Kies je voor de opleiding tot traiteur (niveau 3), dan stel jij straks de lekkerste kant- en-klare maaltijden en gerechten samen. Dit doe je bij een slagerij, traiteur of groothandelsbedrijf. Je leert welke producten je kunt combineren en hoe je een het als geheel netjes en aantrekkelijk presenteert. Je bent echter niet de hele tijd bezig in de keuken; je doet ook de inkoop, adviesgesprekken en je berekent hoeveel een nieuw gerecht gaat en mag kosten. Je bent een echte ambachtsman. Je hebt geduld en oefening nodig. Maar naast het bereiden en verkopen is het net zo belangrijk dat je weet wat je erin stopt. Daarom leer je tijdens de opleiding alles over vleessoorten, groenten en kruiden. Een creatieve geest is mooi meegenomen als je dit beroep uitoefent, want er wordt van je verwacht dat je regelmatig nieuwe recepten bedenkt. Daarnaast houd je je ook bezig met ingrediënten inkopen, berekeningen maken en medewerkers aansturen.
Tijdens de slagersopleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan. De praktijk is belangrijk tijdens je mbo opleiding. Meestal ga je daarom een stage lopen bij een vleesverwerker of in een slagerij. Omdat er in het afgelopen schooljaar haast geen studenten stonden ingeschreven voor de opleiding Traiteur vers kunnen wij geen inschatting maken over jouw stagekansen. Voor een leuke stageplaats is het sowieso verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek bij een slager of traiteur.
Over je kansen op de arbeidsmarkt zijn er wel verse cijfers bekend. Je zit niet te lang op de bank na deze mbo slagersopleiding, want je kansen op werk zijn goed. In de toekomst komt er misschien wat minder vlees op de plank. Veel van de huidige mbo studenten van deze opleiding zou worden opgeleid voor werk dat de komende jaren verdwijnt. Het werk zal worden overgenomen door robots en computers. Vooral bij vleesverwerkers zullen mensenhanden worden vervangen door machines. Wellicht kun je dus beter een andere opleiding kiezen met betere vooruitzichten. Kijk voor meer informatie op de pagina over de baankansen als slager.
Om met deze slagersopleiding niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn. Check tijdig of je toelaatbaar bent voor deze slagersopleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een slager of vleesverwerker.
Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3, dan mag je zelf een deel van de inhoud bepalen met een keuzedeel. Verdiep je daarmee verder in de dierverwerkingsindustrie. Mbo scholen hebben samen met slagers en vleesverwerkers gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze voedsel opleiding aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan Inleiding in de voedingstechnologie, Worstmaken, Wijnkennis, ARBO (kwaliteitszorg en hulpverlening) of Oriëntatie op ondernemerschap. Maar misschien past het keuzedeel Duurzaamheid in het beroep C veel beter bij jou!
Als je klaar bent geslaagd voor de slageropleiding, dan mag je gaan werken bij een slagerij, vleesverwerker, traiteur of groothandelsbedrijf. Denk aan functies als:
sophia Stor
waar wordt deze opleiding nog gegeven?Het gaat om MBO Slager-traiteur
Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25702
Oude naam opleiding: Slager-traiteur
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Vers: Vakmanschap & ambacht 3
← Terug naar MBO Dieren, Planten en Voeding opleidingen
Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.
Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.