Wil je graag werken als (dames)kapper? Vind jij het leuk als mensen tevreden met hun nieuwe look naar huis gaan? Na de mbo-opleiding Haarstylist dame mag je werken als gespecialiseerde dameskapper. Je leert dingen als vlechten, lang haar opsteken, kleuren en permanentjes zetten. Maar je leert natuurlijk ook hoe je mannen en vrouwen moet knippen en föhnen en hoe je de beste adviezen geeft. Sommige mbo-scholen noemen deze opleiding Hairstylist dame.
Na de opleiding Haarstylist dame kan je aan de slag in een (dames-)kapsalon of beautycentrum. Liever eigen baas? Dat kan ook. Je begint dan je eigen kapperszaak. Ook is het mogelijk om een mobiele haarstylist te worden. Je gaat dan naar klanten toe. Verder kan je aan de slag in bijvoorbeeld de theater- en televisiewereld.
Haarstylist is een vak dat je echt moet doen om het te kunnen. Wat je leert in de schoolbanken over knippen en verschillende soorten haar, moet je in de praktijk oefenen. Daarom loop je tijdens deze opleiding tot haarstylist een of meer dagen per week stage. Dan kan je straks na je opleiding meteen beginnen als kapper. Voor de kappers zijn er volgens het SBB (meer dan) voldoende stageplaatsen. Al zijn de stages in meeste gebieden in evenwicht met de stageplaatsen. Je kans is groot genoeg om een stage te vinden in het kappersvak.
De opleiding Haarstylist dame duurt 2 tot 3 jaar. Daarna kan je een leuke baan zoeken in een van de vele kapsalons in Nederland. De baankansen voor beginnende kappers waren een tijdje terug prima. Je hoeft waarschijnlijk niet lang te zoeken voor je aan de slag kan. Er zijn genoeg vacatures, maar het gaat vaak niet om vaste banen. Veel kappers werken als zzp'er. Ben je benieuwd wat je baankansen zijn? Kijk dan bij baankansen en doorstuderen in het kappersvak.
Om de opleiding tot dameskapper te kunnen volgen, moet je een bepaalde vooropleiding hebben. Deze mbo-opleiding is op niveau 3. Dat betekent dat je een vmbo-diploma met leerweg kb, gl of tl of een diploma van een mbo-opleiding tot kapper op niveau 2 moet hebben. Ook een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo is goed. Verder zijn er soms aanvullende toelatingseisen. Check die altijd even bij de school.
Bij deze opleiding tot dameskapper mag je voor een deel zelf de inhoud bepalen. Natuurlijk zijn er veel verplichte vakken, maar er zijn ook keuzevakken: keuzedelen. Daarmee sluit de opleiding nog beter aan bij jouw voorkeuren en toekomstplannen. Uit welke keuzedelen je kan kiezen, verschilt per mbo-school. Voorbeelden van keuzedelen zijn: hairstyling, imagostyling, hair extenstions, klantcontact, ondernemen en visagie.
Na deze kappersopleiding kan je reageren op vacatures als:
Jill
ik heb zelf nog geen ervaring met het knippen. Ik ben zelf altijd bezig met mijn eigen haar , vandaar dat het mij super leuk lijkt om deze opleiding te doen
Opleidingsdomein: Uiterlijke verzorging
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar 2025-2026: € 1.458,- (BOL)/ € 735,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25642
Oude naam kwalificatiedossier: Kapper
Oude naam mbo opleiding: Allround Kapper
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Haarverzorging 3
← Terug naar MBO Sport en Zorg opleidingen
Als jij je gaat inschrijven voor deze mbo opleiding, dan moet je rekening houden met de uiterste inschrijfdatum voor mbo opleidingen. Lees hier hoe het precies zit met inschrijven aan het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen uiterlijke verzorging? Hier kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je 18 of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt in de richting uiterlijke verzorging, kun je studiefinanciering op het mbo aanvragen bij de overheid. Bekijk of jij in aanmerking komt.