Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Brood en banket 4

MBO Leidinggevende bakkerij - niveau 4

Nederlanders eten zestig kilo brood en zeventien kilo koek per jaar. Werk zat dus, voor ambachtelijke bakkers. Om een eigen bakkerswinkel te gaan runnen moet je een bakkersopleiding op niveau 4 volgen. Je leert dan alles over de grondstoffen voor brood en gebak, zoals bloem, eieren, suiker, roomboter, amandelen, chocola en nog veel meer. Je leert schoon en veilig werken met ovens en kneedmachines. Je bent ondernemer en moet je waren aantrekkelijk maken voor klanten. Als leidinggevende ben je ook verantwoordelijk voor het personeel in de zaak. Je neemt personeel aan, werkt ze in en houdt toezicht op de kwaliteit van hun werk. Ook leer je een administratie bijhouden.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Je beschikt over leidinggevende capaciteiten en weet hoe je je medewerkers kunt coachen en motiveren. Daarbij beschik je over een groot verantwoordelijkheidsgevoel en ben je dienstverlenend en klantgericht ingesteld. Om kwaliteit en veiligheid te kunnen garanderen weet je alles op dit gebied en weet je ook hoe je hierin verbeteringen kunt aanbrengen. Als leidinggevende moet je prioriteiten kunnen stellen en problemen snel kunnen oplossen. Dat vereist enige creativiteit. Een goede planning is onmisbaar om de werkzaamheden naar behoren te laten verlopen. Soms moet je diverse taken gelijktijdig uitvoeren, dus stressbestendigheid en flexibiliteit zijn van groot belang. Vergeet tot slot niet dat je in de bakkerij vaak vroeg in de ochtend aan de slag moet.

Je kunt als Leidinggevende bakkerij werk vinden bij een (ambachtelijke of industriële) brood- en banketbakkerij of bij een patisserie, een bakkerij gespecialiseerd in gebak en taarten. Als leidinggevende ambachtelijke bakkerij geef je leiding aan een groep medewerkers die op een ambachtelijke manier brood en banket bakken. Je bent verantwoordelijk voor de klanttevredenheid, het behalen van de doelen en de dagelijkse gang van zaken. Zelf sta je onder leiding van een bedrijfsleider of ondernemer, waarbij je dus de schakel vormt tussen de werkvloer en het management. Je werkt zowel in de bakkerij als op kantoor, waarbij je taken voornamelijk bestaan uit het leidinggeven, het bewaken van de voortgang en kwaliteit van de productie en producten en de administratieve zaken die hierbij komen kijken. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf werk je zelf ook mee aan de productie.

Tijdens de bakkersopleiding niveau 4 maak je kennis met de praktijk en ervaar je hoe het is om te werken als manager in een bakkerij. Meestal doe je dit door een stage te lopen bij een broodbakbedrijf of bij een bakker. Volg jij de opleiding Leidinggevende bakkerij? Dan zijn je kansen op een stageplek volgens het SBB in de de onderste helft van Nederland voldoende en in de bovenste helft ruim voldoend. Overal zijn er (meer dan) genoeg stageplaatsen en daar worden dus geen zoete broodjes gebakken.

Wanneer jij na deze managersopleiding voor bakkers een baan zoekt, dan kun je makkelijk een baan vinden in een bakkerij. Leidinggevende bakkerij is een kleine opleiding, daarom zijn de gegevens niet heel betrouwbaar. Nieuwsgierig naar algemenere informatie over werk binnen de bakkersbranche? Lees dan hier verder over de arbeidsmarkt voor managers bakkerij.

Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 bakkersopleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van de bakkersopleiding heb je een baan nodig bij een bakkerij of broodbakker.

Tijdens deze mbo-4 opleiding voor de bakkerswereld volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als bakker? De mbo scholen en de bakkerijen uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor een keuzedeel als Streekproducten of Ambachtelijke ijsbereiding. Als dit jou niks lijkt, dan kun je kiezen voor Verdieping bakkerijgrondstoffen, Van grond tot mond verdieping of Voedingsleer. Ook kun jij kiezen voor keuzedeel gericht op de doorstroming naar het hbo.

Als je klaar bent met deze mbo bakkersopleiding, dan mag je gaan werken in een bakkerij of broodbakfabriek. Zie jij jezelf al werken als:

  • Leidinggevende broodbakker
  • Teamleider bakkerij
  • Manager bakkerij
  • Eigenaar bakkerswinkel

Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma mbo Leidinggevende bakkerij kan dat. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor de volgende hbo opleidingen: hbo Food and Business, hbo Voedingsmiddelentechnologie, hbo Voeding en Diëtetiek en hbo Ondernemerschap & Retail Management. Ook kun je naar de Hotelschool. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de voedselsector.

Is deeltijd meer iets voor jou? Dan zijn er tal van deeltijdopleidingen die je na deze mbo opleiding kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd, hbo Hotel Management deeltijd of hbo Ondernemerschap & Retail Management deeltijd. Na een opleiding ondernemerschap kun je bijvoorbeeld een bakkerij gaan beginnen.

Plaats je opmerking over de opleiding

Leidinggevende bakkerij



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Glenn van der Kuijl
ik heb niveau 3 brood en banket afgerond. is het mogelijk alleen niveau 4 leerjaar te doen ?

Iris Boes
Ik had een vraag over de BBL kan je daar ook toegelaten worden als je volwassen bent? Ik ben op zoek naar een school waar ik me kan laten omscholen. Een bedrijf daar ben nu naar op zoek.

Ik hoor graag wat de mogelijkheden zijn.

Met vriendelijke groeten,

Iris Boes

Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25720
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans met diploma:goede baankansen

Startsalaris: € 10,00 per uur

SBB, februari 2024

EuroCollege

Ben jij klaar voor de volgende stap in jouw carrière?

Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.

Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.

Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.

Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.