Met de opleiding tot instructeur paardensport en paardenhouderij begeleid je zowel het paard als de ruiter in aanloop naar wedstrijden of gewoon als vorm van ontspanning. Omdat het niveau waarop je lesgeeft kan verschillen, leer je tijdens de opleiding omgaan met verschillend typen paardensporters. Het werk bestaat onder andere uit het opstellen van trainingsprogramma's, dat je voor een deel op kantoor doet. Verder verzorg je trainingen waarbij je instructies geeft aan de ruiter. Tegelijk hou je de houding en het gedrag van het paard goed in de gaten. Het is belangrijk dat je zelf veel rijervaring hebt zodra je aan deze opleiding begint.
Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.
Tijdens deze paardensport-opleiding ervaar je ook hoe het is om te werken met paarden. Wanneer je de bol-opleiding volgt ga je een stage lopen bij een manege, paardenstal of bij een organisatie die bezig is met paarden. Als je tijdens de paardensport-opleiding een stage zoekt, dan kun je die makkelijk vinden volgens het SBB. Bol-studenten kunnen dus vrij eenvoudig een geschikte stageplaats vinden.
Als je klaar bent met de paardensport-opleiding, dan kun je werk gaan zoeken in de paardenbranche. Helaas gaat dat niet zo makkelijk. Het SBB geeft jouw kans op werk een 4, dat is dus een dikke onvoldoende. Er zijn zeker niet genoeg vacatures na deze paardenopleiding. Lees meer over je arbeidskansen op de pagina over de baankansen in de paardensport en paardenhouderij.
Wat zijn de toelatingseisen van deze mbo niveau 4 paardensportopleiding? Bekijk ze tijdig en kom niet voor vervelende situaties te staan. Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een baan nodig bij een werkgever in de paarden(sport).
Tijdens deze mbo-4 opleiding in de paardensport volg je naast een basisdeel ook een of meerdere keuzedelen. Waar ben jij goed in en waar liggen jouw interesses als paardenhouder? De mbo instellingen, paardenstallen, paardenfokkers en paardenhouderijen hebben samen de onderwerpen bedacht. Er zijn tal van keuzedelen voor deze opleiding, denk bijvoorbeeld aan: Overbruggen (interculturele) diversiteit, Groomen in de paardensport, Kunstmatige inseminatie paard, Paardenkliniek, Topsportvaardigheden, Introductie op natural horsemanship, Keuringsklaar maken en voorbrengen of kies voor Voortplanting en fokkerij. Ook kun jij je richten op de doorstroming naar het hbo onderwijs.
Ben jij geslaagd voor deze mbo opleiding? Dan kun je bijvoorbeeld gaan werken op een manege, paardenstal of bij een fokker als:
Ben jij dol op paarden en ook een doorzetter? Dan kun je na de opleiding Instructeur paardensport en paardenhouderij naar het hbo. Een volhouder moet je zijn, want veel mbo'ers vallen vroegtijdig uit op de hogeschool. Meestal komt dit doordat hun mbo-diploma niet goed aansluit op hun hbo opleiding. Goede begeleiding vanuit de hogeschool is dus welkom en zeker als jij kiest voor een niet groene opleiding. Hbo opleidingen waar jij aan kunt denken na mbo Instructeur paardensport en paardenhouderij zijn bijvoorbeeld hbo Bedrijfskunde en Agribusiness, hbo Diermanagement en hbo Dier- en Veehouderij. Wees wel alert en vraag begeleiding op de hogeschool. Andersom vragen zij vaak extra toelatingseisen aan jou als mbo'er.
Elena
Ik zou gaag willen weten waar ik deze opleiding kan volgen.
Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25917
Oude naam opleiding: Instructeur paardensport IV
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Paardensport en -houderij 4
← Terug naar MBO Dieren, Planten en Voeding opleidingen
Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.
Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.