Als vakbekwaam medewerker in de vershandel sta je in een ambachtelijke slagerij of viswinkel. Je maakt kibbeling of visburgers, schnitzels of biefstukken. Tijdens de opleiding leer je alles over het bewerken van vlees of vis. Je leert de verschillende soorten vlees of vis kennen, je krijgt instructie over hygiëne en voedselveiligheid en je leert hoe je minder ervaren medewerkers kunt coachen. Je kunt je specialiseren tot winkelslager, slager-traiteur of worstmaker. Vooral als winkelslager heb je contact met leveranciers en klanten. Je keurt vlees en geeft klanten advies over het bewaren en bereiden van de gekochte producten. Je kunt aan het werk in slagerijen of viswinkels.
Tijdens de opleiding versmedewerker maak je alvast kennis met je toekomstige baan in de vershandel. De praktijk is belangrijk tijdens je mbo opleiding. Als bol-student ga je daarom een stage lopen bij een versleverancier, versgroothandel of in een verswinkel. Bbl-ers doen ervaring op tijdens hun leerbaan. Voor deze versmedewerker opleiding staan veel BBL-studenten ingeschreven, zij lopen geen stage. Voor bol-studenten zijn de stagekansen redelijk. Al is het wel verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek, mits je natuurlijk voor de bol-variant kiest.
Er zijn prima kansen om na deze opleiding een baan te vinden. Echt lang op je zitvlees zitten na deze mbo versmedewerker opleiding is niet nodig, want een baan heb je zo gevonden. Na deze opleiding voel jij je als een vis in het water en daarmee houden wij je dus een mooie worst voor. Ondanks deze leuke woorden lijkt het geen baan voor een mooie toekomst. Een deel van de huidige mbo studenten van deze opleiding zou worden opgeleid voor werk dat de komende jaren verdwijnt, verwachten onderzoekers. Het werk in de voedselbranche werk zal dan worden overgenomen door computers en robots. Kijk voor meer informatie op de pagina over de baankansen in de vershandel.
Om met deze opleiding versmedewerker niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk hier wat de exacte toelatingseisen zijn. Check tijdig of je toelaatbaar bent voor deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze versmedewerker opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever.
Als jij kiest voor deze opleiding tot versmedewerker op niveau 3, dan mag je zelf een deel van de inhoud bepalen met een keuzedeel. Mbo scholen hebben samen met versbedrijven gekeken waar er behoefte aan is. Denk bijvoorbeeld aan Catering, Eetcultuur en -wensen, Voeding (procestechniek), Voeding (industriële processen), Wijnkennis, Inleiding in de voedingstechnologie, Traiteur basis, Traiteur verdieping of Worstmaken. Maar misschien past het keuzedeel Fooddesign veel beter bij jou!
Als je klaar bent geslaagd voor deze mbo versmedewerker opleiding, dan mag je gaan werken in de vershandel. Denk dan aan:
Opleidingsdomein: Voedsel, natuur en leefomgeving
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL) of € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25703
Oude naam opleiding: Visspecialist, Winkelslager
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
Startsalaris: € 7,00 per uur
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Vers: Vakmanschap & ambacht 3
← Terug naar MBO Dieren, Planten en Voeding opleidingen
Heb jij gekozen voor deze mbo opleiding aan een publieke school? Lees hoe jij je moet aanmelden voor het mbo.
Op een speciale pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Kom daar meer te weten over de opleidingen voedsel, natuur en leefomgeving.
Als je kiest voor deze groene opleiding, dan krijg je te maken met forse uitgaven. Denk maar aan instrumenten, collegegeld en studieboeken. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt, kun je bijna altijd studiefinanciering aanvragen voor het mbo.