Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Orthopedisch schoentechnisch medewerker

MBO Orthopedisch schoentechnisch medewerker - niveau 3

Schoenen kopen is voor veel mensen een hobby. Maar sommige mensen hebben speciale schoenen nodig. De schoentechnisch medewerker of leestenmaker helpt mensen die speciale schoenen of bepaalde prothesen nodig hebben - denk bijvoorbeeld aan een kunstvoet. In overleg met collega's en op basis van gedetailleerde meetresultaten voert hij of zij heel nauwkeurig de werkzaamheden uit. Hij of zij maakt revalidatieschoenen, passchoenen en ander speciaal schoeisel. Ook helpt de schoentechnisch medewerker of leestenmaker soms mee met de opbouw van een kunstbeen of kunstvoet. Voor deze baan moet je nauwkeurig kunnen werken, veel informatie kunnen opnemen en alles vertalen naar goede oplossingen. Je moet het leuk vinden om intensief contact te hebben met de klant en om mensen te helpen. Ben jij dat? Overweeg dan zeker de opleiding tot Orthopedisch schoentechnisch medewerker.

Tijdens de opleiding leer je hoe je een schoen opbouwt. Je werkt veel met je handen, maar ook met machines om te snijden, stikken, schuren en schaven. Heel precies meten is daarbij belangrijk en je moet ook modellen kunnen maken met gips. Maar je werkt ook met andere materialen als leer, kunststof en soms zelfs kurk. Soms moet je ook prothesen maken: kunstmatige lichaamsdelen, bijvoorbeeld voor iemand die bij een ongeluk een voet verloren heeft. Vanzelfsprekend is nauwkeurigheid dan heel belangrijk. Voor de opleiding kun je o.a. terecht op de Dutch Health Tec Academy in Utrecht. Een tijdje terug was de naam van deze opleiding Leestenmaker.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Tijdens de leestenmakersopleiding maak je alvast kennis met je toekomstige baan. Het praktijkgedeelte is daarom essentieel wanneer je kiest voor deze opleiding. Volg je een bol-opleiding dan doe je die kennis op met een stage bij een leestenmaker, medisch schoenenbedrijf of een speciale schoenmaker. Omdat er in het afgelopen schooljaar haast geen studenten stonden ingeschreven voor de opleiding Orthopedisch schoentechnisch medewerker kan het SBB geen uitspraken over je kansen op het vinden van een stage doen. Voor een stageplaats is het sowieso verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek in de wereld van de protheses en kunstvoeten. Het SBB heeft ook geen gegevens over je kansen op werk gepubliceerd, omdat de studentenaantallen te klein waren.

Om met de leestenmakersopleiding niveau 3 te kunnen beginnen heb je een vooropleiding nodig. Bekijk wat de toelatingseisen zijn van deze opleiding. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Ga je de BBL-variant van deze opleiding doen? Dan heb je een baan nodig bij een werkgever in de schoenenbranche.

Als jij kiest voor deze opleiding op niveau 3, dan bepaal je voor een deel je eigen inhoud met een of meerdere zit een keuzedelen. Zo kun jij je binnen de opleiding to leestenmaker verdiepen in een bepaald onderwerp binnen de voetzorg. Mbo scholen hebben samen met schoentechnische bedrijven gekeken waar er behoefte aan is en welke keuzedelen goed bij deze voetzorg opleiding aansluiten. Je mag zelf bepalen welk keuzedeel je wilt toevoegen aan je opleiding. Voor deze leestenmaker-opleiding kun je bijvoorbeeld kiezen voor Grond- en detailpatronen voor schachtonderdelen maken, Onderwerken vervaardigen, Werken in projecten voor ontwikkelingssamenwerking, Schachten vervaardigen en zelfs voor het keuzedeel Leidinggeven.

Als je dan uiteindelijk klaar bent, dan mag je gaan werken in de schoenenwereld. Je kunt dan aan de volgende beroepen denken:

  • Orthopedisch schoentechnisch medewerker
  • Schachtenmaker
  • Steunzolenmaker
  • Schoentechnisch voorzieningenmaker
  • Assistent schachtenmaker
  • Leestenmaker
  • Prothesemaker
  • Schoentechnisch medewerker

Plaats je opmerking over de opleiding

Orthopedisch schoentechnisch medewerker



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 3 (vakopleiding)
Duur opleiding: 2 tot 3 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25859
Oude naam kwalificatiedossier: Orthopedische Technieken
Oude naam opleiding: Leestenmaker
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:onbekend

Baankans met diploma:onbekend

SBB, februari 2024

Wil jij in september beginnen met deze opleiding? Dan moet je rekening houden met een uiterste inschrijfdatum bij publieke scholen. Lees hier alles over het inschrijven voor een mbo opleiding.

Op deze pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Daar kom je meer te weten over de opleidingen gezondheidstechniek.

Heb je gekozen voor deze technische opleiding in de zorg, dan kan dat kostbaar zijn. Gelukkig kun je als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt studiefinanciering aanvragen bij duo. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering. En hoeveel je dan ontvangt.