Home, mbo opleidingen, open dagen, mbo niveaus, beroepentest
MBO Schoenhersteller

MBO Schoenhersteller - niveau 2

Om het vak van schoenmaker te leren moet je naar Utrecht. Op deze school kun je van alles leren dat te maken heeft met techniek, gezondheid en het menselijk lichaam. Je leert uit welke delen een schoen is opgebouwd en je leert werken met machines om schoenen te repareren. Je leert hoe je een zool of hak vervangt en hoe je leer bewerkt en verzorgt. Poetsen, ruw maken en verven komen aan de orde, net als de verkoop van schoenen. Je kunt extra cursussen volgen om bijvoorbeeld tassen of hoeden te maken, die worden immers ook vaak van leer gemaakt.

Waar kun je deze mbo opleiding volgen?

Bij ons zijn er geen scholen bekend die deze mbo opleiding aanbieden. Schrijf je niet in zonder zelf een kijkje te nemen op de school, bijvoorbeeld tijdens een open dag, proefstudeerdag of meeloopdag.


Tijdens de opleiding tot leerling-schoenmaker maak je alvast kennis met je toekomstige baan. Het praktijkgedeelte is daarom essentieel wanneer je kiest voor deze opleiding. Volg je een bol-opleiding dan doe je die kennis op met een stage bij een schoenhersteller of in een schoenenwinkel. Omdat in het afgelopen schooljaar vooral bbl-studenten stonden ingeschreven kon het SBB de kans op het vinden van een stage niet bepalen. Voor een leuke stageplaats is het verstandig om tijdig te beginnen met het zoeken naar een stageplek in de schoenenbranche.

Voor het bepalen van jouw kansen op de arbeidsmarkt waren er genoeg studenten om dit te bepalen. Je kans op werk is ruim voldoende.

Heb jij interesse in deze schoenmakersopleiding op niveau 2? Dan dien jij te voldoen aan de juiste toelatingseisen. Bekijk tijdig of je met deze opleiding mag beginnen en kom niet voor onaangename verrassingen te staan. Voor de BBL-variant heb je een arbeidscontract nodig van een werkgever bij een schoenmaker of schoenhersteller.

Binnen deze niveau-2 opleiding zit een keuzedeel. Hiermee kun jij je verdiepen in een bepaald onderwerp en maak je kennis met je toekomstige beroep in de schoenenbranche. De mbo instelling heeft samen met schoenenbedrijven bekeken welke keuzedelen goed bij deze mbo opleiding tot assistent schoenmaker passen, waardoor je opleiding beter aansluit op een baan. Je kunt bij deze schoenenopleiding denken aan keuzedelen als Inspelen op innovaties, Oriëntatie op ondernemerschap, Vervaardigen van een schoen of aan Finishing touch na schoenreparatie. Uiteindelijk kies jij je keuzedeel zelf, hierdoor vul je dus een stukje van je eigen opleiding in.

Als je dan uiteindelijk klaar bent, dan mag je gaan werken als schoenhersteller. Je kunt dan aan de volgende beroepen denken:

  • Assistent schoenmaker
  • Assistent hoedenmaker
  • Assistent medewerker schoenenwinkel

Plaats je opmerking over de opleiding

Schoenhersteller



Met jouw reactie worden andere studiekiezers geholpen of een ander helpt jou. Wij beoordelen alle reacties voordat wij ze live zetten op MBOstart. Jouw privacy is erg belangrijk, gebruik daarom alleen je 'voornaam'.

Sanne
Ik ben enthousiast geworden over het vak schoenhersteller. Mocht er voor de aanvang van de opleiding een leerplek gevonden moeten worden, zou ik graag een aantal leerplek adressen doorgestuurd krijgen opdat ik met deze werkgevers contact kan opnemen.

Met vriendelijke groeten,

Sanne

Opleidingsdomein: Ambacht, laboratorium en gezondheidstechniek
Niveau: 2 (basisberoepsopleiding)
Duur opleiding: 1 tot 2 jaar
Leerwegen: BBL en BOL
Lesgeld schooljaar: € 1.419,- (BOL)/ € 295,- (BBL), publieke scholen
Crebonummer: 25966
Oude naam kwalificatiedossier: Schoenhersteller, Schoenen, Zadels en Lederwaren
Oude naam opleiding: Schoenhersteller 2
Taal opleiding:nederlands

Stagekans opleiding:onbekend

Baankans met diploma:goede baankansen

SBB, februari 2024

Wil jij in september beginnen met deze opleiding? Dan moet je rekening houden met een uiterste inschrijfdatum bij publieke scholen. Lees hier alles over het inschrijven voor een mbo opleiding.

Op deze pagina kun je alle open dagen in het mbo vinden. Daar kom je meer te weten over de opleidingen gezondheidstechniek.

Heb je gekozen voor deze technische opleiding in de zorg, dan kan dat kostbaar zijn. Gelukkig kun je als je 18 jaar of ouder bent en een voltijdopleiding in het mbo volgt studiefinanciering aanvragen bij duo. Bekijk hier of jij in aanmerking komt voor studiefinanciering. En hoeveel je dan ontvangt.