Als meewerkend horeca ondernemer regel je de dagelijkse gang van zaken. Je staat zelf op de werkvloer, maar stuurt ook het personeel aan. Daarnaast weet precies wat er ingekocht moet worden, zodat de voorraden op peil blijven. Tijdens de horeca opleiding leer je natuurlijk van alles over wat er zich op de vloer van een horecazaak zoals een café, hotel of lunchroom afspeelt. Maar je krijgt ook lessen als economie en recht, want je moet in staat zijn om het financiële aspect en het personeelsbeleid kritisch te bekijken.
Tijdens de horeca-opleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is namelijk erg belangrijk binnen de horeca. Je gaat daarom binnen de bol-opleiding een stage lopen bij een café, lunchroom, broodjeszaak, discotheek of restaurant. Voor de opleiding Meewerkend horeca ondernemer is een stage vinden erg makkelijk. Als je vroeg begint met zoeken, maak je de meeste kans op een leuke horecastage.
Heb je hierna jouw diploma gehaald, dan waren er vorig jaar niet overal genoeg horecabanen. Werk was er niet genoeg in Zoetermeer, Den Haag, Leiden, Rotterdam, Gouda, Culemborg, Friesland, Groningen en Amersfoort. Veel horecazaken staan op omvallen door de economische crisis en de naweeën van de strenge coronamaatregelingen. Veel mensen zijn hierdoor ergens anders gaan werken buiten de horeca. Nieuwsgierig naar nog meer informatie over werken in de horeca? Kijk dan op de pagina over de arbeidsmarkt als horeca ondernemer.
Zonder vooropleiding mag je niet beginnen aan deze mbo niveau 4 horeca-opleiding. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn en welk diploma toelating geeft. Check dit vroeg genoeg, want zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever.
Tijdens deze horeca mbo-4 opleiding volg je naast een basisdeel ook een keuzedeel. Met een keuzedeel kun jij je binnen de opleiding verbreden of verdiepen als horeca ondernemer. De mbo scholen en de horecabedrijven uit de regio hebben samen de onderwerpen bedacht. Kies bijvoorbeeld voor Wijnkennis, Ondernemerschap mbo, Bierkennis, Eetcultuur en -wensen of wellicht loop jij warm voor het keuzedeel Fooddesign.
Als je klaar bent met deze mbo opleiding, dan mag je gaan werken bij cafés, restaurants, lunchrooms, snackbars, eetcafés, koffiehuizen of broodjeszaken. Zie jij jezelf al werken als:
Ben jij een doorzetter? En ben je van plan om van het mbo naar het hbo te gaan? Met een diploma Meewerkend horeca ondernemer kan dat. Na deze opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor typische hbo opleidingen voor ondernemers, zoals: hbo Ondernemerschap & Retail Management en hbo Ondernemerschap. Of je kiest een horeca gerelateerde opleiding als hbo Hotelschool of hbo Facility management. Wil je naar het buitenland? Ga dan kijken bij hbo International Hotel and Hospitality Management. Helaas vallen wel veel mbo'ers vroegtijdig uit op de hogeschool. Vaak komt dit doordat de opleiding van hun keuze geen goede aansluiting heeft met hun mbo opleiding. Vraag om goede begeleiding van de hogeschool en zeker als je kiest voor een opleiding buiten de horeca sector. Aan jou als mbo'er vragen hogescholen soms extra toelatingseisen als je gaat beginnen.
Is deeltijd meer iets voor jou? Dan zijn er tal van deeltijdopleidingen die je na deze mbo horeca opleiding kunt gaan doen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hbo Hotel Management deeltijd en hbo Ondernemerschap deeltijd. Na de hotelschool kun je bijvoorbeeld een café of een restaurant gaan runnen. Heb je interesse in voedingsmiddelen? Kijk dan zeker bij hbo Voeding en Diëtetiek deeltijd.
Sam
Goedendag, ik wil heel graag de opleiding meewerkend horeca ondernemer volgen. Ik ben 16 jaar en doe voor de 2e keer het 3e jaar vmbo GT. Helaas ben ik vorig jaar blijven zitten i.v.m. het slecht beheersen van de Engelse taal. (1 onvoldoende voor biologie en een 4 voor Engels maakt samen 3 onvoldoendes). Mijn vraag is of ik toch aan deze opleiding kan beginnen als mijn Engels erg slecht is. Momenteel ben ik al werkzaam in de horeca. Is het misschien zelfs mogelijk om te starten na dit schooljaar als ik een overgangsbewijs heb naar het 4e jaar? Alvast hartelijk dank voor uw reactie.
Opleidingsdomein: Horeca en bakkerij
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25185
Oude opleiding: Manager/ondernemer café-bar, Manager/ondernemer fastservice
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 11,00 per uur
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Ondernemer horeca/bakkerij
← Terug naar MBO Horeca en Toerisme opleidingen
Bij EuroCollege volg je versnelde mbo-opleidingen in business, e-commerce, hotel management en eventmanagement. Leer van top professionals en ontwikkel de mindset en vaardigheden die je nodig hebt om succesvol te zijn. Werk aan echte projecten onder begeleiding van inspirerende experts. Bij EuroCollege staan duidelijkheid, structuur en succes centraal. Ontdek onze opleidingen en boost jouw carrière: Bekijk meer.
Wil jij je aanmelden op het mbo voor de instroom van september? Doe dit dan uiterlijk op 1 april.
Ben jij benieuwd naar de open dagen van de opleidingen horeca en bakkerij? Hier kun je alle mbo open dagen vinden.
Als jij deze mbo opleiding wilt gaan doen, dan kan dat best prijzig zijn. Je dient studiematerialen (denk bijvoorbeeld aan keukenspullen) te kopen, je gaat misschien op kamers en je moet collegegeld betalen. Maar als je 18 jaar of ouder bent ontvang je studiefinanciering. Dit geldt helaas niet voor deeltijdopleidingen in het mbo.