Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische landbouw

MBO Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische landbouw - niveau 3

Ben jij gepassioneerd over duurzame landbouw en wil je een actieve bijdrage leveren aan een gezonde en vruchtbare toekomst? De opleiding Vakbekwaam Medewerker Biologisch-Dynamische Landbouw biedt jou de kans om je te specialiseren in een van de meest innovatieve en ecologisch verantwoorde vormen van landbouw. Tijdens deze niveau 3 opleiding leer je alles over het telen van gewassen en het houden van dieren op een biologisch-dynamische manier, waarbij het respect voor de natuur en het behoud van biodiversiteit centraal staan. Als vakbekwaam medewerker ontwikkel je niet alleen de technische vaardigheden die nodig zijn voor het werken op een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf, maar leer je ook over de filosofie achter deze vorm van landbouw. Van bodembeheer en gewasrotatie tot compostering en biodynamische preparaten, jij wordt een expert in natuurlijke landbouwmethoden die zowel de aarde als de mens ten goede komen. Deze opleiding is perfect voor iedereen die praktisch ingesteld is, graag buiten werkt en een bijdrage wil leveren aan een duurzamere wereld. Na afronding van de opleiding kun je aan de slag op biologische en biologisch-dynamische boerderijen, tuinderijen of je eigen onderneming starten. Sluit je aan bij de groeiende beweging van mensen die kiezen voor een duurzame toekomst en word een vakbekwaam medewerker in de biologisch-dynamische landbouw.


Waar kan ik deze mbo opleiding vinden?


Tijdens de opleiding Vakbekwaam Medewerker Biologisch-Dynamische Landbouw (Niveau 3) ontwikkel je een breed scala aan kennis en vaardigheden die essentieel zijn voor het werken op een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. De opleiding is praktijkgericht, waardoor je veel leert door zelf actief bezig te zijn op het land en met dieren. Je leert hoe je op een duurzame manier verschillende soorten gewassen kunt telen. Hierbij komt kennis over zaaien, planten, verzorgen, oogsten en opslaan van gewassen aan bod. Je leert hoe je rekening kunt houden met seizoenen, bodemgesteldheid en de principes van gewasrotatie. In de opleiding krijg je inzicht in het houden en verzorgen van verschillende diersoorten volgens biologisch-dynamische principes. Dit omvat het voeren, verzorgen en het in goede gezondheid houden van dieren, evenals het omgaan met hun natuurlijke gedrag en behoeften. Een gezond bodemleven is de basis van succesvolle landbouw. Je leert hoe je de bodem in optimale conditie kunt houden door het gebruik van compost, groenbemesters en biodynamische preparaten. Je krijgt inzicht in de processen van bodemvruchtbaarheid en hoe je deze kunt verbeteren zonder chemische middelen. Tijdens de opleiding leer je hoe je een landbouwbedrijf kunt beheren met respect voor de natuur. Dit omvat het bevorderen van biodiversiteit op je bedrijf, zoals het aanleggen van bloemenstroken, heggen en andere landschapselementen die de natuurlijke omgeving ondersteunen. In de biologisch-dynamische landbouw is samenwerking belangrijk. Je ontwikkelt sociale vaardigheden die je helpen bij het werken in teamverband, het communiceren met klanten en het samenwerken met andere bedrijven in de keten.

Tijdens de opleiding Vakbekwaam Medewerker Biologisch-Dynamische Landbouw speelt de stage een cruciale rol. Het biedt je de mogelijkheid om de kennis en vaardigheden die je in de lessen hebt opgedaan, in de praktijk te brengen. Je loopt stage op een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Dit kan een gemengd bedrijf zijn waar zowel gewassen worden geteeld als dieren worden gehouden, of een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op bijvoorbeeld akkerbouw, groenteteelt, of veehouderij. De keuze van de stageplaats hangt af van je interesses en leerdoelen, en je krijgt begeleiding bij het vinden van een geschikt bedrijf. De stage is er niet alleen om je werkervaring op te laten doen, maar ook om specifieke leerdoelen te behalen. Dit kan variëren van het ontwikkelen van specifieke vaardigheden, zoals het werken met bepaalde machines of technieken, tot het versterken van je inzicht in bedrijfsvoering en klantcontact. Tijdens je stage word je begeleid door een ervaren medewerker van het bedrijf (je stagebegeleider) en door een stagebegeleider vanuit de school. Zij helpen je bij het opstellen van je leerdoelen, geven feedback op je werk en zorgen ervoor dat je optimaal profiteert van je stageperiode. Regelmatige evaluatiegesprekken helpen je om je voortgang te volgen en bij te sturen waar nodig. Nergens is een tekort aan stageplekken voor bd-telers in de dop.

De meest voor de hand liggende stap is om aan de slag te gaan op een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf. Dit kan een boerderij zijn waar zowel gewassen worden geteeld als dieren worden gehouden, of een gespecialiseerd bedrijf dat zich richt op bijvoorbeeld akkerbouw, groenteteelt, of veehouderij. Als vakbekwaam medewerker heb je de vaardigheden om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheden te dragen, zoals het verzorgen van gewassen, het houden van dieren, en het beheren van de bodem en het landschap. Met de kennis en vaardigheden die je tijdens de opleiding hebt opgedaan, ben je ook goed voorbereid om je eigen biologisch-dynamische onderneming te starten. Dit kan variëren van een kleinschalige boerderij tot een tuinderij of een bedrijf dat zich richt op nichemarkten zoals biologisch-dynamische producten. Het ondernemerschap vraagt niet alleen om vakmanschap, maar ook om kennis van bedrijfsvoering, marketing en verkoop, waarin je tijdens de opleiding ook getraind bent. Kortom, de opleiding biedt je een solide basis en veelzijdige mogelijkheden om je carrière in de duurzame landbouw vorm te geven. Of je nu als medewerker, ondernemer of in een andere rol verdergaat, je draagt bij aan een gezondere, duurzamere toekomst voor mens en milieu.

Om met deze mbo teeltopleiding niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn. Check tijdig of je toelaatbaar bent voor deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever.

Als jij kiest voor deze teeltopleiding op niveau 3, dan mag je zelf een deel van de inhoud bepalen met een keuzedeel. Zo kun jij je binnen de opleiding verdiepen in een bepaald onderwerp binnen de teelt. Mbo scholen hebben samen met telers gekeken waar er behoefte aan is. Denk bijvoorbeeld aan Agrarisch loonwerk, Biologisch Dynamische landbouw, Biologische bedrijfsvoering, Inleiding in de levensmiddelentechnologie, Insecten kweken en verzorgen, Insectenbestuiving voor de teeltsector, Opzetten en starten stadslandbouwbedrijf/project, Teeltspecialisatie, Voeding (industriële processen), Werken in de aquacultuur, ARBO (kwaliteitszorg en hulpverlening), Van grond tot mond verdieping of Cultuurtechniek. Maar misschien past het keuzedeel Biologisch Dynamische landbouw veel beter bij jou!

Als je klaar bent geslaagd voor deze bd-teelt opleiding, dan mag je gaan werken in de fruitteelt, tuinbouw, akkerbouw of bloementeelt. Denk dan aan:

  • Appelteler
  • Fruitteler
  • Werkbegeleider zorgbedrijf plant
  • Biologisch perenteler
  • Verzorger kweekpaddenstoelen

Plaats je opmerking over de opleiding

Vakbekwaam medewerker biologisch-dynamische landbouw



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25987
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:voldoende

Baankans met diploma:onbekend

SBB, februari 2024

Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.

Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.

Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.