Lijkt kapper jou een geweldig beroep, maar wil je meer? Zoals leidinggeven in een kapperszaak of barbershop? Of er zelf een beginnen? Na de opleiding Salonmanager heer ben je haarstylist én ondernemer. Je knipt, kleurt en stylt haar, en scheert en trimt snorren en baarden. Ook adviseer je klanten over trends en behandelingen. Maar naast je werk als kapper zorg je ook dat de salon goed draait, maak je reclame en ontwikkel je trainingen. Daarom leer je naast knippen, trimmen en scheren ook dingen als adviseren, overtuigen, een ondernemersplan schrijven en vaktechnische trainingen geven.
Na deze mbo-opleiding op niveau 4 kan je een baan zoeken als leidinggevende in bijvoorbeeld een bestaande kapsalon of barbershop. Als je gaat voor het ondernemerschap, begin je je eigen salon met één of meer medewerkers of je gaat als zzp'er aan de slag. Dat kan in een kleine salon en/of bij mensen thuis.
Het kappersvak leer je niet zozeer in de schoolboeken, maar door het te doen. En waar kan dat beter dan in een echte kapsalon? Daarom loop je tijdens deze hele 3-jarige opleiding stage. Je start meestal met een dag per week stage. Na een tijdje breid je dat uit naar twee of drie dagen. Door je stages leer je niet alleen nog beter knippen, stylen en trimmen, maar ook bijvoorbeeld samenwerken met collega's en omgaan met klanten. Volgens het SBB zijn je kansen op het vinden redelijk, maar die cijfers zijn wat verouderd.
Na deze opleiding kan je een baan zoeken in bijvoorbeeld een kapsalon of beautycenter. Er zijn genoeg vacatures, maar het gaat steeds vaker om aanstellingen als zzp'er of freelancer. Lees hier meer over de baankansen voor beginnende kappers.
Deze kappersopleiding op niveau 4 stelt eisen aan je vooropleiding. Je wordt toegelaten met een vmbo-diploma van een kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg. Ook met een diploma van een mbo-opleiding op niveau 2 of 3 of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo of vwo voldoe je meestal aan de toelatingseisen. Wel zijn er soms wachtlijsten of aanvullende toelatingseisen.
Deze kappersopleiding op mbo-niveau 4 bestaat voor het grootste deel uit vaste vakken. Maar je mag een aantal vakken zelf kiezen: de keuzedelen. Dankzij deze keuzedelen sluit de opleiding beter aan bij wat je wilt en vind je vaak sneller werk. Bij keuzedelen moet je denken aan vakken als Barbier, Black en mixed hair, Fotostyling, Hair extensions, Imagostyling, Nagelstyling, EHBO, Klantcontact en verkoop, Visagie en Oriëntatie op haarwerken. Het aanbod verschilt per school.
Ben jij een doorzetter in de uiterlijke zorg? Dan kun je na de mbo kappersopleiding naar de hogeschool. Er vallen helaas aardig wat mensen na het mbo vroegtijdig uit op het hbo. De kans op uitvallen is nog groter als de mbo opleiding geen goede aanluiting heeft. Laat je goed begeleiden op de hogeschool om de kans op uitvallen te verkleinen. Er zijn geen specifieke hbo opleidingen voor kappers.
Geschikte vacatures na deze opleiding zijn:
Opleidingsdomein: Uiterlijke verzorging
Niveau: 4 (middenkaderopleiding)
Duur opleiding: 3 tot 4 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld mbo per jaar: € 1.419,- (BOL)/ € 715,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25645
Oude naam kwalificatiedossier: Kapper
Oude naam opleiding: Ondernemend kapper, Salonmanager
Taal opleiding:
Stagekans opleiding:
Baankans met diploma:
SBB, februari 2024
← Terug naar MBO Haarverzorging 4
← Terug naar MBO Sport en Zorg opleidingen
Als jij je gaat inschrijven voor deze mbo opleiding, dan moet je rekening houden met de uiterste inschrijfdatum voor mbo opleidingen. Lees hier hoe het precies zit met inschrijven aan het mbo.
Ben jij benieuwd wanneer de voorlichtingsmomenten zijn van de opleidingen uiterlijke verzorging? Hier kun je alle open dagen in het mbo vinden.
Als je 18 of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt in de richting uiterlijke verzorging, kun je studiefinanciering op het mbo aanvragen bij de overheid. Bekijk of jij in aanmerking komt.