dagverse volkoren broden, gevulde en speciale broden, groot en klein brood. Je gaat aan de slag met onder andere het verzamelen van ingrediënten, bereiden en bewerken van deeg en uiteindelijk de afwerking en het afbakken. Andere belangrijke taken zijn de inkoop van ingrediënten, het voorraadbeheer en de opstellen en bewaken van de planning. Ook ben jij degene die de producten beoordeelt op kwaliteit en smaak. Daarbij adviseer je klanten over de broodproducten. Vanzelfsprekend ben je verantwoordelijk voor het schoonhouden van je werkplek en de machines.

Je voert je werk zelfstandig uit. Daarbij werk je veel samen met collega's, waarbij je het werk staand uitvoert. Brood- en banketbakkers zijn vaak vroege vogels, het is niet onwaarschijnlijk dat je om 4 uur 's ochtends begint met je werk. Als zelfstandig werkend bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden. Gezien je werkzaamheden op het gebied van onder meer voorraadbeheer en planning moet je goed het overzicht kunnen bewaren, rekening kunnen houden met het kostenplaatje en tijdig dingen kunnen signaleren. Als zelfstandig werkend bakker weet je alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Niet alles is zo vastgesteld, want voor de afwerking moet je natuurlijk wel je creativiteit kunnen inzetten! Je moet nauwkeurig en gedisciplineerd kunnen werken, waarbij ook hygiëne érg belangrijk is. Op die manier zul je de kwaliteit van de producten hoog houden. Gezien je werkzaamheden op het gebied van onder meer voorraadbeheer en planning moet je goed het overzicht kunnen bewaren, rekening kunnen houden met het kostenplaatje en tijdig dingen kunnen signaleren. Vergeet tot slot niet dat je het werk staand uitvoert en dat je vaak vroeg je bed uit moet om ervoor te zorgen dat er 's ochtends vers brood op de plank ligt!

Tijdens de bakkeropleiding maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een broodbakbedrijf of bij een bakker. Voor deze bakkersopleiding lopen je kansen op een stageplek een beetje uiteen volgens de stagemeter van het SBB. Overal zijn er meer dan genoeg stages voor bakkers.

De kansen op werk in de bakkerswereld zijn redelijk, want overal zijn de bakkers in evenwicht met het vacatureaanbod. Er worden echter geen zoete broodjes gebakken na deze bakkersopleiding, dus wees alert op een leuke vacature bij een bakker. Nieuwsgierig naar meer informatie over werk? Lees dan hier verder over de arbeidsmarkt van de bakkers.

Om met deze opleiding (niveau 3) te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig in een bakkerij.

Als jij kiest voor deze bakkersopleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met een of meerdere zit een keuzedelen. Mbo scholen hebben samen met bakkersbedrijven gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze bakkers opleiding aansluiten. Zo kun je kiezen uit keuzedelen als Eetcultuur en -wensen, Verdieping bakkerijgrondstoffen, Bereiden van eenvoudige gerechten, Ambachtelijke ijsbereiding, Van grond tot mond verdieping, Streekproducten en Voedingsleer. Uiteindelijk bepaal je zelf welk keuzedeel jij kiest, maar dit is wel een verplicht onderdeel binnen je opleiding.

Als je klaar bent met deze mbo bakkersopleiding, dan mag je gaan werken. Zie jij jezelf al werken als:

  • Broodbakker
  • Oliebollenbakker
  • Banketbakker

Plaats je opmerking over de opleiding

Zelfstandig werkend bakker



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25722
Oude naam opleiding: Zelfstandig werkend banketbakker, Zelfstandig werkend broodbakker
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:ruim voldoende

Baankans met diploma:redelijke baankansen

Startsalaris: € 9,00 per uur

SBB, februari 2024

EuroCollege

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière?

Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.

Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.

Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.

Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.